Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.05.2015 14:34:46 - žabkaa

rozpočet

Vláda hospodaří hůře, než loni, přesto jsou lidé podle průzkumů více spokojeni. Nemyslíte, že je to proto, že je většině lidí jedno, co bude a soustředí se pouze na přítomnost a na sebe? A kde lze podle vás více ušetřit? Vidíte třeba někde ve výběru daní rezervy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.05.2015 15:05:59 - Ing. Jiří Dolejš

Letos má česká ekonomika šanci dosáhnout vyšší přírůstků než loni. Tomu neodpovídá plnění státního rozpočtu, když i po 4 měsících jsme za úrovní loňského roku. J e zjevné že se neplní sliby ministr financí o zlepšení výběrtu daní.  Je otzázka jakým způsobem chce koalice tento problém řešit. Pravicová opozice navrhuje tvrdší škrty. KSČM ale odmítá redukci sociálního státu a není ani spokojena s mírou prorůstových opatření.

Netřeba hospodařit s vyšším deficitem, spíše pomlže více aktivní příjmová opatření. Proč  A. Babiš neustgále hledá peníze u těch maklých, ale od velkých korporací solidárnější daně nevyžaduje. Dokonce zvažuje privatizaci zbývajících státních podílů. Něco takového nemůžeme podpořit.  Šetřit by se mělo na nedomyšlených a megalomanských projektech se spornou návratností. Ale ne na sociálním státu.  napětí v koalici mohou mít tedy i rozpočtové důvody.

Nárůst určité spokojenosti části lidí souvisí s kojunkturálními očekáváními. Oživení růstu příjmů a pokles nezaměstnanosti ovšem reálně nedosahuje také nijak vynikajících hodnot. Odbory např. kritizují stále nízko nastavené kolektivní smlouvy a budou v příštím roce chtít od podniků více.  Skrytá nezaměstnanost je také poměrně chronická. Rok 2016 by mohl být i rokem lepšího nastavení daní, ale už je půl května a vláda zatím nic podstatněšjího nechystá, takže  bude obtížně  stihnout cokoliv legislativně .