Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.01.2012 13:07:39 - Božena G.

Paušály neredukovat - jen upravit.

Pane poslanče, k tématu daní jste poznamenal, že je znovu nastolena otázka omezení výdajových paušálů pro OSVČ , kdy je ale třeba si i uvědomit, že pro drobné podnikatele a živnostníky to může mít existenční dopad a může je to zařadit mezi nezaměstnané. Mohu se tedy zeptat, jak byste paušály nastavil Vy? Bohužel jsem to z Vašeho vyjádření nepochopila.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.01.2012 20:09:44 - Ing. Jiří Dolejš

Současné návrhy na opětovnou redukci dańových paušálů pro cca půl milionu OSVČ mohou mít velmi sporný přínos pro státní rozpočet.  Vláda s přídomkem podnikatelská tak může paradoxně mnohé OSVČ tímto krokem hodit doslova přes palubu.  Řada OSVČ by musela asi ukončit podnikání a nebose dát do různých "optializací" na hranici legalitiy.

Rozhodně nemohou být OSVČ těmi, kteří zachrání výnos z přímých dnaí - alterantivou může být zdanění výnosů kapitálu, větší progrese atp. Současný výpadek příjmů od drobných podnikatelů souvisí významně s ekonomickou krizí a ne jen se  zneužíváním paušálů. Navíc OSVČ mají jinak nastavené odvody na sociální pojištění, čerpání nemocenské či placené dovolené - pokud si an to nevytvoří finační rezervy je to pro ně značné riziko.

KSČM při nastavení paušálů v roce 2005 halsovala pro, neříkám že od té doby e neodhalili některé slabiny, ale není to o celkové redukci paušálů, spíše o jejich lepším nastavení. redukce by neměla postihnout různé živnostníky, kteří jsourádi že žijí a podnikají někd yz donucení (tlak na systému out sourcing či scharz systém je značný). kde jde možná o zbytečný luxus jsou různá svobodná povolání - dańový poradci, advokáti, architekti...)