Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.02.2012 15:22:27 - MichalDiviš

Etický kodex poslance.

Pane poslanče, pokud se nemýlím, jste členem pracovní skupiny, jenž jedná o návrhu Etického kodexu poslance. Mohu se zeptat, o co přesně jde? Děkuji za odpověď a přeji příjemný víkend

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.02.2012 8:02:15 - Ing. Jiří Dolejš

V dolní komoře českého palamentu se skutečně uvažuje o přijetí etického kodexu. Podobný ale neúspěšný pokus tu byl již  asi před 6 lety (šlo o návrh ČSSD). Jde o možnost nadstandardního veřejného  závazku lidí vykonávající profesi poslance nad rámec platných zákonů. Jde o morální závazek, tedy je i morálně, nikoliv právně vymahatelný. Zád se že vůle k přijetí takového zvazku je nyní vyšší než v minulosti.

Poslanci jinak skládají ústavní slib, poskytuje oznámení o svých činnostechv posatevní psolance, příjmech a majetku, řídí se zákonem o jednacím řádu Poslanecké sněmovny a samozřejmě dalšími zákony jako např. zákonem o střetu veřejných zájmů. Jinou cestou jak upravit pravidla chování poslanců by byla další úprava těchto zákonů (popř. zákonl nvých jako např. o regukaci lobbyismu).

Podobné etické kodexy již mají v některých parlamentech ve světě a m.j. i v Evropském parlamentu. vyhlašují ho i některé profese. Vve zmíněné pracovní komisi nyní probíhá práce na příslušném textu, ke kterému byse pak čeští poslanci po projednání ve svěnovně mohli přihlásit. Tato pracovní skupianse skládá ze zástupců všech parlamentních stran a do jara by mohl být návrh hotov. Obsahově jde  např. o poskytování informací, o hospodárném vynakládání prostředků na činnost, o vlivu osobních či skupinových zájmů na poslancovu činnost, o respektu jak ke svým kolegům poslanců, celému parlamentu tak i k institucím státu atp.

Jako důležitý moment je nyní diskutováno, zda by  měl někdo kromě veřejnosti  posuzovat zda je chování poslanců v souladu s takovýmto závazkem.  Zda by tímto etickým arbitrem měl být mandátový a imunitní výbor jako orgán sněmovny a zda má k tomu vůbec pravomoce.