PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.02.2016 12:40:15 - lazi

perspektivy

Dík za odpověď. Právě si znovu pročítám Ekonomicko filozofické rukopisy z r 1844 a znovu mě fascinuje analýza práce jako procesu odlidštění a odcizení člověka sama sobě i společnosti. Ale to jen tak na okraj. Dialektika vývoje je neúprosná a dříve či později se její zákony prosadí. Závisí na tom, zda řešení rozporů otevře cestu dalšímu progresu, nebo uzavře vývoj lidské společnosti s konečnou platností. Destruktivních sil k tomu má zdegenerovaný kapitalismus dost. Naději do značné míry vidím na straně Ruska, i když si myslím, že pokud nevytvoří alternativu k současnému systému, dospěje ke stejným koncům jako "vyspělé kapitalistické země". O to výrazněji vystupuje do popředí úsilí za osvobození práce. Aby se práce stala vyjádřením lidství.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.02.2016 21:03:38 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Ohřál jste mne na duši! Lidí, kteří čtou Marxova manuskripta - a ještě o tom přemýšlejí, jako Vy - je kolem nás už hodně málo. Tím víc je dobře o sobě navzájem vědět. 

Ještě jednou upřímné díky - a srdečné pozdravy

J. Skála