PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.02.2016 0:52:17 - Wulfgar

Rudá symfonie

Dobrý den, mám dotaz spíše z historického soudku, ale i dnes může být
aktuální.

Nedávno jsem přečetl knížku Rudá symfonie, jejímž obsahem je v podstatě přepis protokolu o výslechu trockisty Christiana Rakovského
stalinským vyšetřovatelem z roku 1938.

Rakovský tam mimo jiné říká, že cílem finančních elit tohoto světa (rodin typu Rothschildů, Warburgů, Schiffů apod.) je nastolení celosvětového komunismu, kterému pak oni budou vládnout. Jinak řečeno, Kominterna a Kapinterna (kapitalistická inetrnacionála) pracují pro stejný cíl, přičemž Kominterna je financována tou druhou internacionálou. Podle vyslýchaného musíme i takto chápat Marxova díla, kde nejdůležitější věcí není deskripce kapitalismu, ale úspěch revoluce. Proto se vyhýbá hlubšímu rozboru finančnictví a jeho vnitřních rozporů, které Marx ukazuje v jiných oblastech.

Jak se jako marxista, který zároveň nepochybně kritizuje tyto "bankstery", díváte na tuto problematiku?

Děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.02.2016 23:24:42 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Zní to tajuplně, jak se na “trhák” sluší. Christian Rakovski však nebyl idiot. V onom českém vydání jsem listoval. Dojem zdivočelé fabulace na mne udělalo i z jiných důvodů. Pomalu skoro jako “Protokoly sionských murdců”. Verze o “registrovaném partnerství” mezi Kominternou a “Kapinternou” je však s reálným během dějin v křiklavém rozporu. Být totiž pravdivá, proč by si “Kapinterna” pořídila i Hitlera – a jeho tažením na východ nakonec ohrozila i sebe sama? A proč by tak vehementně podporovala prázdné sudy, křížené s morální křivicí, typu Gorbačova, Jakovleva či Ševardnadze? Být skutečně “registrovaným partnerem” komunistického hnutí, musela by jim sama urazit pracky, a ne jim v té imbecilní všivárně asistovat. Křiklavých ilustrací, proč je Vámi citovaná verze mimo mísu, jsou samozřejmě k mání celé veletucty.