Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.03.2016 20:11:21 - čest

Vážený pane poslanče,

zajímá mě, jak pan Babiš i po předání svých firem , které předá své přítelkyni, nebo dětem, a bude dále podnikat, povede svoje portfolia, no a nic se nebude dít. Protože stále bude brát dotace na svoji výrobu, bude dostávat státní zakázky, prostě jako by se nic nestalo. Doufám, že dáte pozměňovací návrh a patřičně vysvětlíte, v poslanecké sněmovně poslancům, že když se předání- prodej firem svým blízkým, jak už to nastínil, tak v tom zákoně by mělo být, že nikomu z rodiny a ani ze svých blízkých nesmí firmy postoupit. Musí to být osoba , která s ním nebude mít nic společného. I když věřím, že pan Babiš už to má dávno promyšlené jak to udělá, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. To prodání ,by měli dělat nezávislí právníci. Jinak, nemá cenu dělat zákon. Prostě a krátce , pan Babiš a ostatní, jako pan Faltýnek a pod. nemají ve vládě a dozorčích radách ,co pohledávat. Co si o tom myslíte? Zdravím Marie

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.03.2016 11:18:46 - Ing. Jiří Dolejš

 KSČM je proti oligarchizaci  politiky a myslíme že je škoda když se to řeší až 2 roky po volbách.  Nyní vznikl poslanecký návrh do vládního zákona o střetu zájmů o rozšíření střetu zájmu na tzv. osoby ovládající, tedy zapovídá výkon vládní funkce lidem vlastnícím, nejen řídícím velké firmy. Osoba vlastnící více jak 40% takové firmy by musel do 30 dnů vládu opustit.  Otázka je zda by mohlo jít  až k přerýsování vládní sestavy (něco jako vláda Bohuslava Sobotky verze 2.0.) Uvažuje se o tom, že by to bylo z důvodů retroaktivity platilo až pro další volební období. Šéf hnutí ANO by musel hned a nebo později svůj status vyřešit. převod na rodinu by neměl stačit ale je možné si představit převod  Agrofertu na svěřenecký fond atp. 

Tedy jde o debatu nad řešením, které by mohlo být bohužel bezzubé a pouhá předvolební politická gesta problém prorůstání světa kapitálu, politiky a médií zgruntu nevyřeší.  Prezident Zeman odmítl „lex Babiš“ jako neprincipiální, účelový. . Ale berlusconizace české politiky problém je. Nejúčinnější by bylo oligarchy do politiky prostě nevolit. Dalším návrhem je omezení přístupu politiků do veřejných tendrů. Do návrhu zákona o veřejných zakázkách byl vložen pozměňovací návrh podle kterého by se člen vlády vlastnící aspoň 10% firmy nesměl přihlásit do soutěže o státní či městské zakázky. Podobně je zvažovaný návrh zákona zapovídající vrcholným politikům vlastnit dominantní celostátní média..