Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.04.2016 11:30:49 - Svatopluk Král

Daňové ráje

Kde-z čeho tyto země získávají peníze, když ne z daní?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.04.2016 12:09:32 - Ing. Jiří Dolejš

Všechny státy samozřejmě žijí z nějakých daní a rozdíly jsou předmětem legitimní daňové konkurence, Tzv. Tax Paradise se ale chovají jako daňové úkryty. Tedy nabízejí  nízké zdanění a spoučasně nemají nijak přísné protikorupční opatření ani nesdílejí mezinárodní standardy o informacích k daním a zřizování firem. Zřízení neprůhledné a často i virtuální firmy tak umožnuje obcházet nejen daňové předpisy ale může být i v kolizi s bojem proti praní špinových peněz. Země zajímavé pro daňovou turistiku mohou být různé -  od členských zemí  EU (např. Holandsko, Kypr...) až po země podezřelé (jako některé ostrůvky), které z nabídky daňových úkrytů nepokrytě vyžívají.  

Neprůhledné firmy v daňových rájích nemusí být ilegální, ale jsou v rozportu s transparentností osob  veřejně činných (proto lze i uvažovat o definici střetu zájmů). Pokud se jedná o vyšetřování kriminálního chování, velmi záleží na tom zda morgány činné v trestním řízení se vůbec nějak dostanou k informavím, které lze využít v dokazování. V kauze "Panama papers" jde o anonymní únik, ne o oficielní data. To záleží hodně na mezinárodním právu, na vzájemných smlouvách mezi státy. Tento systém je bohužel děravý ale i  nesymetricky budovaný (např. ve vztahu mezi USA a EU). Globální dobudování je problém, tak lze být důsledný aspoň v rámci EU.