Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.05.2016 1:00:11 - Vizionář

Clintonová x Trump

Kterou osobnost byste rád viděl v Bílém domě a proč ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.05.2016 16:35:22 - Ing. Jiří Dolejš

Svého prezidenta si musí zvolit američané sami a nemá cenu jim na dálku radit. Každý zvolený prezident  v minulosti a jistě i v budoucnosti bude pod velkým vlivem klíčových mocenských hráčů v USA - to si nedělejme iluze. Takže nedoufám, že by hlava této kapitalistické supervelmoci byla zaměřená výrazněji doleva, či místo globálních zájmů USA přesedlala  do role mírotvorce co překová meče na pluhy a to ani na úrovni časů "détante" před několika desítkami let, ještě v časech oblevy  bipolárního světa.

Takže neřeším ideální představy, ale to co je - kdyby přitom člověk byl občanem USA tak by jistě zvažoval ešxistující programovou nabídku na téma fungování klíčových politik především doma. Zde vnímám jako menší zlo tradičně demokraty oproti republikánům.  Vývoj primárek tentokrát naznačuje že volba z nabízených osobností bude těžká a nedivil bych se kdyby mnozí neměli z čeho vybírat. I nevolba může být v tak tristní situaci pochopitelný  postoj. Který ovšem moc neřeší - hrozí tak že USA budou faktorem nestabilitya růstu napětí.

Jmenovitě, šovinistický až reakčně bigotní postoj knaidáta  Donalda Trumpa mne docela děsí, to bych opravdu američanům nepřál, ovšem co jejich politická scéna vygenerovala, to mají. Ale myslet si že čím hůře tím lépe by byloo špatné. Byl by to i velký faktor nejistoty v mezinárodním smyslu. Na jedné straně absurdní ideologický izolacionalismus a na druhé nezodpovědné rozeřvané jaderné vyhrožování by reálně multipolárnímu světu klidu nepřidalo. S jakýmkoliv výsloedkem to bude chtít ve vztahu k USA  "chytrou diplomacii" aby nebylo hůře.