PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.05.2016 9:37:47 - Vizionář

Nejúspěšnější politik komunismu?

Kdo to podle Vás je a proč ? Proč se tolik uctívá Lenin, který byl v podstatě neúspěšný? Jeho pokusy o export komunismu skončily fiaskem. Bez Josifa Stalina by nebyl v Evropě komunismus, a už vůbec ne v Československu. Zajímá mě Váš názor z úhlu pohledu historika.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.05.2016 21:26:38 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Export revoluce na bodácích byla koncepce Trockého, a ne Lenina. Ten se do revoluce v Rusku pustil v očekávání, že k ní dojde i Německu a dalších evropských zemích. Na sklonku I. světové války to nebyla bláznivá vidina. Tam, kde v tu změnu doufal zdaleka nejen Lenin, však chyběl „subjektivní faktor“ – politická strana, schopná se vůli po změně postavit do čela a dovést ji do vítězného konce. Když se ukázalo, že je to právě tak, zásadní změnu taktiky navrhl už právě Lenin. Pravdu však máte nepochybně v tom, že když mu svázaly ruce vážné zdravotní trable a nakonec na jejich následky i zemřel, byl to hlavně Stalin, kdo tuto, v danou chvíli jedinou životaschopnou koncepci dokázal uhájit a rozvinout dál.