"Gangster" Babiš národu: Nezbohatl jsem díky divoké privatizaci. Vím to

18.11.2011 13:28

Jan Hnízdil je internista a rehabilitační lékař. Mimo odborných publikací píše také blogy na serveru Aktuálně.cz. Tím posledním s názvem: Don "Vito" Babiš se hněvá, vzbudil velký zájem. A jak se dalo čekat - ten, komu je věnován, na něj okamžitě reaguje.

"Gangster" Babiš národu: Nezbohatl jsem díky divoké privatizaci. Vím to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

"Občas si člověk není jistý: je tedy tenhle materiál pozitivní, nebo ne? Podle pana doktora Hnízdila jsem "gangster, který ctí zásady a soudržnost rodiny". Pan doktor Hnízdil psal svůj blog v nadsázce, takže asi v pořádku, jeho příspěvek je "gangstersky pozitivní". A protože jsem gangster, který má také rád nadsázku, rád bych uvedl některé věci na pravou gangsterskou míru," reagoval v písemném vyjádření, jež dorazilo v pátek do ParlamentníchListů.cz, Andrej Babiš.

Vše k tématu Andrej Babiš ZDE
Čtěte vše o hnutí ANO 2011

A vysvětluje, že schůzku s doktorem Janem Hnízdilem zprostředkoval opravdu Karel "007" Randák. "Takže pan Hnízdil nemohl být úplně vyděšený, když mu Karel "007" vyšel před sokolovnou - sídlem gangsterů, kde především sportují děti - v ústrety. Nejsem si jistý, jestli mluvím jako gangster, já přece jen říkám, co si myslím, ne?, jestli se chovám jako gangster, protože doutníky nekouřím, ani jestli se tak oblékám (že by to nové sako? zeptám se doma...)," obhajuje se Babiš, který v poslední době budí značný rozruch tím, že ostře kritizuje poměry v zemi kvůli korupci v politice a státní správě. Založil občanské sdružení ANO 2011, připustil, že se z něj může stát politické hnutí.

Čtěte také:

A v souvislosti s těmito skutečnostmi, se objevují také spekulace - že by v příštích volbách mohl být rivalem samotnému Václavu Klausovi a jeho případné nové straně. Tedy ne tím, že by se hrnul na prezidentský post, ale tím, že by stál v čele nebo v pozadí politického uskupení a konkuroval by straně, o jejímž založení Klausem po jeho konci funkčního období, si cvrlikají vrabci na střeše.

Čtěte také:

V pozadí každého velkého majetku je zločin?

"O Andreji Babišovi jsem toho donedávna moc nevěděl. Podle novinových zpráv a žebříčku nejbohatších Čechů jsem ho řadil mezi neblahý výkvět kuponové privatizace: Krejčíř, Kožený, Pitr, Kellner, Bakala ... O tom, jak přišel k astronomickému majetku, jsem si nedělal žádné iluze. Když mi před měsíce zavolal a požádal o schůzku, chvíli jsem nebyl schopen slova. Zvítězila zvědavost. Ještě než jsem se vydal do průhonické sokolovny, raději jsem znovu prolistoval oblíbeného Kmotra od Maria Puza. Cestou se mi v hlavě honilo Balzacovo motto románu: V pozadí každého velkého majetku je zločin," píše v uvedeném blogu Jan Hnízdil.

Čtěte také:

Ale Babiš se brání. "Vím určitě, že jsem nezbohatl "díky divoké privatizaci". Tady jsme si asi v jediném bodě s panem doktorem nerozuměli. Právě naopak. Vždyť díky (nebo spíš kvůli?) divoké privatizaci (a nejen "díky" ní, ale i díky těm, kteří pravidla privatizací nastavovali) jsme tady všichni tak nějak zchudli. Já jsem zbohatl naopak zcela transparentně, nedivoce a nic jsem neprivatizoval. Privatizovalo se naopak všude kolem, a když už nebylo co privatizovat, začal se privatizovat - rozuměj rozkrádat - tento stát, což se mimochodem děje dodnes," odmítá nařčení, jež se v Hnízdilově blogu objevilo.

Jak Andrej Babiš však dodává, dál už v blogu vlastně prý vše souhlasí. "Já stejně jako doktor Hnízdil, rád lidi zkoumám, mluvím k nim přímo a na rovinu, čehož už si možná většina národa všimla. Pokud si pan doktor Hnízdil připadal na sokolovně jako "na aukci koní", tak se mu omlouvám. Jinak si mne získal, stejně jako prý já jeho, i on. Není totiž dneska už moc lidí, kteří by se veřejně chlubili, že se sešli s "gangsterem Babišem"," reaguje na blog, který upoutal od středečního podvečera přes 14 tisíc čtenářů, podnikatel Andrej Babiš.

Jan Hnízdil totiž popsal, jak schůzka u třetího nejbohatšího muže v Česku vypadala.

Tvrdostí a otevřeností si Babiš získal můj respekt, napsal bloger

"Začal se zajímat o moji práci. Viděl některá vystoupení v televizi, četl pár článků. Vyptával se na zdravotnictví a medicínu, na občanskou iniciativu NEO2011. Neustále si mne přitom zkoumavě prohlížel. Připadal jsem si jako na aukci koní. Jakoby vybíral hřebce do svojí nové stáje. Hodnotil, jak reaguji na pobídky, čistotu chodu, nesení hlavy a krku, odhadoval výkon pod sedlem a v zápřeži. Když se mu nějaká klisna nebo hřebec líbí, bez přemýšlení, s naprostou samozřejmostí a někdy i bez dovolení, je připíše do svého seznamu," svěřil se Hnízdil s tím, že se asi po dvou hodinách rozloučili.

Čtěte také:

"Přímostí, otevřeností a tvrdostí si získal můj respekt. Proti bezcharakterním a bezzásadovým kmotrům v naší politice a byznysu se rozjel jako buldozer. Má na to, aby vyčistil prostor od největšího mravního bahna. „Na hrubý pytel, hrubá záplata", řekla by moje babička. To ale samo o sobě nestačí. Nestačí ani předsunuté mediálně známé tváře. Bezprostředně za buldozerem musí následovat projekt postavený na občanských iniciativách, na osobnostech, které jsou veřejnosti známé svým charakterem, odborností a občanskými postoji. Don „Vito" Babiš jim může prorazit cestu. Pokud dokáže potlačit osobní ambice a přistoupí na rovnocenné partnerství občanských iniciativ, získá širokou podporu veřejnosti, může se stát ctihodnou ústřední postavou mafiánského románu České republiky," uzavřel svoji zpověď Jan Hnízdil.

Dvacet let podniká a nemá ani másílko na hlavě? To je prý absurdní...

To, že Andreje Babiše však nečeká lehké období, pokud půjde proti současným nešvarům v české politice, je nadmíru zřejmé. Velké otazníky totiž vyvolává i motiv toho, proč se do takového boje vůbec dává. 

Čtěte také:

"Nedohlédl jsem ještě všechny důvody, proč se do toho vůbec pustil. To poznáme zřejmě až v průběhu dalších let. Domnívám se ale, že udělal dramatickou chybu, když se z podnikatele chce stát politikem. To se žádnému podnikateli nikde ani ve světě nevyplatilo. Neuvědomuje si, že čím výš vystoupí, tím víc bude pod palbou médií a dalších lidí, kteří budou prošťourávat jeho minulost. A představa, že tady 20 let podniká a nemá ani másílko na hlavě, je absurdní. Tomu snad nevěří nikdo. Navíc, samozřejmě je nebezpečí, že kdyby byl v politice, nebo byl s nějakou politickou stranou spojený, bude mít problém vyhodit jakéhokoli manažera, protože ten může kdykoli přijít a začít v novinách cokoli vykládat. Nebo zveřejnit nějaké zkopírované dokumenty, které ho mohou poškodit. Tohle nedohlédl," řekl ParlamentnímListům.cz na adresu možné nové tváře české politiky Miroslav Macek - muž, který se z politiky před několika lety zcela stáhl.

Každého významného bojovníka proti korupci bude snaha kompromitovat

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové záleží vždy na osobnosti člověka, který má ambice ovlivňovat veřejnost. A je samozřejmé, že i minulost té osobnosti může sehrát roli. Právě tu Babišovi jeho kritici nechtějí odpustit.

"V tomto momentě stojí však za posouzení to, co je vůbec minulost, která by se v takových momentech brala třeba v úvahu. Jak nahlížet na minulost před rokem 1989, když se nyní dohadujete o tom, kdo rozkradl tři miliardy, deset miliard? Odhaduje se, že tu mizí sto miliard ročně, jen kvůli korupčnímu prostředí. Pak jsou připomínky o minulosti před rokem 1989 ve své podstatě asi irevelantní. V případě pana Babiše dobře působí na lidi to, že má peníze a tudíž si nepotřebuje lidově řečeno nakrást. To může vyvolávat u veřejnosti také pocit důvěry," řekla pro ParlamentníListy.cz politoložka Dvořáková.

Podle ní je potřeba, aby se do boje proti korupci  pouštěly takové osobnosti, které nebude možné hned zkompromitovat. "Jakmile totiž kdokoli o těchto věcech začne hovořit, okamžitě se na něj objeví spousta věcí, které dělal nebo naopak nedělal. To ho tím pádem i jeho snahy dehonestují," uzavřela Dvořáková.

Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…