Krachující obec nemá ani korunu. Správce má bobříka mlčení. Co bude dál?

30.10.2011 11:52

Jak by mohly dopadnout Karlovy Vary v případě, že prohrají soudní spor kvůli dluhopisům, vydaným v roce 1924, naznačuje příběh dvou obcí, jimž hrozí krach. Prameny a Bublava již přišly téměř o veškerý majetek a nikdo zde neví, co bude dál. Dosazená správkyně dokonce nesmí ani promluvit.

Krachující obec nemá ani korunu. Správce má bobříka mlčení. Co bude dál?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

 Zatímco riziko, hrozící Karlovým Varům, je zatím pouze teoretické a výsledek případného soudního sporu, v němž figuruje známý americký advokát Ed Fagan, je v nedohlednu, bývalé lázně Prameny nebo horská Bublava už mají hrozbu bankrotu velmi reálnou. Potvrdilo to i ministerstvo financí, které minulý týden zveřejnilo černou listinu obcí, jimž hrozí krach. Nejvyšší riziko platební neschopnosti se týká Bublavy, Nebanic, Pohledů, Pramenů a Rostěnic-Zvonovic. Tyto obce nedisponují dostatečnými rezervami pro včasné uhrazení splatných závazků, vzniklých především z důvodu chybných investičních rozhodnutí nebo z nařízeného odvodu za porušení rozpočtové kázně.

Prameny - fungující bezvládí

Patrně nejdrastičtější dopad mají až 80ti milionové dluhy na kdysi prosperující lázně Prameny, jímž se stal osudný velkolepý záměr vybudovat zde stáčírnu minerálních vod. Poté, co nebyly schopny splácet úvěry, nastoupily exekuce, kvůli nimž přišly prakticky o veškerý majetek včetně obecního úřadu. Jedním z důsledků je i fakt, že zde nikdo nechce kandidovat ve volbách, a tak Prameny řídí již několik let pověřený správce, dosazený ministerstvem vnitra. Díky tomu v obci vše relativně dobře funguje. Kdo by si ale myslel, že obyvatelům chybí starosta, je na omylu. Zjišťují, že to je vlastně zbytečná funkce, navíc právě vedení obecního úřadu Prameny přivedlo ke krachu. Na straně druhé jsou chybějící zastupitelé důvodem, proč s dluhy nelze nijak pohnout. Bez jejich rozhodnutí nelze učinit žádné zásadní rozhodnutí, jak dál. Další, v pořadí již šestý pokus o volby, se má uskutečnit letos v prosinci, na kandidátce se ocitlo pět statečných. Nikdo z nich ovšem nemá trvalé bydliště v Pramenech, což je přinejmenším zajímavé. ParlamentníListy.cz se snažily zjistit bližší podrobnosti u nynější dosazené správkyně Arnošty Aubrechtové, ta ale rozhovor odmítla s tím, že s médií nemůže mluvit. Ověřili jsme si ale, že ministerstvo vnitra již dodatečné volby vyhlásilo.

K tématu:
Okamura: Ať Řecko padne na hubu

Bublava - ať pomůže spoluviník stát!

Kdo projíždí směrem na západ malebnou pohraniční obcí Bublava, nechce ani uvěřit, že také jí hrozí krach. Ale sen několika místních podnikatelů o senzačním aquaparku, který přiláká do místa s nádhernou přírodou a chaloupkami jako z pohádky stovky turistů, se stal nakonec noční můrou. Namísto vodního ráje s toboganem a plné obecné kasy od domácích i německých rekreantů, nastal pravý opak a soudní tahanice. Paradoxem je, že tato jinak velmi životaschopná a z hlediska podnikatelů prosperující obec dosud nemá vodovod. Ale naštěstí jsou dluhy Bublavy ve srovnání s Prameny „jen" čtvrtinové. Z původních jednatřiceti milionů se už jedenáct podařilo splatit. Stejně tak se liší situace na obecním úřadě, na rozdíl od Pramenů zde byla při volbách o posty zastupitelů rvačka a dokonce došlo na osvědčenou taktiku s umělým navyšováním voličů, kteří se zde přihlásili k trvalému bydlišti jen kvůli volbám.

Starostovi Bublavy Igoru Jirsíkovi však rozhodně není co závidět. Netají se svým rozhořčením, že zdejší obyvatelé platí za chyby jeho předchůdců a také státu. Má totiž v ruce nález Nejvyššího kontrolního úřadu, že v případě výstavby aquaparku pochybilo i ministerstvo financí: "Stát by nám měl pomoci, na stavbu aquparku vůbec nemělo být vydáno stavební povolení, vždyť v naší obci není vodovod. Vše to bylo o známostech, žádosti o milionové dotace, které schválila sněmovna, byly napsány propiskou na jedné stránce."

V pohodě nejsme

Starosta také poněkud bourá převládající mýtus, že obec je navzdory dluhům v pohodě: "Není a dlouho nebude. Sice tady kvete cestovní ruch a hodně se staví, ale my z toho nic nemáme. Dluhy umořujeme jenom díky prodeji lukrativních pozemků a pomalu již není co prodávat. Taky nesouhlasím s tím, že je jedno, kdo je vlastníkem nemovitostí. Není na co si vzít úvěr. Stejně tak nemůžeme čerpat dotace EU, které bychom potřebovali jako sůl, je zapotřebí dodělat kanalizaci, opravit komunikace."

Více čtěte:

Expert světové banky. Dluhy zaplatí lidé

Zdanění finančního sektoru podle vzoru EU je stále nejasné 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…