Chyba, pane premiére. Kandidáti na Hrad jako Okamura nejsou "jen figurky"

05.01.2012 19:30

Nečasův výrok o figurkách účastnících se přímé volby prezidenta nahnal podle politologa Zdeňka Zbořila vodu na mlýn viceprezidentovi Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamurovi a každému kandidátovi, který by se do boje o hradní křeslo katapultoval občanskou cestou, tedy mimo politické instituce.

Chyba, pane premiére. Kandidáti na Hrad jako Okamura nejsou "jen figurky"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Petr Nečas (ODS) na tiskové konferenci

Nečas podle Zbořila svým výrokem o kandidátských figurkách jen ukázal, že nedorostl premiérské úrovně. „V podstatě tím dal najevo pohrdání nejen Okamurou, ale i dalšími případnými kandidáty z „lidu“. Nezapomeňme, že podle znění zákona komukoli stačí 50 000 nashromážděných podpisů, což není nemožné sehnat,“ připomíná zákon o přímé volbě pro ParlamentníListy.cz politolog.

Slovo figurka v souvislosti s Okamurou Nečas uvedl na středeční tiskové konferenci po jednání vlády. "Od samého počátku bylo jasné, že se takové figurky objeví," prohlásil předseda kabinetu. Reagoval tak na slova šéfa senátorů ČSSD Petra Víchy, podle kterého můžou přijetí přímé volby prezidenta v Senátu zkomplikovat právě kandidáti jako Okamura. Potrefený Okamura okamžitě na premiérova slova ostře reagoval.

Infobox

Pražský hrad

Jak navrhnout kandidáta na Hrad

Kandidáty na prezidenta republiky by mohli navrhovat Češi starší 18 let peticí s nejméně 50 tisíci podpisy, skupina nejméně 20 poslanců nebo skupina nejméně 10 senátorů. Právo volit bude mít každý občan ČR, který dosáhl 18 let.

"Pakliže lidé dávají v anketách nebo průzkumech veřejného mínění větší podporu 'figurkám' než současným politikům, je to především alarmující zprávou pro stávající politickou reprezentaci," rýpl si podnikatel do předsedy vlády a dodal: "Velmi mne překvapuje, že hlasy voličů byly stávajícím politikům dobré na to, aby zvolily je, a už jim nejsou dost dobré na to, aby jimi lidé zvolili prezidenta podle své vůle," reagoval bezprostředně po středečním výroku Nečase Okamura.

Ve čtvrtek pak ParlamentnímListům.cz doplnil, že výrok premiéra přirovnal ke snaze o zesměšnění jeho osoby. „Výrok pana premiéra o figurkách v souvislosti se mnou mne mrzí. A samozřejmě mě poškozuje. Je faktem, že už v prosinci v souvislosti s první anketou jsem vyklíčoval jedinou strategii politiků vůči mojí osobě. Nemůžou mě zpochybnit morálně, profesně, ani občansky, takže jediná cesta je mě zesměšňovat a marginalizovat moje politické zkušenosti. Kolik politiků se legislativě a aktivní politice věnuje 13 let jako já? A kolik z nich napsalo a veřejnosti představilo komplexní vize jednotlivých segmentů veřejné správy i budoucnost státu jako já ve své loňské knize Umění vládnout? Kdo? S výjimkou Klause, Havla a Zemana,“ hájí se pro ParlamentníListy.cz Okamura.

Okamura do toho nepůjde, předvídá politolog

Politolog Zbořil hodnotí Okamurovo dosavadní počínání jako pokusný balónek. „Tomio Okamura mi přijde jako lakmusový papírek, jako taková vábnička, návnada pro velké ryby (politiky), jen je chce donutit k činnosti, ale stejně soudím, že nakonec prezidentskou rukavici nezvedne. Začínat s politikou od mety nejvyšší by nebylo nejrozumnější,“ soudí politolog.

Okamura předně uvažuje o možnost senátní kandidatury, která by v případě úspěchu mohla sloužit jako odrazový můstek pro prezidentské volby. "Na ulici mne žádají stovky občanů, abych vstoupil do politiky. Lidé jsou totiž hrubě nespokojení se stávající politickou situací. Musel jsem to proto zvážit, v tuto chvíli ještě nejsem rozhodnutý, jestli do Senátu budu letos kandidovat," uvedl v minulosti.

Půjde proti etablovaným

Brněnský politolog Miroslav Mareš bere při analýze v úvahu nelehkou pozici silných stran při výběru kandidáta „Ty jsou si vědomi toho, že budou obtížně hledat populární kandidáty, a přímá volba pro ně může skončit blamáží a zvítězí kandidát vyprofilovaný proti etablovaným stranám - což se stalo i na Slovensku s prezidentem Gašparovičem. Pro vládní strany jsou každé "volby druhého řádu" rizikové, protože si v nich voliči více vybíjejí nespokojenost. Nečasovy výpady proti Okamurovi i strach ČSSD mu nyní mohou paradoxně spíše pomoci,“ soudí pro ParlamentníListy.cz Mareš.

Marešovo tvrzení podporuje všeobecná nespokojenost nejen s vládou, ale i s politikou obecně. S jejím stavem je podle několika průzkumů veřejného míněno nespokojeno více než 75 procent obyvatel.

Vytáhnou na mě špínu, tvrdí Okamura

Podnikatel Okamura se obává, že se na něj vylije "kýbl špíny", pakliže se rozhodne kandidovat, ať už kamkoli. „Vím, že některým lidem samozřejmě nebudu lidově řečeno vonět, nehodím se jim do jejich záměrů. A tak už mám i informace o tom, že se zřejmě proti mně odstartuje v následujícím období diskreditační a špinavá kampaň právě od těchto skupin. Budou se snažit mě pošpinit. Čeká mě to, a to nejhorší ještě s největší pravděpodobností příjde,“ připustil pro ParlamentníListy.cz Tomio.

Okamura si tak může vzít příklad z miliardáře Andreje Babiše, Tomu poté, co připustil přetavení své výzvy ANO2011 do politického hnutí, byla připomenuta údajná úzká spolupráce s StB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…