Člověk je nejen to, co jí, ale i co pije

23.11.2010 0:00

Člověk vydrží bez jídla asi 14 dní, ale bez pití jen zlomek této doby. Pravidelný a správný pitný režim je pro náš organismus nesmírně důležitý.

Člověk je nejen to, co jí, ale i co pije
Foto:
Popisek:

Dostatečný přísun tekutin do našeho těla zajišťuje správé fungování krevního oběhu, trávícího, dýchacícho i kardivaskulárního ústrojí, dostatečnou funkci ledvin, ovlivňuje naši psychiku, pohybové ústrojí, činnost svalů - prostě, bez vody, která tvoří téměř 80 % našeho organismu, bychom nemohli fungovat.

Dlouhodobý nedostatek tekutin může mít závažné následky. Vede k vážným zdravotním problémům, tvorbě ledvinových kamenů, vysychání sliznic a stárnutím pokožky. Okamžitě se projevuje zejména únavou a bolestmi hlavy. Voda je základem vývoje lidstva, bez ní není života.

Většina z nás si to sice dobře uvědomuje a pocit žízně je nám všem důvěrně známý, ale ne všichni volíme přísun takových tekutin, které našemu tělu prospívají a ne všechny tekutiny se dají započítat do pitného režimu.

K velké lítosti všech Čechů není součástí pitného režimu oblíbený národní nápoj - pivo. Procento alkoholu, které bychom tělu dodali zároveň s tekutinou by mohlo tělu spíše uškodit, i když kvalitní piva v sobě mají značný obsah zdraví prospěšných minerálů a vitamínů. K tomu, abychom je využili ovšem stačí sklenička, nikoliv deset půllitrů. Stejně tak nevhodná je oblíbená káva, která naopak způsobuje dehydrataci organismu.

Ani  tekutin, které nám prospívají,  nesmíme ovšem vypít víc, než náš organismus snese. Optimální dávka je asi 1,5 - 2,5 l denně. Více to může být jen při enormní zátěži, kdy dochází k velké ztrátě tekutin, v opačném případě by mohlo dojít k poškození ledvin.

Co tedy ale pít, aby to našemu zdraví prospívalo? Jen jednorázově bychom se měli napít slazených džusů, barvených limonád a různě ochucených vod. Naopak čistá voda je vhodná vždy, ať už je balená nebo "kohoutí pramen". Mimochodem, víte, že poslední výzkumy prokázaly, že voda z kohoutku má mnohem lepší parametry než některé vody balené?

Opatrnější bychom měli být u bylinek a minerálek. Bylinky by se měly pít jen při patřičných zdravotních potížích a pokud je máte rádi, střídejte je. Stejně tak ovocné čaje, které také obsahují některé léčivé prvky.

Zaměřit se na jeden druh minerálky znamená koledovat si o problémy. Přece víte, že se jedná o vody, které se v lázních používají k léčení a ne k běžnému pití. Pokud je tedy kupujete, dejte přednost těm, které mají nízký obsah minerálů a také je střídejte.

Poměrně bezpečný je kvalitní černý, bílý nebo zelený čaj. Pokud jím nahradíte ve svém jídelníčku kávu, svému zdraví hodně prospějete.


ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…