Čtyři stateční, ostatní mají strach. Z práv v Plzni

07.01.2012 7:29

Pouze čtyři lidé našli odvahu kandidovat na uvolněné křeslo děkana krachující plzeňské právnické fakulty, která stojí jen maličký krůček od svého zániku. Nový děkan na sebe bude muset vzít odpovědnost za osud fakulty a do horké funkce se tedy nikdo příliš nehrne.

Čtyři stateční, ostatní mají strach. Z práv v Plzni
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Právnická fakulta v Plzni, součást Západočeské univerzity

 

Potěšující je fakt, že o post děkana se neuchází nikdo z okolí Milana Kindla nebo Jaroslava Zachariáše, tedy osob, které za dob svého vedení na fakultě praktikovaly systém rychlostudentů.


Akademický senát Fakulty právnické ZČU shromáždil do stanoveného termínu celkem pět platných návrhů na kandidáta na děkana. Ve zmíněných návrzích figurují jména čtyř pedagogů, všichni tito kandidáti v současné době na fakultě učí," uvedla pro ParlamentníListy.cz mluvčí univerzity Kamila Kvapilová. Jedna z kandidátek získala dvě nominace. První kolo volby děkana se uskuteční na fakultě 23. ledna. 


Prvním nominovaným je Přemysl Raban, který řídí katedru soukromého práva a civilního procesu. Ze stejné katedry pocházejí také další dva kandidáti, Miloslava Wipplingerová a Jan Pauly. Poslední navrženou kandidátkou je současná proděkanka pro studium Petra Jánošíková, vyučující na katedře správního práva a právě tato kandidátka obdržela dvě nominace. Už dříve se v kuloárech fakulty šeptalo, že právě Jánošíková je nejžhavějším kandidátem na post děkana.


Podle očekávání nekandiduje na post děkana profesor Karel Eliáš, který na fakultě působil po provalení skandálu s rychlostudenty jako proděkan a byl hlavním kandidátem na křeslo děkana v minulých volbách. Velký zastánce radikálních reformních kroků ve volbě ovšem zcela nečekaně prohrál s nevýrazným Květoslavem Růžičkou. Vzhledem k dlouhodobým sporům s Růžičkou nakonec loni v létě opustil Eliáš s celou řadou dalších pedagogů právnickou fakultu a nyní zakládá další vysokou školu v Praze. Na plzeňská práva se tedy nehodal vrátit.   


V současné době řídí plzeňskou právnickou fakultu trojice proděkanů. Bývalý děkan fakulty Květoslav Růžička rezignoval na svoji funkci ze zdravotních důvodů loni 12. prosince poté, co se záhadně bez vysvětlení ztratil a o tři dny později zase našel na severu Čech ve Šluknovském výběžku. Vedení univerzity toto své jednání zatím nijak nevysvětlil a v současné době je v pracovní neschopnosti. Na fakultě ovšem hodlá zůstat profesor Růžička jako pedagog, přednášet bude i nadále mezinárodní právo.


Právnická fakulta nyní čeká na rozhodnutí akreditační komise, která jí má prodloužit akreditaci na bakalářský a magisterský studijní program. Pokud nebude akreditační komise spokojena s provedenými reformami, personálním obsazením pedagogů a současnou celkovou situací na škole, nemusí akreditaci končící v červenci 2012 prodloužit a škola tak skončí. Rozhodnutí by mělo padnout do konce ledna.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…