Dojatí umělci gratulují Havlovi. Teď to zdraví, ideály selhaly

29.09.2011 18:53

Bývalý prezident Václav Havel slaví už za pár dnů významné životní jubileum, bude mu pětasedmdesát. Jeho kolegové z umělecké a dramatické branže se do přání, které by mu do dalších let chtěli sdělit, příliš nehrnou. Havlovy ideály prý selhaly. A tak zbývá už "jen" to zdraví.

Dojatí umělci gratulují Havlovi. Teď to zdraví, ideály selhaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel a Zdeněk Tůma

Pár dnů poté, co bývalý prezident Václav Havel oslavil na Hrádečku v kruhu rodiny a přátel svůj svátek, jej čeká další "mecheche". Pátého října totiž oslaví významné jubileum, bude mu pětasedmdesát.

ParlamentníListy.cz v této souvislosti oslovily osobnosti kulturního a společenského života s dotazem, co by Havlovi k jeho významnému jubileu popřáli.

Více:
Býval jsi prasák, píše o Havlovi. Ten se od ní distancuje

Holubovou jubileum dojalo

"Je to můj přítel, takže mu popřeji soukromě. Chci, aby byl zdravej, aby byl v pohodě, to ostatní udělám soukromě," řekla redakci dojatě herečka Eva Holubová, která figurovala třeba v Havlově filmu Odcházení. Považuje se za jeho přítelkyni, a tak současnou Havlovu aktivitu ani jeho mediální obraz raději nechtěla hodnotit. "Nejsem kompetentní, je to můj kamarád," dodala.

Krampol lituje: Havlovy ideály jsou fuč

Poněkud sdílnější byl herec a bavič Jiří Krampol. "Přál bych si, aby pan Havel byl dál tak bezvadný jako dosud. Je nejlepší ze všech polistopadových politiků, měl jsem ho rád jako prezidenta a mám ho rád i jako osobnost," řekl ParlamentnímListům.cz. Vyjádřil ale i hořkost nad tím, jak dnešní společnost na Havla nahlíží. "Ty ideály, které Havel prosazoval, jsou pryč," dodal posmutněle.

Kam dál:
Havlův mluvčí: Hájek že cítí lásku ke všem? To určitě
Internetové hyeny. Sázejí na Havlovu, Klausovu nebo Paroubkovu smrt

Cokoliv řeknete, bude použito proti Vám

Sám přiznal, že má strach z hodnocení současné situace. "Je sice demokracie, ale cokoliv řeknete, obrátí se proti Vám," řekl redakci. O Havlových zásluhách prý ale mluví rád. "Přirovnal bych ho k Reaganovi, který rozbil říši zla," uvedl na adresu exprezidenta s tím, že jde o "báječného a chytrého člověka."

Landovský: Ať pro mě Havel někoho pošle. To mu přeju

Chartistka Marta Kubišová se k Havlovým narozeninám vyjadřovat nechtěla. Je v zahraničí a prý už k jeho výročí uvedla dost. Havlův další přítel, herec Pavel Landovský, Havlovi přes ParlamentníListy.cz vzkázal, že mu přeje, aby "pro něho někoho poslal, aby si pro něj přijel do té p*dele".

Herec a bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák Havlovo výročí komentovat raději nechtěl. Nemocné lidi prý komentovat nechce. K Havlovu výročí se nechtěli vyjádřit ani další umělci, třeba  Marek Eben, Jiří Lábus nebo Ondřej či Ivan Trojanovi.

  • Špína na Havla. O údajném sexu s ním nikdo nechce číst
  • Václav Havel  je český dramatik, esejista, kritik komunistického režimu a bývalý politik. Byl devátým a posledním prezidentem Československa (1989-1992) a prvním prezidentem České republiky (1993-2003). V kulturní oblasti o sobě dal v nedávné době vědět dramatem Odcházení, jež i sám režíroval.

    Vše o Havlově Odcházení čtěte v tématu Havlův film

    V poslední době se exprezident dostal do hledáčku médií zejména díky jeho soše, která už od srpna zdobí foyer pražské kavárny Slavia. On sám ji sice zatím ještě neviděl, mezi turisty ale vzbudila rozruch.

    FOTOGALERIE Havel ve Slavii

    "Nejen Češi, ale i cizinci většinou ví, kdo Havel je. U sochy se fotí, sahají si na ni, vzbuzuje velkou pozornost," komentoval pro ParlamentníListy.cz zájem o sochu exprezidenta provozní restaurace Jiří Částka.

    Ne mezi všemi návštěvníky ale vzbudila Havlova socha pozitivní ohlas. "Vůbec to nevypadá jako Havel, spíš jako nějaký blázen. Když sem vlezete, tak je to hnus," svěřila se jedna z návštěvnic kavárny ParlamentnímListům.cz.

    Chystá se oslava pro Havla. Dorazit by měl i exprezident Gruzie

    Oslava Havlových 75tin se v příštím týdnu zřejmě ponese ve velkém stylu. Do pražské galerie DOX by se na ni měl dostavit dokonce i gruzínský prezident.

    Čtěte také:


    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

    Jak je to s tou výjimkou?

    I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

    8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

    Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…