Dvě miliardy lidí jsou obézní. Trend se nedaří zastavit

15.10.2014 0:00

Špatná výživa stále trápí velkou část světové populace, nejedná se však jen o nedostatek potravin, důsledky nesprávného stravování se odráží i na zdravotním stavu jednotlivců. Loni přesáhl počet obézních lidí na planetě 2 miliardy. Vzrůstající tendenci se bohužel nedaří zastavit. 16. říjen připomíná den vzniku Organizace OSN pro výživu a zemědělství FAO (1945) a je zároveň Světovým dnem výživy. Dle OSN je cílem dne výživy podpora ekonomické i technické spolupráce v oblasti zemědělské výroby, zvyšování povědomí o hladu a chudobě ve světě. V České republice se otázkou výživově hodnotných potravin zabývá i iniciativa Vím, co jím a piju.

Dvě miliardy lidí jsou obézní. Trend se nedaří zastavit
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: ilustrační foto

Nárůst obezity je alarmující

Zahraniční odborný časopis The Lancet publikoval koncem května studii o výskytu nadváhy a obezity ve společnosti. Počet osob s nadváhou a obezitou vzrostl z 857 milionů v roce 1980 na 2,1 miliardy v roce 2013.  Přičemž téměř polovina obézních osob žije pouze v deseti zemích: USA, Číně, Indii, Rusku, Brazílii, Mexiku, Egyptě, Německu, Pákistánu a Indonésii.

Výsledky studie ukazují, že obezita již není výsadou bohatých, ale postihuje osoby všech příjmových kategorií, různého věku ve všech regionech na celém světě. Zhruba dvě třetiny obézních osob žijí nyní v rozvojových zemích. 

Situace v České republice

Zhruba polovina dospělé populace trpí nadváhou a obezitou,  obézních dětí je cca 20 %. Obe´zni´ pacient je cˇasteˇji nemocny´ a cˇasteˇji navsˇteˇvuje le´karˇe. Vyzˇaduje také na´kladneˇjsˇi´ pe´cˇi. Rocˇni´ na´klady na jeho le´cˇbu jsou vi´ce nezˇ 100 000 Kcˇ,“ upozorňuje MUDr. Petr Hlavatý, Ph.D., odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.

Obezita vede k dalším zdravotním komplikacím, je podhoubím pro cukrovku, vysoký tlak, vysokou hladinu cholesterolu a tuků v krvi a to v konečném výsledku může vést až k infarktu nebo mrtvici.

Kde je riziko?

Světová zdravotnická organizace (WHO) definovala čtyři rizikové živiny, které přispívají ke vzniku civilizačních chorob. Mimo jiné i obezity. Mezi tyto živiny patří:

  • trans mastné kyseliny
  • nasycené mastné kyseliny
  • sodík (sůl)
  • cukr

Nadměrnou konzumací těchto potravin vystavujeme organizmus riziku vzniku kardiovaskulárních chorob,  nadváhy a obezity a dalších civilizačních chorob.

Usnadnit výběr potravin pomůže logo Vím, co jím

S výběrem výživově hodnotných potravin poradí spotřebitelům snadno a přehledně logo Vím, co jím. Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin, jako jsou sodík, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny, nesoucí logo, mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro lidské tělo nedocenitelná. V současné době je označeno přes 350 výrobků a další neustále přibývají.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…