Echt pravičák: Vláda jde proti rodině. Obrovská chyba

13.07.2011 7:02

JINÝMA OČIMA Právo a spravedlnost je česká pravicová tradicionalistická strana, která má stejný název jako nejvýznamnější polská konzervativní strana. Místopředseda strany Kryštof Kindler představil ParlamentnímListům.cz názory tohoto uskupení na současnou politiku.

Echt pravičák: Vláda jde proti rodině. Obrovská chyba

Podle Kindlera Právo a spravedlnost nepovažuje reformy současné koalice za pravicové. „Pravice se vždy definovala zdravým rozumem, a to se bohužel o vládních reformách říci nedá. Na jedné straně je dobře, že se vláda snaží šetřit, na druhé straně ale šetří na nesprávném místě," řekl ParlamentnímListům.cz Kindler.

Vláda jde proti rodině. To není pravicové

Podle něho je špatně, že vláda nedělá prorodinou politiku, což povede k dalšímu snižování porodnosti a tím pádem i krizi v důchodovém systému. „Zvyšuje se průměrný věk lidí, čili zvýšení věku odchodu do důchodu je rozumné, to jinak nejde. Dalším krokem by ale měla být podpora rodin s dětmi, protože když zde bude více důchodců s delším dožitím, je na druhé straně potřeba, aby zde byl někdo, kdo je uživí. Je obrovská chyba, že již minulá údajně pravicová vláda zrušila společné zdanění manželů, což poškodilo rodiny s dětmi. Proto podporujeme obnovení společného zdanění manželů," kritizuje současnou vládu Kindler.

Čtěte také: Pravicový profesor o vládě: Zkorumpovaná ODS, levičák Kalousek

Podle Kindlera by také měla důchodová reforma obsahovat princip, že by část výdělku dětí směřovala adresně na penze jejich rodičů. To by motivovalo rodiče mít více dětí a investovat do jejich rozvoje a vzdělání, aby měly vyšší mzdy a rodiče tím pádem vyšší penze. „Samozřejmě zde jsou i nepřizpůsobiví, kteří se množí geometrickou řadou, ale ti nesměřují nic a nikdy nic směrovat nebudou. To jsou stejně odepsané peníze. S těmi se počítat nedá," míní Kindler.

Česká politika a společnost JINÝMA OČIMA:
Čti, český národe. Byli jsme hrdinové, teď ležíme v bahně
Klausovský katolík udeřil: Halík je kacíř
Chartista Wolf prorokuje: Lidi vezmou na vládní komouše klacky
Proč je ze mě komunista. Zpověď bývalého člena ODS
Trochu jiný rozhovor. Vlastně hodně jiný. Odpovídal Petr Cibulka

Důchodci nebudou mít na poplatky

Co se týče zdravotnictví, tak podle Kindlera je sociálně neúnosné zvýšení poplatků na stokorunu a je to necitlivé především vůči důchodcům. „Ti si nebudou moci dovolit. Opět se berou peníze na špatném místě. Šetřit se musí, ale jinde. Například existují směnné kurzy na léčiva a kupodivu to vychází pro stát nevýhodně. Vždy někdo zapomene nastavit kurs, aby to bylo pro stát výhodné. Ale zde by se daly ušetřit miliardy," míní Kindler.

K tématu: Myslitel se zastal Nečase: I blbá vláda špatné pravice je lepší než levice

Právo i spravedlnost se podobně jako ODS a TOP 09 hlásí ke konzervativním, tradičním a křesťanským hodnotám. Podle Kindlera je to ale u těchto stran jenom póza.

Tradiční hodnoty jsou pro ODS a TOP 09 jen fasáda

„Hodnoty, které tyto strany údajně zastávají, jsou jenom fasáda. Ty strany se pak reálně konzervativně neprojevují. ODS je vlastně středová strana podobně jako TOP 09. Rodina se nehájí, ODS zrušila společně se současným místopředsedou TOP 09, tehdy ještě lidovcem, Kalouskem, společné zdanění manželů, Karel Schwarzenberg zase hlasoval pro registrované partnerství homosexuálů, ministr TOP 09 Leoš Heger podporoval rozšiřování možnosti potratů. Pražský primátor Bohuslav Svoboda podporuje pochod homosexuálů. Co je na tom konzervativního a tradičního?" ptá se Kindler.

Čtěte také: Pravicový filozof o vládě: Slaboch Nečas, hloupý účetní Kalousek

„Přihlášení se konzervativním hodnotám je u Schwarzenberga jenom komedie pro veřejnost. Je to goebbelsovská propaganda. V politice se to nijak neodráží," dodal Kindler.

Vlastizrádná ODS

Kindler připomíná, že ODS sice vždy verbálně hájila národní zájmy, ale nakonec podpořila novou euroústavu, Lisabonskou smlouvu. „Ze strany ODS to byla zrada. Nelze to jinak definovat než jako vlastizradu. Věnovat náš stát cizím silným mocnostem, jako jsou Francie a Německo, které EU ovládají, je prostě vlastizradou," zkritizoval „eurorealisty" z ODS Kindler. Po podepsání Lisabonské smlouvy už podle něho není jiná cesta než vystoupit z EU.

Podle něho je třeba ale ODS částečně pochválit ve vztahu k ochraně přírody. Současná vláda je rozumnější než minulá. „Například řešení problému kůrovcové kalamity na Šumavě je dobrým krokem. Současný ředitel Jan Stráský to řeší velmi dobře a poradí s tím," předpokládá místopředseda Práva a spravedlnost.

Populismus odborářských bossů

Kindler zhodnotil i nejmenšího koaličního partnera, Věci veřejné. Podle něho se jedná o byznys projekt a podnikatelský plán. „John a Bárta jsou neuvěřitelně rozdílní. Nechápu, jak se mohli dát vůbec dohromady. Je to amorfní strana bez ideového základu, která se vždy přizpůsobí trendu. Některé osobnosti jsou tam zajímavé, ale jejich program a vize politiky neexistuje," myslí si Kindler o „veverkách".

Pokud jde o protesty odborů, tak Kindler v kritice reforem částečně souhlasí. Především s řadovými odboráři, ale odborářské bossy považuje za prodlouženou ruku ČSSD, která se podepsala na negativním vývoji v naší zemi. „Ze strany odborářských vůdců jde o pokrytectví. Navíc je zde vazba na radikálně levicové skupiny, jako je třeba ProAlt. To jsou v podstatě havlisté, lidé kolem Václava Havla. Je to projekt havlistů, jak se někam vecpat. Odborářské protesty bych chápal, pokud by přišli odbory s konkrétními návrhy, mají zázemí, kapacity i kanceláře. Ale s vlastním návrhem nepřišli. Je to jen populismus," kritizuje odborářské předáky Kindler.

Klaus hájí národ a tradici

Místopředseda Práva a spravedlnost zhodnotil i současného a bývalého prezidenta. „Prezidenta Václava Klause podporujeme v jeho kritickém postoji k Evropské unii, v pozitivním vztahu k vlastnímu národu, jeho historii, tradici, suverenitě a svébytnosti. Máme podobný pohled i na konzervativní a tradiční hodnoty, vlastně původní hodnoty ODS, které tato strana opustila. Je nám velice sympatický v tom, že nebojí otevírat témata jako mýtus globální oteplování, či že upozorňuje na skupiny, které chtějí zničit svobodu a zavést světovou vládu," chválí prezidenta republiky Kindler.

Havel je pokrytec

Strana naopak nepodporuje a nikdy nepodporovala Václava Havla. „U Havla je největší problém, že si spletl cíl s prostředkem. Stejně jako většina moderních intelektuálů tvrdí, že cílem je neustálé hledání. A když naopak někdo něco pevného, stálého najde, tak je podle něho fundamentalista, fašista či komunista," hodnotí exprezidenta Kindler. 

"Ale my tvrdíme, že pravda je poznatelná. Havel nemůže k něčemu nikdy dojít, protože bude vždy všechno zpochybňovat, tedy kromě svých geniálních názorů, svých vizí a svých peněz a peněz svých kamarádů, jako je třeba Zdeněk Bakala. Toto zpochybňovat nebude, ale vše ostatní, jako je národ, rodina, tradice, víra, zpochybňovat bude. Je to velký problém, protože pokud se budou jeho myšlenky aplikovat na společnost, tak dojde k rozvratu a anarchii. On je vlastně takový kavárenský kecal a anarchista. Podobný případ je Tomáš Halík a další intelektuálové, a proto ho i Halík podporuje. Oni mají fatální chybu ve svém softwaru," dodal Kindler.

O zdravotním stavu exprezidenta Václava Havla a o povaze publicity kolem něj ParlamentníListy.cz psaly ZDE.

Podle Kindlera je Havlovo chování i pokrytecké. „Když si nechal částečně zaplatit svůj film Občan Havel z veřejných prostředků České televize, tak to je bohužel u nás normální. To dělá kdejaký politik, že zneužívá veřejné peníze. Ale že si to nechá zaplatit od Bakaly, který okrade lidi o jejich byty, o to je to smutnější. Jestli ´Pravda a láska´ vítězí tak, že se okradou lidé o byty, že je okrade o byty pan Bakala a ten pak zaplatí ´muzeum´Václava Havla a další aktivity, tak to je vskutku pokrytecké," uzavřel Kindler.

Více: Havlův film za peníze ČT. Test českého diváka, či kult osobnosti?

Právo a spravedlnost

Strana Právo a spravedlnost se hlásí k tradičním hodnotám, jako jsou rodina, láska k vlasti a přirozený mravní řád. Prosazuje vymahatelnost práva a tvrdý postup proti korupci a kriminalitě včetně obnovy trestu smrti za zvlášť závažné zločiny. Strana podporuje prorodinou politiku a obhajobu národní suverenity.

Je proti zadlužování a požaduje přísnou imigrační politiku a odpor k multikulturalismu. Členové Práva a spravedlnost kandidovali ve sněmovních volbách na kandidátce liberálně konzervativní euroskeptické Strany svobodných občanů založené Klausovým exporadcem Petrem Machem, která získala 0,74 procenta hlasů. Strana podporuje i aktivity konzervativní Akce D.O.S.T.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…