Havlova lékařka: Bála jsem se o něj. Byl to český dalajláma

18.12.2011 15:38

ParlamentnímListům.cz se podařilo získat exkluzívní vyjádření doktorky Milady Sárové, karlovarské lékařky, která v posledních letech ošetřovala Václava Havla a pojmenovala po něm dokonce rodinný hotel. S třesoucím se hlasem nám vylíčila, jak ji odchod tohoto úžasného člověka bolí a zavzpomínala na poslední setkání s ním letos na jaře.

Havlova lékařka: Bála jsem se o něj. Byl to český dalajláma
Foto: Archiv MUDr. Milady Sárové
Popisek: Václav Havel v Karlových Varech

„Pro mne to byl český dalajláma, každý, kdo s ním osobně přišel do styku, ho musel milovat. Nevím o nikom, kdo by nepodlehl jeho spravedlivým očím, jeho křehkosti a plachosti a jeho dobrotě. Pláče pro něj celý náš hotel.“  Milada Sárová, která patří k nejvýznamnějším evropským balneologům a přednáší na celém světě o významu lázeňské léčby,  přitom léčila řadu dalších prominentních pacientů, např. Michaila Gorbačova. Václav Havel se však stal jejím nejvýznamnějším.

“Jsem velice pyšná, že jsem ho měla ve své péči, ve svých rukou.  A i když se s ohledem na svůj velmi špatný zdravotní stav při své poslední návštěvě Karlových Varů léčil ve Vojenském ústavu, našel si chvilku a svěřil se do naší péče. Z Varů totiž odjel na slavnostní premiéru své manželky do Vinohradského divadla a my jsme ho "krášlili". Byl tak spokojený, že nám do pamětní knihy napsal:“ Doufám, že mi ta krása vydrží dlouho.“ Na premiéru s sebou vzal dvě naše fyzioterapeutky, byl to pro ně životní zážitek, protože si je  posadil do své lóže, kde se setkaly s řadou osobností.

Je to vysvobození

Doktorka Sárová však jeho odchod zároveň považuje za vysvobození. “Málokdo si uvědomuje, jak tento vzácný člověk trpěl, co prožil bolesti. Jako lékařka jsem se ho proto snažila maximálně hýčkat a rozmazlovat, ale dobře vím, že jsem mu mohla pomoci jenom částečně. Kdykoliv jsem se s ním setkala, v poslední době jsem byla pravidelně zvána i na jeho narozeniny, tak se vedle velké radosti, že ho vidím, vždy vkrádala úzkost a obava o jeho zdraví. Bylo skutečně velmi chatrné, vlastně už od té operace plic. Náš hotel důstojně uctí jeho památku, zvažujeme i možnost vyjádření kondolencí pro zahraniční hosty z Karlových Varů. Sama jsem se totiž mnohokrát přesvědčila na vlastní oči, jak je uctíván za hranicemi. Mnozí kolegové mi záviděli, že ho mám ve své péči, ráda jsem jim o něm alespoň vyprávěla a zprostředkovala pozdravy a podpisy,“ svěřila se Milada Sárová ParlamentnímListům.cz

Vše k tématu skon Václava Havla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…