John Bok o čínské návštěvě: Ovce lezou do řiti mandarínovi. Alkoholický strejda si sem zve monstr režim. Lampasák Tvrdík je kolaborant a zločinec

29.03.2016 20:14

ROZHOVOR „Pro mne je čínský prezident představitelem totalitního komunistického monstr režimu. No a že jej tam nahoře přijme ten alkoholický strejda? To je v pořádku, vždyť si ho tam pozval! Uráží mne ale, že za ním lezou ostatní čeští politici. Jsou to ovce, co lezou do řiti nějakýmu čínskýmu mandarínovi!“ rozčiluje se na konto státní návštěvy prezidenta ČLR Si Ťin-pchinga v Česku politický aktivista a předseda Spolku Šalamoun John Bok.

John Bok o čínské návštěvě: Ovce lezou do řiti mandarínovi. Alkoholický strejda si sem zve monstr režim. Lampasák Tvrdík je kolaborant a zločinec
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok, šéf spolku Šalamoun

Jak hodnotíte to, co se v ČR právě teď odehrává v souvislosti s historicky první návštěvou prezidenta Čínské lidové republiky v Praze?

Velmi mne potěšilo dnešní prohlášení bývalého zpravodajce a experta přes bezpečnost Andora Šándora, který se podobně jako já veřejně podivil postupu policie ohledně těch lidí, kteří v klidu rozvinuli na Evropské třídě tibetské vlajky. Totiž zatímco proti nim policie zasahovala, naopak nechávala být ty agresivní Číňany, kteří tam vyvolali rvačku. No a přitom jsem si vzpomněl na to, jak jsem si před lety v soukromí hotelu Jalta popovídal s dalajlámou, což je úžasný a mimořádný člověk. I já jsem totiž tehdy demonstroval před čínskou ambasádou s tibetskou vlajkou v ruce a volal jsem spolu s dalšími: „Svobodu Tibetu!“ Protože je lež to, co se o Tibetu dlouho říká, tedy že snad byl součástí velké čínské říše.

Ještě v dobách druhé světové války byl totiž Tibet mezinárodně uznáván jako neutrální stát. Uznávali jej Čína, Japonsko, Němci, Angličané, Američané, tedy všechny válečné zúčastněné strany. Dokonce byly výpravy nácků do Tibetu, stejně tak tam pobývali i Angličané. Je novodobá lež, že Tibet patřil vždycky Číně, neboť v minulosti býval Tibet nezávislým královstvím. Až od padesátých let 20. století je součástí Čínské lidové republiky. Když chtěli předtím čínští vládci vstoupit do Tibetu, museli mít od tibetské strany dokonce k tomu souhlas. Dnes jen pokračuje nezákonná anexe Tibetu, a celý svět to přitom akceptuje a tvrdí, že se nebudeme vměšovat do vnitřních záležitostí Číny. Jenže Tibet byl anektován stejně, jako kdysi Putin anektoval Krym!

Na adresu čínského prezidenta zaznívají různé a často velmi protichůdné názory. Jak se na jeho osobu díváte vy?

V Číně je klasický totalitní komunistický monstr režim, který má nějaký státní kapitalismus, protože bez centrálního orgánu komunistické strany Číny si ani vrabec na větvi neuprdne. Čínský prezident je podle mne zločinec, neboť posvěcuje zabíjení lidí a vraždy oponentů. Navíc v Číně jsou potlačovány ve velkém menšiny, které jsou nespokojené s tím, co se v jejich zemi děje... A tohohle člověka my tady vítáme? Jenom kvůli obchodu? Sice už řada lidí u nás řekla přímo, že kšeft nesmí být nadřazen nad slušností a lidskými právy, ale náš prezident a další někteří politici to nevnímají. Jsou hluší a kvůli žvanci a pohodlnosti jsou ochotní se vzdát i toho, o co jsme v roce 1989 bojovali.

Neuctivě přitom pliveme na oběti všech čínských čistek a všech kulturních revolucí, při nichž bylo zavřeno a zabito mnoho lidí. Prostě je to tentýž zločinný režim, a mě přitom vůbec nezajímá, že jsou nyní ekonomicky úspěšní a že měli úspěšné olympijské hry – takový Hitler měl přece také úspěšné olympijské hry! Jako by se historie opakovala, jako by bychom nechtěli akceptovat fakt, že zločinci jsou zločinci a že se se zločinci nekamarádí, a to i kdybychom měli začít žebrat! A tady se navíc ještě stalo hrozný divadlo v tom, že ty mladé lidi, co rozvinuli tibetskou vlajku na Evropské třídě kvůli papaláši, co jede z Ruzyně za druhým papalášem na Pražský hrad, zatkli v okamžiku, kdy byli sami napadeni. Mě přitom fascinuje, jak dokážou být lidé i dnes odvážní a rozvinout tibetskou vlajku na veřejnosti jen kvůli připomenutí faktu, že v Tibetu bylo povražděno za dobu, co ji Číňané anektovali, mnoho lidí.

Někteří analytici ale naznačují, že urputná kritika sbližování s Čínou se netýká ani tak Číny, jako spíš toho, že se o to zasazuje právě Miloš Zeman…

Pro mě čínský prezident ale není prezident, je to jen jakýsi představitel totalitního komunistického režimu. No a že jej přijme tam nahoře ten alkoholický strejda? To je v pořádku, vždyť si ho tam pozval! Uráží mě ale, že za ním lezou ostatní čeští politici. Že za ním lezou do toho paláce na Kampě namísto toho, aby je on navštívil ve vládě a v parlamentu. Jsou to ovce, co lezou do řiti nějakýmu čínskýmu mandarínovi, který nemá s demokracií a s respektováním lidských práv vůbec nic společného. Je to plivnutí nejenom na všechny čínské oběti, ale i na oběti našeho režimu.

Ten Tvrdík, co je dnes prezidentem Česko-čínské komory, je pro mě také úplným mimozemšťanem, i když se na druhou stranu u něj nedivím příliš tomu, že se tak chová, neboť to byl přece bývalej komunistickej lampasák, který byl kdysi ochotný sloužit Moskvě! No a dnes je ochotný sloužit zase Číně, takže pro mě je pan Tvrdík zločincem, který kolaboruje se zločinným režimem.

Co říkáte na názory bývalého premiéra Petra Nečase, jenž považuje návštěvu čínského prezidenta v ČR za obrovský zahraničněpolitický úspěch Miloše Zemana? Nečas navíc v rozhovoru ParlamentníchListů.cz řekl na vrub těch, kteří se bouřili kvůli čínským vlajkám v ulicích Prahy, že jde jen o lacinou hysterii, o snahu se zviditelnit a o neznalost kontextu.

Nečas jen pokračuje ve svých žvástech, že se nemáme vměšovat do vnitřních věcí Číny. On kdysi dokonce použil termín dalajlámismus, což je nehorázné! Jenže zatímco po Nečasovi nezbude ani prd, dalajláma zůstane vepsán v historii hodně dlouho. Dalajláma je totiž osobnost a jeho duchovní poselství spočívá v tom, že brání svůj národ. Nikoliv násilím, chce dojít k nějakému kompromisu, chce se domluvit. A tomu se tito „nečasové“ vysmívají? Jaká je ale v Číně hodnota nějakého výrobku oproti lidské svobodě? Já navíc nevěřím tomu, že když budeme vyrábět škodovky pro Číňany, že by to našim lidem dalo zároveň více pracovních příležitostí. Česká republika se má hlavně starat o to, aby vlastními zdroji a prostředky zaměstnala lidi. Vždyť to dělala již za první republiky, kdy tady nebyly žádné investice z Číny nebo z Německa!

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes řekl, že se sluší demonstrovat proti (čínskému) diktátorovi, který nechá hromadně popravovat. „Takové řiťolezectví jsem ještě nikdy nezažil, jako teď vidím,“ prohlásil Schwarzenberg s tím, že do zámku v Lánech nepozval snad nikdy samotného Hitlera ani Hácha. Nynější předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zase poznamenal, že se z Evropské třídy stala třída Leninova, kde jsme kdysi všichni vítali soudruha Brežněva. Prý si to ale ČR nezaslouží. Souhlasil byste s nimi?

Určitě s nimi v tom souhlasím. Vždyť vyvěšování čínské vlajky na Evropskou třídu je opravdu nehorázné. Ta jejich vlajka má oproti sovětské jen navíc hvězdy, ale je to stále ta samá bolševická vlajka, která hlásá násilí a nesmířlivost. Oni si snad naivně myslí, že byznysem Čínu předělají. Víte, že obchod ČR s Jižní Korejí anebo třeba obchod s Tchajwanem dodneška mnohonásobně převyšuje obchod s Čínou, a přitom Koreja a Tchajwan mají té populace jen sotva třetinu oproti Číně? Ale kdo na tom obchodu s Čínou vydělá? Především zase papaláši, a ne občané. V souvislosti s tím jsem si teď vzpomněl na sportovce Nedvěda, který také předvedl, jak je vůči Číňanům převelice ochotný... No ale co čekat od blbýho fotbalisty, kterej by klidně hrál snad i pro Hitlera? (Fotbalista Pavel Nedvěd loni v září v Šanghaji oficiálně otevřel fotbalovou školu pro čínské děti. Slavnostního aktu se tehdy zúčastnil i prezident Miloš Zeman, který byl v Číně na pětidenní návštěvě, pozn. red.). Historicky se totiž ta podobnost uvažování opakuje. Vždyť i před válkou udělal Hitler olympijské hry a všichni papaláši tam tehdy byli a Hitlerovi lezli do řitě! K nacistovi, který už měl koncentrační tábory, kde se vraždilo...

Ministři české vlády se svými čínskými protějšky dnes podepsali memoranda o porozumění v oblasti průmyslu, dopravy, zdravotnictví nebo školství... Jak se vám to poslouchá?

Naše malá země má najednou být základnou Číny, odkud budou Číňané expandovat po celé Evropě? Vždyť je to hrozné! My přece nejsme nějakou základnou pro Čínu, jsme svobodná země, která má nějakou historii a měla by mít i nějakou důstojnost. A ti servilní blbouni politici – a k nim se řadí i Sobotka, který se mi poslední dobou líbil, protože se postavil Zemanovi – se teď unisono takto servilně chovají? A to jen kvůli investicím? Vždyť Čína je pořád dobyvačná země, to si neuvědomují?

Jenže v Evropě není ČR zdaleka sama, která se chová k Číně takto přívětivě. Vzpomeňme třeba na loňskou státní návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Velké Británii. I Britové se chovali k čínskému prezidentovi přátelsky, dokonce jel spolu s královnou zlatým kočárem po Londýně...

Na to já ale kašlu! Když mi budete říkat, že soused taky kamarádí s tím zmetkem, tak tím chcete říci, že i mě podobné chování omlouvá? Ano, britská královna dokonce Si Ťin-pchinga vezla ve zlatém kočáře... Ovšem mě toto nezajímá! Přece se nemám chovat podle toho, jak se chovají jiní, mám se chovat podle svého svědomí a nějakých zásad. Ale tady jde ještě o to, že Anglie a ani další země nebyly pod vlekem komunistického režimu jako my. My bychom si ale měli pamatovat, co to jsou komunistický režim a utlačování svobod, kdy je třeba za své náboženské přesvědčení zavíráno mnoho lidí... Vždyť i ten nejslavnější čínský architekt měl domácí vězení, což se jinde nestane. Jak můžeme srovnávat Velkou Británii s námi, když Anglie nemá tu životní zkušenost, co máme my? Žádné olympijské hry, žádné investice a žádný zvýšený obchod ale Čínu nezmění. Může ji však změnit to, že zůstane v izolaci a začne se sama bortit. Ten kšeft ji jenom podporuje... A naši politici by měli být za naši zemi zodpovědní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…