Kalousek: Stojím za každým křovím. Můžu za všechno

08.05.2011 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Pokud nejsou třeba koaliční vyjednávání, pak ministr financí Miroslav Kalousek o půlnoci obvykle spí. Jeho ministerskou starostí dne je, zda Řecko opustí eurozónu. A premiéru Petru Nečasovi vzkazuje: v červnu si vyhazuj u ODS koho chceš. Pro nás je červen jako září, buď bude vůle spolupracovat v koalici, nebo nebude. Zároveň ministr popírá, že by ingeroval do ODS skrze Petra Tluchoře.

Kalousek: Stojím za každým křovím. Můžu za všechno

Co dělá Miroslav Kalousek obvykle o půlnoci?.

Obvykle spí, protože je ranní ptáče a vstává před šestou, takže chodívá spát před půlnocí. Pokud ovšem není něco naléhavého, například koaliční vyjednávání v Kramářově vile.

Jak trváte víkendy, pokud nepracujete?

O víkendu jezdím domů do Bechyně. Mám-li čas, pak nejraději hraju tenis. Nebo chodím se psem kolem řeky na procházku, ale protože pes je starý jako já, tak jak říkám, oba o půlnoci už spíme.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Jak s odstupem času pohlížíte na vládní krizi?

Termín, který použil pan Schwarzenberg - typická česká bramboračka, je ten správný termín. Skandály našich koaličních partnerů byly takového rozsahu a šly tak krátce po sobě, že to znamenalo znevěrohodnění vlády. TOP 09 to docela frustrovalo, protože my jsme žádný skandál neměli. Ale od voliče těžko můžete chtít, aby rozlišoval, kdo skandály má a kdo skandály nemá. Prostě všichni jste stejní a všichni jste stejní, je logická reakce na tolik negativních signálů, které jak Věci veřejné a ODS svými skandály vyslaly.

Podrží Véčka v červnu vládu? Sledujte průzkumy, říkají tajemně odborníci
Akademici již vědí: Nečas stejně skončí. ČSSD pomohla jen na chvíli

Jaké momenty krize považujete za zásadní?

To zásadní z koaliční krize, která propukla zveřejněním privatizačního projektu veřejné moci definovaným ve firmě ABL v roce 2008, měla dva základní zvraty. Tím prvním bylo, že řešení zablokoval prezident Václav Klaus. Tím druhým bylo zveřejnění nahrávky paní poslankyně Kočí, která celou krizi nasvítila z trochu jiného světla. Pak z toho byla opravdu totální česká bramboračka, která neměla dobré řešení. Protože ani ti, kdo volali po okamžitém konci této vlády, neměli trvalou alternativu pro Českou republiku a pro nezbytné změny, které se tu musejí udělat. Takže jsme prostě museli najít nějaké východisko a udělat nějaký kompromis.

SLEDOVALI jsme témata nahrávka Kočí a vládní krize
Záznam tajné nahrávky Kristýny Kočí
Politický puč byl namířen proti ODS. VV byly záminka, soudí Dobeš
Poslankyně Kočí přesvědčila téměř tři procenta lidí
Kočí: Aspoň se můžu sama sobě podívat do očí

Zmínil jste Kristýnu Kočí. Ta na dnes již „slavné" tajně pořízené nahrávce naznačila to, o čem se spekulovalo i v kuloárech, že jste byl jakýmsi loutkářem Petra Tluchoře a vzniklé vládní krize.

Je to absolutní pitomost, kterou já přikládám určité paranoii v určitých kruzích v ODS, které za každým křovím vidí Kalouska. Já si myslím, že se jedná o lidi, kteří jsou ochotni obvinit mě třeba i z povodní na Moravě. Tohle není můj styl politiky. Já jsem tohle nikdy nedělal. Nikdy jsem nikomu žádné poslance nepřetahoval ani jsem nikomu do jeho strany neingeroval, a to je asi tak všechno, co k tomu mohu říct.

Když minulost, jak vzhlížíte k budoucnosti a premiérem Petrem Nečasem nastíněnému červnu, jako k horizontu vládnutí, k jehož pokračování bude zapotřebí vyslovení důvěry vládě?

O červnu mluví pan premiér a ať si své ministry vymění jak chce. My jsme za své ministry celkem jasně formulovali co možné je a co možné není (TOP 09 nevidí důvod pro odvolání jediného jejich ministr - poz. red.). Takže já žádný červen jako horizont nevnímám.

K tématu:
Pohrozil jsem a už pracují. Nečas je s vládou spokojenější

Přesto byl červen takto panem Nečasem zmíněn.

Ten horizont leda může být v tom, pokud ta koalice bude v provádění reforem jednotná. Pokud nebude jednotná, tak vládnutí nemá smysl. A tahle věta platí, ať se to bude týkat června, září nebo listopadu. Jediná legitimita této vlády je provedení nezbytných systémových změn, které Česká republika potřebuje a nemohou se již odkládat. Tou dohodou jsme udrželi naději, že se ty změny provedou. Mohu tvrdit stoprocentně, že TOP 09 proto udělá maximum. Nemohu tvrdit stoprocentně, že ta společná vůle vydrží. Ale ta naděje za to stojí.

Věci veřejné jsou před volbou předsedy. Z pěti kandidátů se naděje dává pouze dosavadnímu Johnovi, Bártovi a Karolíně Peak. Komplikuje některé z těch jmen možnou budoucí spolupráci v koalici?

Je dobrým dlouholetým zvykem, a já jsem dlouholetý velmi konzervativní politik, že se nemluví do vnitrostranických záležitostí druhých stran. Ať si Věci veřejné zvolí, koho chtějí. My jsme povinni jako partner respektovat toho, kdo bude zvolen.

Jaké je podle vás opravdu nejožehavější ekonomické téma dnešních dní?

Tenhle rozhovor vedeme v den, kdy česká média pozitivně spekulují o tom, jestli se v koalici někdo zamračí na Frantu, nebo jestli Pepíček bude mít nepřijatelné požadavky na Aničku. Ale ve stejný den začala seriozní západní média spekulovat o tom, jestli řecká vláda chce vystoupit z eurozóny. A stojíme tváří v tvář výzvám stability eurozóny a konkurenceschopnosti Evropské unie vůbec. Situace je mimořádně komplikovaná, nemusí vůbec dopadnout úspěšně. A pokud nedopadne úspěšně, tak tady budeme mít rázem jiné starosti než to co říká ten či onen o Pepíčkovi či Aničce.

V médiích už jsem zaznamenal, že jde jen o nepodloženou spekulaci...

Já v to pevně doufám. Nicméně ta spekulace stojí na nějakých pevných základech. Eurozóna sama o sobě dnes bojuje svůj zápas o přežití. A představa, že když nejsme v eurozóně, tak ten zápas na nás nemůže dopadnout, je představa bohužel nepravdivá. Mám-li tedy říct své starosti dnešního dne, tak spíš přemýšlím o scénářích, co by bylo, kdyby došlo k takovým otřesům, které by měly velmi zásadní dopady na Českou republiku. O tom nelze pochybovat.

Další půlnoční rozhovory ZDE
Dolejš: Štětina umí jen jedno. Točit dokola 'Zrušte komunisty'

Andrýsová: Pohromadě nás v této krizi dokázal udržet Radek John
Šlégr: Ve Vancouveru jsem odváděl daň 52 procent z příjmu. Na chudší
Johnův šéfporadce: Dobeš čelí kampani. Chtějí ho oslabit a unavit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…