Kalousek zlehčuje vazby na Janouška. Policista: Je to výsměch

22.04.2012 17:52

Pomalu ale jistě se veřejnost dozvídá, s kým vším byl v kontaktu vlivný pražský lobbista Roman Janoušek. Podle poslední zprávy serveru Insider se na výpisu podnikatelových telefonátů objevil také vysoce postavený úředník – šéf finančního a analytického útvaru ministerstva financí Milan Cícer. Miroslav Kalousek není touto zprávou ale nijak znepokojen a rozhodně jej na kobereček nepozve.

Kalousek zlehčuje vazby na Janouška. Policista: Je to výsměch
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek po svém zadržení za jízdu v opilosti

Po exprimátoru Pavlu Bémovi, poslanci Borisi Šťastnému, ministrech Petru Bendlovi a Aleši Řebíčkovi nebo třeba bývalém policejním prezidentu Vladislavu Husákovi se na seznamu telefonistů obviněného podnikatele objevil i šéf FAÚ Milan Cícer.

Infobox

Bankomat

FAÚ

disponuje celou řadou pravomocí. Podobně jako policie může prolamovat bankovní tajemství, nahlíží do daňových přiznání a de facto funguje jako finanční špionáž

Podle výpisu telefonních hovorů bylo několik sms zpráv mezi Janouškem a Cícerem odesláno v průběhu září 2007. Oba muži si po telefonu pouze domlouvali schůzky. Deníku Insider se podařilo zpětně vypátrat číslo Cícerova služebního telefonu, které mu bylo přiděleno, když u policie pracoval jako šéf odboru daní a později dokonce jako náměstek protikorupční služby.

Oficiálně Cícer kontakty s Janouškem nepopřel. Ve vyjádření tvrdil, že nemůže mluvit o služebních povinnostech. Prý se jednalo o služební schůzky, o kterých sepsal standardní záznamy.

„Po dobu mého působení u policie jsem byl vázán jako každý jiný policista služební přísahou mimo jiné i ve vztahu k poskytování informací, z tohoto důvodu jakoukoli komunikaci a činnost v rámci svého působení u policie a plnění služebních úkolů nebudu komentovat,“ uvedl v prohlášení Cícer.

Naprosto nemyslitelné

Bývalý náměstek policejního prezidia, který si nepřál být jmenován, Cícerovo počínání ostře zkritizoval. “Je naprosto nemyslitelné, aby se náměstek protikorupční policie s Janouškem jakkoli kontaktoval. Ve své pozici moc dobře věděl, co je ten muž zač a jaké má styky. Na takovéto pofidérní schůzky má svůj aparát, svoji operativu, kterou může na případné setkání vyslat. Jiná věc by byla, kdyby jej Janoušek kontaktoval s tím, že on je jediný, kterému věří, a požádal jej o setkání, ale to zde nenastalo,“ soudí.

Podle něj ani nenastane žádné vyšetřování, které by Cícera mohlo sprostit mlčenlivosti. A částečně za to prý můžou osobní vztahy. „Ve vedení ÚOKFK je nyní pan Martinec, který byl panu Cícerovi na svatbě, takže dost pochybuji, že by se tím vůbec někdo zabýval,“ uzavřel zdroj redakce. Náměstek ÚOKFK Emil Kračmar, který je nyní ve stejné pozici jako v minulosti Cícer, se nechtěl ke stykům svého předchůdce nijak vyjadřovat, neboť má jen informace z médií.

V dubnu 2010 Cícer tehdy už ve vedení FAÚ po vyšetřování účtu Romana Janouška zkonstatoval, že podnikatel přišel k pochybným desítkám milionů korun, jež ležely na jeho účtu v Komerční bance, zákonnou cestou. Vyšetřování Janouškova účtu, na který přitekly neznámé peníze, začalo z podnětu samotné Komerční banky a daňové správy ČR.

Svého podřízeného se zastal sám ministr financí a z jeho vyjádření vyplývá, že k Cícerovi chová důvěru. “Jako ředitel Finančního analytického útvaru a zaměstnanec Ministerstva financí JUDr. Milan Cícer nikdy takovéto kontakty neměl. Nemám důvod pochybovat o tom, že v době jeho služebního poměru u Policie ČR vyplývaly podobné kontakty důsledně z jeho služebních povinností.“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Miroslav Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Pavel Kozdera

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…