Kongenitální skolióza

12.03.2014 2:18

Kongenitální skolióza
Foto: shutterstock.com
Popisek: ilustrační foto

Popis:
Jedná se o deformity páteře ( skoliózy, kyfózy, kyfoskoliózy..) s kterými se dítě již narodí. Poměrně často jsou doprovázeny dalšími vrozenými vadami ( u 30 % jsou i abnormality ledvin, u 40% abnormality na míše).
75% dětí s kongenitální skoliózou progreduje postupně s věkem. Z toho 2/3 výrazně a 1/3 méně výrazně. Pouze 25% kongenitálních křivek je stacionárních. Zhoršování velikosti křivky je zejména ve dvou věkových obdobích a to od narození do 3 let , a poté v období pubertálního věku ( období růstového zrychlení).

Léčba:
Sledováním a léčení kongenitálních skolióz a dalších vrozených vad se musí zahájit hned při zjištění. Léčba se bude řídit charakterem vady a velikostí zakřivení.
Součástí sledování jsou vždy opakované RTG snímky páteře. U malých nezávažných nebo kompenzovaných křivek je vhodné pouze sledování v odstupu 6-12 měs..
Základem celého léčebného postupu je nepřipustit progresi, tedy zhoršování křivky.

Korzet v mnoha případech progresi křivky nezastaví a je proto málokdy indikován. Většinou je nutná chirurgická léčba, která se musí uskutečnit již v útlém věku dítěte. Většinou se jedná o krátké zpevnění páteře (spondylodézu), odstranění poloobratle, s nebo bez použití osteosyntetického (kovového) materiálu.
Pooperačně je většinou nutné dlouhodobé nošení korzetu. Časté jsou i opakované operační výkony během růstu.
Operace u dětí do 4 let nejsou výjimkou.
Rodiče se často obávají, že operace deformity může vést k pomalejšímu růstu těla. Opak je však pravdou, protože páteř postižená vrozenou vadou spíše "roste do deformity" než do výšky.

Diagnostika:
Porucha formace (poloobratel, čtvrtobratel)
Vyskytuje se ze všech kongenitálních anomálií páteře nejčastěji.
Jedná se o poruchu, kdy některá část obratlového těla není vyvinutá. Existuje několik typů tzv "poloobratlů", které se manifestují různým způsobem Může se jednat o nevyvinutí přední nebo bočné poloviny obratle. Mohou se vyvinout na několika místech páteře.
Dle jejich umíéstění a počtu lze odhadnout bude-li se křivka výrazně zhoršovat nebo ne.

Porucha segmentace (kongenitální lišta)
Jedná se o poruchu, kdy je několik obratlů nad sebou v některém místě obratlového těla srostlých. V místě nesegmentovaného úseku páteř neroste což vede v období růstu k deformitě páteře.Nejzávažnější je jednostranná nesegmentovaná lišta, která vede k těžké skolióze a zhoršuje se až do ukončení růstu.

Smíšené poruchy:
Kombinace výše zmíněných

Prevence a doporučení:
Rodiče se často obávají, že operace deformity může vést k pomalejšímu růstu těla. Opak je však pravdou, protože páteř postižená vrozenou vadou spíše "roste do deformity" než do výšky.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…