Lidé nevěří v politiky, ani instituce. Doba je zlá, obrací se k menším církvím

29.11.2011 22:06

Anglosasové William Mishler a Richard Rose se před časem ve svém výzkumu zabývali otázkou důvěry občanů v instituce v postkomunistických zemích. Zjistili, že pouze třem institucím je relativně důvěřováno: armádě, církvi a prezidentovi, zatímco čtyři pětiny institucí vzbuzují spíše nedůvěru.

Lidé nevěří v politiky, ani instituce. Doba je zlá, obrací se k menším církvím

V České republice podle posledních průzkumů veřejného mínění důvěřuje prezidentovi a armádě, až na malé výkyvy, stabilně  většina obyvatel, jen u zavedených církví důvěra pokulhává okolo pouhých 25 procent dotázaných. Nárůst členů však v období pozdního kapitalismu, jak jej označují filozofové, zaznamenaly menší církve, které někdy bývají neprávem označovány za sekty.

Mormoni v kursu

Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů (Mormoni) je jednou z mála křesťanských církví, které již od svého založení vykazují stabilní růst členské základny. Například v roce 2011 vstoupilo do Církve po celém světě přes 270 tisíc obrácených. Kromě toho se v Církvi narodilo přes 102 tisíc dětí. Přitom úbytek členů je podle interních statistik v porovnání s přírůstkem zanedbatelný. Podobná čísla se každý rok opakují. V současné době má Církev po celém světě cca. 14,3 milionu členů.

"Nyní má Církev v ČR kolem 3000 členů, kteří se scházejí ve 13 kongregacích zvaných odbočky. A i v ČR platí to, co v celosvětovém měřítku - Církev vykazuje každý rok nárůst členů, který převyšuje jejich úbytek. Kromě toho se každý rok členům Církve v ČR narodí několik desítek dětí," chlubí se redakci ParlamentníListy.cz tisková mluvčí české odnože Mormonů Rosta Gordon-Smith.

Související:
Lidé nevěří institucím ani státu. Přispívá k tomu zpráva BIS, píše komentátor 

Podle něj za nárůst členské základny může současný stav světa způsobený krizí identity, kdy občané ztrácejí iluze, přestávají věřit institucím, pociťují dopady finanční krize a dosud nedotknutelné hodnoty v jejich očích jsou dehonestovány.

„V nouzi lidé ztrácí kontrolu, naději a také často schopnost se vyrovnat a zvládat určité situace a tak se obrací k Bohu. V době blahobytu lidé vyrostou v aroganci a pocitu kontroly a moci nejen nad sebou, ale i nad jinými lidmi a světem. V jádru je každý člověk duchovní, ale záleží na jeho životě, jak se chová, jak je bohatý či mocný," soudí Gordon-Smith. Často se prý duchovno udusí a zakryje pod břemenem arogance, bohatství a moci, a tak člověk získá falešný nadhled a někdy také ztratí základní hodnoty a lásku k bližnímu.

„V nouzi potřebujeme podporu a pomoc jeden k druhému a právě v této službě a lásce k bližnímu nacházíme opět naše "já" a velkou útěchu," popisuje důvod stále častějšího příchodu nových členů mluvčí.

Související:
Lidé nevěří, že se budou mít lépe

Bezúročná půjčka samozřejmostí

Podle ukazatelů zadlužení českých domácností konstatně roste a stále více jedinců upadá do platební neschopnosti. U mormonů existuje solidarita, kterou by leckterý " sociální" stát mohl závidět. "Vídáme, že i přes usilovnou snahu se často jednotlivci či rodiny dostanou do situace, kdy nejsou schopni zaopatřit plně své potřeby - ať duchovní, tak především ty časné. Výsadou každého člena Církve je mimo jiné i to, že v takových případech může podat pomocnou ruku právě Církev. Ať už se jedná o radu, povzbuzení, udělení tzv. požehnání pro uzdravení, nebo i o ryze praktickou pomoc v podobě krátkodobé finanční pomoci s uspokojením základních životních potřeb," vysvětluje Smith.

Čtěte také:
Husitská církev prý krade. Odhalil ji audit ministerstva kultury

Adventisté v závěsu

Mormoni nejsou jedinou církví v ČR, která se může chlubit rozrůstáním. V Česko-Slovenské unii Církve adventistů sedmého dne je nyní podle mluvčího Tomáše Kábrta už 9705 členů a sbory navíc navštěvuje i řada lidí, kteří nejsou oficiálně členy. „ Naše církev roste, loni jsme přijali 299 a letos již 329 nových členů. Absolutně, tedy po odečtení zemřelých a odcházejících, se roční statistický početní růst pohybuje v posledních letech mezi 0,2 a 0,4 procenta," počítá mluvčí. Za příchodem nových členů nestojí podle mluvčího ekonomická krize, ale Bůh.

Psali jsme:
Církev adventistů sedmého dne: Odešel kazatel, učitel a redaktor Karel Špinar

Hmotné statky jsou nepodstatné

Také hnutí Hare Krišna zaznamenalo lehký nárůst členů, a ač přesné číslo neexistuje, hlásí se k vyznavačům Krišny přibližně dvě tisícovky lidí oproti třem stovkám, nutným k registraci hnutí, z počátku 90. let.

Podstatou členství je absolutní oproštění od hmotného majetku, vysvětluje redakci Antonín Valer, duchovním jménem Trilokátma dása. „Na hmotné úrovni prakticky neexistuje žádná jistota, protože hmota je dočasná a všechno co kdysi vzniklo, jednou skončí. Štěstí, které člověk prožívá na hmotné úrovni při kontaktu smyslů se smyslovými předměty je jen dočasné a navíc je vystřídáno utrpením. Vědomí Krišny není pouhá víra, ale je založeno na praktické realizaci, kterou si každý může vyzkoušet. Praktická zkušenost, to je ten pevný bod, o který se u nás každý může opřít," vysvětluje podstatu mluvčí.

Seznam církví v ČR 

1.Apoštolská církev
2.Bratrská jednota baptistů
3.Církev adventistů sedmého dne
4.Církev bratrská
5.Církev československá husitská
6.Církev Křesťanská společenství
7.Církev Nová naděje
8.Církev řeckokatolická
9.Církev římskokatolická
10.Církev Slovo života
11.Církev živého Boha
12.Českobratrská církev evangelická
13.Evangelická církev augsburského vyznání 
14.Evangelická církev metodistická
15.Jednota bratrská
16.Křesťanské sbory
17.Luterská evangelická církev a.
18.Novoapoštolská církev v České republice
19.Pravoslavná církev v českých zemích
20.Ruská pravoslavná církev
21.Slezská církev evangelická augsburského vyznání
22.Starokatolická církev v České republice
23.Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů
24.Obec křesťanů v České republice
25.Náboženská společnost českých unitářů
26.Náboženská společnost Svědkové Jehovovi

Sledujeme téma miliardy pro církve

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…