Lidé píší starostovi Boru. Nadávají nám do bílých sviní. Zakročte

27.08.2011 11:55

REPORTÁŽ Na první pohled obyčejné provinční město. Nádražní restaurant už v devět ráno okupují místní štamgasti popíjející z orosených půllitrů, na lavičce se spokojeně vyhřívá místní toulavý pes. Obyvatelé klábosí ve zdejším bufetu vybudovaném ve stylu 80. let, jehož stěny zdobí „exponáty" typu zarámované fotografie Gustáva Husáka nebo poličky se sifonem a pionýrskými kroji. Vypadají bezstarostně. Náhodného kolemjdoucího by ani nenapadlo, že před dvěma týdny pár minut odtud došlo ke krvavému masakru, který málem stál život hned několik lidí.

Lidé píší starostovi Boru. Nadávají nám do bílých sviní. Zakročte

Do baru Pivní pomoc, v němž sedmého srpna skupinka Romů napadla zdejší barmanku a další muže, z nichž jeden stále leží ve velmi vážném stavu v liberecké nemocnici, je to pár kroků. Nachází se zhruba dvě stě metrů od náměstí v poklidné uličce v okolí obchodů s oblečením a asijským občerstvením.



„Po tom, co se tady stalo, nás překřtili na Bar U Mačety," svěřuje se sympatická barmanka v lokálu, kde k tragédii došlo. Sama při incidentu přítomna nebyla, službu však nastoupila pár hodin poté, co její kolegyně stejně jako hosté baru čelila útoku mačetami. A ani čtrnáct dnů po útoku na tragédii nezapomíná. Nemůže.

Psali jsme:
Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není
Na Cikány armádu, vyzval senátor. Neberte jim dávky, žádá Pehe

Krvavé memento. Zapomenout nelze

„Ani to nejde, podívejte se sami, ten útok je tu stále cítit," ukazuje na strop, který je stejně jako stěny nově vymalován pěknými pastelovými barvami. Zdobí ho však zaschlé stříkance krve. „Když jsem zjistila, co se stalo, byla jsem v šoku, hned jsem začala přemýšlet o změně práce," svěřuje se barmanka ParlamentnímListům.cz.

Alfa omega? Práce. A ta není

V Novém Boru je to ale těžké. Nezaměstnanost se po uzavření skláren Crystalex, které svou činnost ukončily nenadále a stovky lidí se tak ze dne na den ocitly bez práce,vyšplhala na devatenáct procent. V minulých letech se sice snížila na procent jedenáct, i přesto je velmi těžké tu práci najít.

Podle starosty města Jaromíra Dvořáka (TOP 09) je právě nezaměstnanost a špatné sociální podmínky, v nichž řada Novobořanů žije, jedním z impulsů pro útoky podobné tomu, který se ve zdejším baru odehrál počátkem srpna.

Sledujeme téma Romové a Romové v Novém Boru

Odrazit se ode dna

„Kriminalita není ani zdaleka jen problémem romské minority, týká se i řady majoritních občanů, kteří jsou sociálně slabší a pomyslným sítem propadli až na dno," uvádí muž, který za posledních čtrnáct dnů zažil nejednu bezesnou noc.

„V hlavě se mi to pořád převaluje, není to něco, co ze sebe můžete smýt. Denně mi chodí desítky mailů a dopisů ve stylu „Pane starosto, dělejte něco, pomozte nám". Ale lidé si neuvědomují, že mám velmi omezené pravomoci, že ten problém je jinde než na radnici nebo v barech," vysvětluje starosta a ukazuje na jeden z dopisů.

Sledujeme také téma: Romové v Rumburku

O pátečním protestu čtěte ZDE:
Cikáni do práce! křičeli lidé v Rumburku. Sešly se jich dvě tisícovky

Bílí. Kurvy a svině

Více než dvacet občanů Nového Boru v něm Dvořáka žádá, aby situaci on nebo vedení města promptně řešili. Romské útoky a nadávky ve stylu „bílé kurvy" a „bílé svině" jsou prý ve městě na denním pořádku. Zastupitelstvo je ale podle dopisu slepé.

„A my se ptáme, co s tím budete dělat, pane starosto?" táží se v něm občané Dvořáka. Ten ale posmutněle krčí rameny.

Šikanujte. Nic se Vám nestane

„Neuvědomují si, že problém je v celé společnosti. Chybí příslušné vyhlášky, které by situaci sociálně nepřizpůsobivých řešily, v bytě, který má dvacet pět metrů čtverečních bydlí osm lidí. Pokud učitel pokárá dítě, které šikanuje druhé, inspekce vyhoví stížnosti jeho rodiče, policistům se snižují platy, nedostávají ani dostatek peněz na benzín. Ten problém má hlubší kořeny, než si kdokoliv, i občané Boru, kteří se cítí dotčeni, dokáže představit," říká starosta.

"Švihlý" starosta chce šatlavu

V otázce řešení násilných útoků je ale nekompromisní. „Osobně bych se nebránil ani obecní šatlavě. Můj úřad už nebude hodný, nebude odpouštět," slibuje hlava Nového Boru. Někteří méně radikální politici jej prý proto považují za „švihlého", on sám si ale za svým názorem stojí.

O budoucím postupu dlouhodobě jedná s vedením okolních měst, jež se potýkají s podobnými potížemi, tedy Varnsdorfu nebo Šluknova. Pochvaluje si také spolupráci s vedením resortu vnitra či policejním prezidiem, které do násilím postižených obcí poslalo policejní posily.

Hejtmanovi je to jedno

„Co mě ale šokuje, je absolutní ignorance aktuálního stavu ze strany vedení kraje. Od doby, co se to tady stalo, nikdo z hejtmanství ani nezvedl telefon. Natož aby přijel. Tomu nerozumím," kroutí hlavou Dvořák.

Při procházce malebným maloměstem, v němž ve stylu jeho historie na každém rohu najdete obchůdek se sklářskými výrobky, které ale postupně začínají vytlačovat asijští obchodníci nabízející potraviny či oděvy, by ale snad nikoho nenapadlo, že právě tady jsou nutná výrazně vyšší bezpečnostní opatření než jinde. I když jsou sice zejména přes noc zdejší policejní hlídky výrazně posíleny, přes den na policistu natrefíte jen ojediněle. A pokud, tak jde o „měšťáka", který si zrovna na služebnu nese oběd.

Ač se zdá, že místním v na první pohled idylickém městě nic nechybí, jsou to právě policisté, jejichž přítomnost by přivítali. „Tím, že dají jednoho policajta na jeden a druhého na druhý konec náměstí, se přece nic nevyřeší. Na náměstí se nikdy nic nestalo," stěžuje si zdejší matka tří dětí, Jana Eichlerová.

Strach je všude. Pomáhají psi

„Když člověk jde parkem, obvykle potká divné skupinky lidí. To víte, že mám velký strach," říká a uhýbá pohledem ke svým třem ratolestem předškolního věku. Sama se ale cítí relativně v bezpečí. Na policii ani jiné složky se totiž nespoléhá.

„Máme vlkodava s kníračem," říká výmluvně s tím, že Romové se zpravidla psů bojí. Stejně jako Dvořák ale dodává, že problém násilných útoků není jen otázkou romské minority. „Je to složitá situace, město to asi moc řešit nemůže," krčí rameny.

SLEDOVALI jsme: Romové v Bydžově

Ticho před Vandasovou bouří

Vedení i občané Nového Boru tak zůstávají stále ve střehu. Další zkouška je čeká nejpozději desátého září. Právě na tento den se do města chystá pochod pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti pod vedením jejího předsedy Tomáše Vandase.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…