Máte v rodině sklony k obezitě?

15.06.2015 0:00

Obezita je jednou z nejrozšířenějších nemocí na světě. A ač se dodnes setkáváme s názory, že na ní má svůj podíl genetika, faktem zůstává, že prim zde hraje hlavně životní styl. Proto, pokud s váhou bojujete vy, budou s ní pravděpodobně bojovat i vaše děti. Ne však, protože to mají dané, ale protože to vidí u vás. Jak tomu tedy předejít?

Máte v rodině sklony k obezitě?
Foto: shutter
Popisek: obezita

To, jak své děti vychováváte a k čemu je vedete, zaujímá nenahraditelnou roli na jejich budoucím vývoji. Možná patříte mezi zastánce tvrzení, že na vzhledu nezáleží a důležité je to, co má jeden v hlavě. Ovšem postupem času, každého jedince trpícího obezitou dostihnou problémy takových rozměrů, které byste svým dětem určitě nepřáli. Pokud tedy nejste připraveni změnit se vy, alespoň netýrejte své potomky tím, že je necháte kráčet ve vašich šlépějích.

Důležité je děti v pohybu podporovat. Pokud projeví zájem o nějakou volnočasovou aktivitu, vyjděte jim vstříc. Ať už tím, že je budete vozit na tréninky, koupíte jim potřebné vybavení nebo jej budete podporovat z tribuny při případných zápasech. Pokud děti uvidí, že jste nadšení, váš entusiasmus se na ně lehce přenese. Při sportu se děti navíc učí týmovému duchu a najdou si přátele.

Pokud vám rozpočet nedovolí sponzorovat mnohdy finančně náročné sportovní aktivity, nezapomeňte, že k pohybu jako takovému peníze nejsou potřeba. Berte děti na výlety a zkuste minimalizovat jejich čas u televize a počítače. Navíc síla, ohebnost, ale dokonce i redukce váhy se dá zajistit v okolí domova např. na prolézačkách a houpačkách.

Pokud vám v dané oblasti chybí znalosti, inspirujte se tréninky, které jsou pro děti určené. Tipy a rady, jak na to, najdete i na stránkách projektu Zdraví jako vášeň Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Nezapomínejte však, že prvotní impuls by měl vycházet hlavně od rodičů. Pokud děti uvidí minimální aktivitu u vás, těžko jim budete vysvětlovat, že oni mají být jiní. Berte to tudíž jako výzvu pro celou rodinu a začněte trávit společné chvíle aktivně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…