Měli jsme pravdu. Nečas bere do vlády Chalupu

10.01.2011 11:31

AKTUALIZOVÁNO Premiér Petr Nečas v pondělí oficiálně představil nového ministra životního prostředí. ParlamentníListy.cz informovaly jako první již 4. ledna, že jím bude Tomáš Chalupa. Náš server rovněž také jako první 28. prosince zjistil, že má Chalupa podporu pražské ODS i prezidenta republiky Václava Klause.

Měli jsme pravdu. Nečas bere do vlády Chalupu

Chalupovi vyjádřila již na konci prosince ústy svého předsedy Borise Šťastného podporu  pražská ODS. „Tomáš Chalupa je zkušený politik, úspěšný na komunální i celostátní úrovni, který je nezatížený skandály. Považuji ho za vhodného kandidáta a pražská ODS ho podporuje," řekl tehdy ParlamentnímListům.cz Boris Šťastný. Chalupa nahradí místopředsedu ODS Pavla Drobila, který rezignoval kvůli kauze ve Státním fondu životního prostředí. Exministr Drobil Chalupovu nominaci v exkluzivním vyjádření pro ParlamentníListy.cz přivítal.

Jak dnes Chalupa sdělil, nabídku na ministerské křeslo dostal od premiéra těsně před Vánoci. Poté, co se během vánočních svátků poradil s rodinou, pak vládní post přijal. Nominaci bere i jako ocenění působení svého týmu na Praze 6. Oznámil též, že po 12 letech skončí ve funkci starosty této městské části.

Prohlédněte si FOTOGALERII
SLEDOVALI jsme kauzu Drobil

Neideologické vedení rezortu

Chalupa chce pokračovat v neideologickém a nedogmatickém vedení rezortu a v tom se shoduje i s premiérem, který ocenil jeho rozhled v mezinárodních otázkách, neboť v současnosti se tato problematika velmi často řeší na nadnárodní a evropské úrovni, kdy většina legislativy týkající se životního prostředí přichází z Bruselu. 

Chalupa se dle svých slov pokusí napravit poněkud pošramocenou pověst ministerstva spojenou s kauzou vzniklou na Státním fondu životního prostředí. Zdůraznil, že jeho výhodou je, že s touto kauzou nemá vůbec nic společného. Chalupa chce napomoci reformnímu působení vlády, aby se stát stal pro občany jednodušším, levnějším, srozumitelnějším a průhlednějším. 

Dobré vztahy s prezidentem i premiérem

Tomáš Chalupa patří ke spojencům Petra Nečase v Praze. Ten ho pochválil za jeho dobrý volební výsledek v komunálních volbách na Praze 6. V tomto obvodu uspěl ve volbách do Senátu i Chalupův spojenec Petr Bratský. Poslanec a starosta Prahy 6 má také nadstandardní vztahy s prezidentem republiky, se kterým ho pojí i podobní ideové zázemí.

„Musíme zajistit, že to nebude Brusel, občanská sdružení či ekoteroristé, kteří budou rozhodovat o tom, jakým životním stylem budou Evropané žít," řekl Chalupa před čtyřmi lety na kongresu občanských demokratů. V oboru bude jistým nováčkem, ostatně však stejně jako dosavadní ministr Pavel Drobil.

Pražská ODS bude mít zastoupení

Pražská ODS tak získá po delší době ve vládě svého zástupce. V grémiu (kromě Jana Zahradila) svého člověka nemá. Jmenování Chalupy znamená zlepšení vztahů mezi Nečasem a pražskou ODS, která má blízko k prezidentovi. Jako o kandidátovi ODS na ministra životního prostředí se původně uvažovalo o Davidu Vodrážkovi z Prahy 13. Jeho šance však padly po posledním kongresu ODS.

Chalupa studoval žurnalistiku, politologii a úspěšně dokončil práva na Univerzitě Karlově v Praze. Na počátku 90. let působil jako novinář, členem ODS je od roku 1992. V současnosti je poslancem a místopředsedou pražské ODS. Jak zjistily ParlamentníListy.cz, má dobré jméno i mezi mimopražskými předáky ODS. 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…