MfD pod tlakem? Inzerci s Bártou vnímají experti sporně

15.04.2011 10:41

Bezkonkurenčně nejznámější tuzemská bezpečnostní agentura ABL se kromě politických souvislostí připomněla i půlstránkovou inzercí v MF Dnes a Lidových novinách. Oslovení mediální odborníci vnímají tento krok rozdílně.

MfD pod tlakem? Inzerci s Bártou vnímají experti sporně

Za odstartováním takřka všech kauz bezpečnostní agentury ABL, kterou do nástupu na ministerstvo dopravy vlastnil Vít Bárta, stál deník MF Dnes.

Zástupce šéfredaktora Jiří Kubík v pátečním vydání shrnuje, jakým způsobem redakce skládala obraz o zákulisí strany i agentury Víta Bárty, což vyvrcholilo před týdnem čtyřstránkovým speciálem s názvem „Bártův tajný plán: do politiky pro zakázky".

Psali jsme:
Mediální expert Hvížďala: Podezírám MF Dnes z načasování celé kauzy
Deník poslal Bártovi kulku: Peníze plodí moc. Dinosaurus Bárta
Kauza Kočí: To by byl vrchol. V médiích kolují intimnosti

V té souvislosti až překvapivě působí, že se v páteční MF Dnes a Lidových novinách (stejný vydavatel MAFRA) objevily přes půl stranu velké inzeráty ABL uvozené titulkem „Již devatenáct let chráníme vaše hodnoty". Inzerátu dominuje foto generálního ředitele Matěje Bárty a jeho poděkování zákazníkům, které doprovází výčet dosažených úspěchů firmy v roce 2010.





ABL získává kšefty jinde než mezi čtenáři MF Dnes

"Pokud se značka ocitne v krizi, tak se k tomu obvykle přistoupí. Ale vnímání toho, co se kolem agentury dlouhodobě děje, je nutně mnohem silnější než oslovení inzerátem. Doba je ještě příliš rozjitřená," hodnotí inzerci bezpečnostní agentury pro ParlamentníListy.cz Roman Němec, ředitel agentury Ideas Advertising.

"Zasmál jsem se tomu," prozrazuje pro ParlamentníListy.cz Martin Potůček, ředitel HBA communications, jak zareagoval, když inzeráty uviděl. „Vždyť ABL získává kšefty jinde než mezi čtenáři MF Dnes. To, že tam je na fotce Matěj Bárta, už je jen takový bonus. Tím to jenom dorazili," myslí si Potůček.

SLEDUJEME témata: Nahrávka Kočí a Vládní krize  

Projev politického furiantství a vyjádření sebevědomí

Podle prezidenta Asociace českých reklamních agentur Pavla Brabce jde možná o pokus firmy vyjádřit odolnost vůči tomu, co se děje. „Jde o projev politického furiantství, v nejoptimističtějším pohledu vyjádření nějakého sebevědomí. Pokud už něco takového podnikli, tak s tím měli přijít dříve. Ale na to by museli mít lidi, kteří by to dokázali vymyslet," poznamenává šéf AČRA pro ParlamentníListy.cz.

Šéf HBA communications by ABL doporučil na nějakou dobu se stáhnout a co nejméně se připomínat. „Otázkou je, o co jim jde. V této branži se kšefty nezískávají úplně standardním způsobem. V podobných firmách nejsou žádní beránci ani ochránci lidu, tam se objevují obálky, úplatkářské metody. Proto se to dá vnímat jako snaha ovlivnit čtenáře z druhé strany. Může jít i o snahu uplatit MF Dnes, což mi v této chvíli připadá hodně naivní," říká Potůček.

Pokus o zvrácení negativního pohledu měl přijít později

„To, že se inzerce objevila právě v MF Dnes a Lidových novinách, může souviset se snahou oslovit stejné cílové publikum, které bylo zasaženo při začátku všech kauz ABL. V prvním případě jde navíc o nejčtenější seriózní domácí deník. Očividně je to pokus o zvrácení negativního pohledu na tuto společnost, ale ten měl určitě přijít později," uzavírá šéf Ideas Advertising Němec.

K věci:
Sebrat ABL licenci. Odstřihnout véčka. To je, oč tu běží
Huml opět útočí na vlastní: ABL nás šacovala, vedení nás vydírá
Konec kauzy ABL? Firma prodala detektivní divizi 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…