NERVáci uklidňují. Pád v USA je jen výkyv. Krize je v nedohlednu

07.08.2011 20:43

Globální ekonomický systém neuznává Atlantický oceán jako překážku. Snížení špičkového ratingu USA a odvrácení bankrotu na poslední chvíli poslalo indexy na evropských burzách dolů a výjimkou nebyla ani ta pražská.

NERVáci uklidňují. Pád v USA je jen výkyv. Krize je v nedohlednu

Podle ekonoma NERVu Pavla Mertlíka je Česká republika, stejně jako jiné menší státy ve vleku událostí a nezbývá nám než čekat, až se bouře v moři akciových trhů uklidní.

My čekáme na Německo, Němci na Ameriku

"Dopady na Českou republiku si nedokážu prozatím představit. Záleží na vývoji na amerických burzách, od těch se odvíjí i situace v Evropě. Pro naši republiku je samozřejmě klíčová německá burza, neboť my jsme hlavním exportérem do spolkové republiky," vysvětluje redakci ParlamentníListy.cz situaci Mertlík.

Psali jsme:
Oranžový Kalousek se vysmál Šmuclerovi. Bankrot? Explicitní blbost
Profesor Keller: Nečeká nás Řecko, ale USA. Bankrot podle pravice

Ekonom si ale netroufá tvrdit, zda současný stav je obrazem dvojitého v. ,,To W přeneseně znamená opětovný pád, když už si myslíte, že jste z krize venku. Podle mého názoru jsou ale tři roky dost dlouho na to, aby se nejednalo o stejnou krizi. Spíše se jedná o výkyv," míní exministr financí Mertlík. Spojené státy nyní musí podle ekonoma hlavně obnovit důvěru.

"Ta krize je spíše politická, neboť republikáni a demokraté se nemůžou dohodnout na směřování politiky. Vzájemně se negují," konstatuje Mertlík.

Dále čtěte:
USA daly najevo, že si nechtějí utáhnout opasek, komentuje Klaus

Pozor na recesi

Obdobný názor jako Mertlík v otázce burzovních poklesů sdílí též jeho bývalý kolega z NERVu, ekonom Pavel Kohout. Ten si je jistý, že se na burzách jedná pouze o krátkodobý výkyv, který nebude mít na naši republiku větší dopady.

"Horší by ale bylo, kdyby některá se zemí upadla do ekonomické recese, ta se totiž málokdy omezí jen na jednu zemi, většinou má přesah do dalších států," vysvětluje redakci Kohout. Přes všechny negativní zprávy ze Spojených států jejich ekonomika roste, a to je podle Kohouta podstatné pro další vývoj.

Šubyduby Amerika

Ekonomika USA je sice v plusových hodnotách, ale jinak to se zemí nevypadá dobře. Poprvé v historii USA došlo ke snížení ratingu z AAA na AA+, a to by mohlo znamenat, že investoři budou požadovat od americké vlády vyšší úroky, aby se pojistili proti vyššímu riziku nesplácení úvěrů.

Země se nyní potýká s 9 procentní nezaměstnaností a 44 milionů Američanů, což je každý sedmý, je odkázáno na potravinové lístky. Největší věřitel Spojených států, Čína, v sobotu paradoxně požádala o mezinárodní dohled nad dolarem a přestává mu jako měně věřit. 

Osm procent Čechů na burze 

Evropské burzy tento týden zažily strmý pád a v návaznosti na to spadla i pražská, a to dokonce na dvouleté minimum. Víceméně všechny akcie výrazně ztratily na hodnotě. Podle údajů agentury STEM obchoduje s akciemi 8 procent Čechů, drtivá většina národa se tohoto typu obchodování bojí. Přesto se může opakovat scénář z roku 2008, kdy v jednu chvíli prakticky zamrzl tok peněz. Banky, samy postižené krizí, se bály půjčovat komukoliv na cokoliv. Firmy se nedostávaly k potřebným úvěrům. V kombinaci s tím, jak ubývalo zakázek, musely sáhnout k velkému propouštění.

Dále čtěte:
Roman Šmucler šokoval: Bude státní bankrot. Vím to
TÉMA: Vládní reformy
Pravicový Havlík: Jen škrty a zvyšování daní. To ulice nepřijme
Keller: Islandská revoluce. A miliony ožebračených důchodů k tomu
Naštvaný Kalousek: Véčka! Projídáte rozpočet

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…