Nevrátíme se na stromy! Ostrá palba z obecenstva u Jílkové kvůli nezaměstnanosti

11.04.2014 4:39

Podle statistik je bez práce téměř 630 tisíc lidí. Ministryně práce a sociálních věcí se tak chce vypořádat s těmi nejproblematičtějšími případy, a to nezaměstnanými nad 50 let či s matkami samoživitelkami bez práce. Jasně připouští vinu: Za alarmující situaci může i stát.

Nevrátíme se na stromy! Ostrá palba z obecenstva u Jílkové kvůli nezaměstnanosti
Foto: Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu ČT Máte slovo Michaela Jílková

Vina se často připisuje zaměstnavatelům, podle prezidenta Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů je však takové tvrzení nefér. „Ona ta práce také musí být,“ vysvětloval Jan Wiesner v pořadu České televize Máte slovo. „Těch pracovních příležitostí je velice málo a zaměstnavatel se musí srovnat se zaměstnanci, co má. A je rád, že nemusí propouštět,“ popisoval situaci.

S tím však nesouhlasila žena sedící ve studiu. Podle ní je práce dostatek, ovšem ne pro Čechy. „Proč není práce pro českého občana? Proč je práce pro občana z Východu?“ ptala se. Podle ní existují agentury, které zprostředkovávají málo placenou práci výhradně lidem z Východu. „My potřebujeme tolik uklízeček a tolik zedníků z Východu, když naši lidi nemají práci?“ zlobila se žena.

„U nás je ta situace taková, že ne všichni chtějí tu práci dělat,“ odvětil jí Wiesner. Jenže podle ženy je důvod jasný: Protože je mizerně placená. „Přece se nevrátíme na stromy a nebudeme bydlet ve stanech, protože někteří cizinci bydlí v jednom bytě čtyři,“ vysvětlovala. Do diskuze se pak zapojil i další muž pozvaný do studia. „Vždyť k našim občanům v zahraničí takto také nepřistupují, když se uchází o místo,“ uvedl.

Ovšem podle ženy citelně chybí stejná pravidla pro všechny. Na některých místech je plat tak nízký, například 12 tisíc hrubého, že Češi se o ně ucházet ani nemohou, protože by neuživili rodinu.

„Já bych klidně za 12 tisíc uklízela, mně to nedělá problémy,“ nabídla se matka samoživitelka, která má dlouhodobé problémy získat práci. „U nás v Brně takové platy nejsou, já bych uklízela klidně za osm,“ dodala. Problém ale podle ní je, že platy jsou často ještě nižší – a to si ona už nemůže dovolit. Navíc ne vždy je jisté, že člověk dostane svou mzdu a včas.


Reprofoto: ČT

Může za to i stát, nejen zaměstnavatelé

Právě kvůli takovým případům připravuje nová ministryně práce a sociálních věcí několik změn. „Co se týče těch agentur, tak to je velký problém,“ navázala na jednu z diskutujících Michaela Marksová. Podle ní existuje mnoho agentur, které nedodržují Zákoník práce, zaměstnávají cizince načerno, a to až téměř v otrockých podmínkách. Proto je potřeba dostatek kontrol.

„Nevinila bych jen zaměstnavatele, může za to i stát,“ obrátila se k dalšímu bodu, který se musí napravit. Například pro matky samoživitelky není dostatek jeslí či školek. Stát by se měl domluvit se zaměstnavateli, aby byli schopni přijmout takové matky na poloviční pracovní úvazek nebo aby se vytvořila dětská skupina.

„My se pořád potýkáme s devastací úřadů práce,“ ukázala na další problém. Místo aby úřady práce hledaly lidem zaměstnání, vyplácí spíše dávky. V tom ji podpořil i Wiesner, zaměstnavatelé by prý ocenili, kdyby úřady práce dělaly to, k čemu jsou určeny – a nebyly jako nyní zavaleny další prací.

Když stát nic neudělá, místa nebudou

„Všechno záleží na ekonomice a současné situaci,“ míní Wiesner. „A pokud ten stát pro to nic neudělá, což v době krize neudělal nic, a zůstane to na zaměstnavatelích, tak ta místa nebudou,“ varoval.

Problém je v současnosti i s „výpadky“ práce. Na jednu stranu jsou určitá zaměstnání nárazová, například přes zimu je útlum stavebních prací. Horší je však to, že na druhou stranu stát nečerpá dostatečně evropské dotace a pak třeba neodstartuje včas stavbu silnice. „Kam chcete nabírat ty lidi, když není žádná stavba?“ ptal se Wiesner. Problém podle něj leží i například na Ministerstvu dopravy, „protože se nedělalo x let dozadu a všechno bylo zlikvidované“.

Ministryně Marksová se chce kvůli těmto problémům vypořádat hlavně se znevýhodněnými nezaměstnanými, tedy matkami samoživitelkami, mladými lidmi a s lidmi staršími 50 let. Chce například finančně dotovat zaměstnavatele, kteří takové lidi zaměstnají. A také zlepšit situaci na úřadech práce. „Vy, co hledáte práci, tak se informujte na úřadu práce a pak se informujte u zaměstnavatele, jaké jsou možnosti,“ vyzvala diváky na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…