Nevýhodné pronájmy pozemků ŘSD: Obviněni čtyři lidé, zadržen i exředitel Laušman

22.12.2011 14:48

Policie obvinila čtyři lidi kvůli údajně nevýhodným pronájmům pozemků ze strany Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Odhadovaná škoda je několik set milionů korun. Dva bývalí manažeři ŘSD - mezi nimi je zřejmě i bývalý generální ředitel ŘSD Petr Laušman - jsou obviněni z přijetí úplatku. Třetí obviněný je bývalý právník ŘSD. Policie údajně kvůli nevýhodným pronájmům pozemků zadržela celkem sedm lidí.

Nevýhodné pronájmy pozemků ŘSD: Obviněni čtyři lidé, zadržen i exředitel Laušman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) včera odpoledne provedli rozsáhlou realizaci, která se týkala nevýhodných pronájmů pozemků ze strany Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dvěma obchodním společnostem s odhadovanou škodou v řádu několika set milionů korun. Má jít údajně o pozemky na dálnicích D 47 a D 5.

"V rámci realizace kriminalisté zadrželi celkem sedm osob,“ uvedl k případu Jaroslav Ibehej z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. 

Jak ParlamentníListy.cz zjistily, během minulých hodin probíhaly domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor na různých místech České republiky a to k zajištění důkazních materiálů. "V rámci těchto prohlídek detektivové zajistili mimo jiné několik milionů korun v hotovosti," informoval pak Ibehej.

"Dnes dopoledne kriminalisté ÚOKFK SKPV zahájili trestní stíhání proti čtyřem mužům. Tři z obviněných jsou bývalými zaměstnanci ŘSD," uvedla dále kromě jiného policie na webových stránkách ministerstva vnitra.

Zadržený je i Laušman

Lidové noviny pak infomovaly, že jedním ze zadržených je bývalý generální ředitel ŘSD Petr Laušman, který úřad vedl v letech 2002 až 2007. Zda i on je již obviněn, to dosud jasné není.

Bývalý manažer ŘSD, kterého ale policie dosud nejmenovala, čelí podle Ibeheje obvinění z trestného činu přijímání úplatku a trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku.

"Těchto skutků se měl dopustit tím, že v roce 2006 uzavřel se dvěma obchodními společnostmi smlouvy (a v následujících letech dodatky k těmto smlouvám) o pronájmech pozemků a zbudování obslužných zařízení (odpočívky a čerpací stanice) na dálnicích D47 a D5. Tyto smlouvy byly pro Českou republiku krajně nevýhodné, neboť kdyby stát předmětné pozemky pronajímal přímo (bez prostředníků), mohl získat více než 264 milionů korun. Tuto částku však na úkor státu zinkasovaly obchodní společnosti," napsal k tomu pro web policie detektiv.

Poskytl jako odměnu vlastnická práva k bytu

Druhý obviněný - majitel dvou obchodních společností - poskytl v letech 2005 - 2006 jako odměnu za uzavření předmětných smluv jednapadesátiletému bývalému manažerovi ŘSD zajištění vlastnických práv k bytu v Krkonoších v hodnotě nejméně 1.7 milionu korun. Tento obviněný navíc podle kriminalistů jednomu z bývalých manažerů poskytl úplatek přes 15 milionů korun. Úhrada těchto pěnez byla přitom zajištěna směnkami, jejichž splatnost byla prodloužena.

"Tyto směnky byly předány včera dopoledne v jedné restauraci v centru Prahy, kdy okamžitě po jejich předání kriminalisté ÚOKFK SKPV zadrželi tři osoby. Třiapadesátiletý muž je stíhán pro trestný čin podplácení a trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku," uvedli kriminalisté.

Třetím obviněným je podle Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality bývalý právník ŘSD, který se z titulu své funkce podílel na vypracování předmětných smluv.

"Tento muž je stíhán pro trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku," upřesnil Ibehej.

Čtvrtým obviněným je rovněž bývalý manažer ŘSD, který umožnil podpis předmětných nevýhodných smluv. I tento muž je stíhán pro trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku a navíc za trestný čin přijímání úplatku.

Ministerstvo dopravy zatím nic neví

"V současné době se jedná pro Ministerstvo dopravy o zcela novou informaci. Dle zpráv, které máme k dispozici, probíhá v této věci policejní vyšetřování. Do doby, než se seznámíme s oficiálními informacemi o zadržení některých bývalých manažerů a zaměstnanců ŘSD, nemůže ministerstvo dopravy tuto záležitost nijak komentovat," sdělila pak k případu ParlamentnímListům.cz tisková mluvčí resortu dopravy Květa Kočová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…