Odboráři brání svou fabriku proti Britům: Film nás může zničit

11.10.2011 13:32

„Film pod názvem Továrna (The Factory) odmítáme jako naprosto tendenční, " řekl pro ParlamentníListy.cz předseda odborů společnosti ArcelorMittal Ostrava Vítězslav Prak. Podle jeho slov i Češi, kteří studují a pracují v Anglii a tento film viděli, ale také novináři, byli po jeho zhlédnutí zděšeni.

Odboráři brání svou fabriku proti Britům: Film nás může zničit
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

„Divili se, že tak seriozní televizní stanice, za jakou ITV dosud považovali, mohla vůbec něco takového odvysílat," řekl Prak. Film podle jeho slov zcela nesmyslně poukazuje na jako jediného znečišťovatelé v Ostravě na firmu ArcelorMittal. „Všichni víme, že to není pravda. Film jsme viděli a podle mého názoru by vedení společnosti mělo zvážit také právní kroky," uvedl Prak před dopoledním důležitým jednáním odborářů.

Odboráři se děsí: Co bude dál?

„Tento film může mít pro nás jako pro odboráře a zaměstnance ostravské firmy hrozné důsledky. V době, kdy se rýsuje další ekonomická krize, a kdy se uvažuje co a jak dál s polským a českým výrobcem oceli, se klidně může stát, že se zavře vysoká pec v Ostravě a výroba oceli se výrazně omezí. To by samozřejmě mělo dopad také na zaměstnanost," řekl šéf odborářů společnosti ArcelorMittal Ostrava.

Vítězslav Prak pro ParlamentniListy.cz potvrdil, že odboráři sestavili krizový štáb, oslovili současného i bývalého ředitele firmy a vyzvali je k jednání. „Slibujeme si od toho, že vedení společnosti ArcelorMittal Ostrava zajistí fungování firmy v současném režimu i nadále. Koncem týdne chceme začít pořádat mítinky se zaměstnanci, kde je budeme seznamovat s aktuální situací," řekl Prak. Na otázku ParlamentníchListů.cz, jak na tuto situaci reaguje vedení OS KOVO, odpověděl: „Situaci jsme s vedením odborového svazu ještě nekomunikovali. Zatím to považujeme za interní záležitost naši firmy."

Související:

Zcela jiný názor na film Továrna má ostravská dětská lékařka MUDr. Eva Shallerová, která působí v nejpostiženějším ostravském obvodu Radvanice. „Odboráři ArcelorMittal mají svoji pravdu, chápu, že jim jde o výrobu. Já mám svoji pravdu. Jsem placena od toho, abych dbala na zdraví dětí a pro péči o ty nejmenší chci dělat maximum. Vím s čím se v ordinaci setkávám. Proto jsem v tom filmu vystupovala zcela dobrovolně."

Své vědí také obyvatele obvodu Radvanice a Bartovice: „Chtěla bych pozvat všechny kompetentní k nám do Radvanic, ale ne na chvilku, na půl hodiny a za pěkného počasí. Ať tady přijdou v podzimních a zimních měsících třeba na měsíc a bydlí tady s námi a dýchají to svinstvo. Mne je jedno, kdo to znečišťuje, ale ať s tím proboha už někdo něco dělá," řekla obyvatelka Radvanic, která si nepřála být jmenovaná.

ce o společnosti Arcelor Mittal  ZDE

Jan Novák, který se před pěti lety z Radvanic odstěhoval, to vidí jasně: „Poté co jsem se odstěhoval do centra Ostravy, o kterém se ví, že také není super čisté, moje alergie téměř vymizela a stejně jsou na tom i moje děti. Zažil jsem si tam své, děti se v podstatě už s alergií narodili, " uvedl pro ParlamentniListy.cz.

Stop nákladní dopravě

Starostka obvodu Radvanice a Bartovice Šárka Tekielová je přesvědčena o tom, že na tahu je kraj a stát. „My jsme udělali všechno, co jsme v rámci našich kompetencí udělat mohli. Zastavili jsme nákladní dopravu přes hlavní tah obce, v rámci veřejně prospěšných prací posíláme uklízet černé skládky." Ona sama film ještě neviděla a ani nebyla vyzvána k vyjádření, když se film natáčel.

Tisková mluvčí Věra Breiová se ve svém vyjádření pozastavuje nad tím, že autoři pořadu kontaktovali ArcelorMittal až po půlročním natáčení, kdy pořad byl již téměř hotov. „A ačkoli jsme i pak štábu společnosti Wild Pictures i ITV poskytli značný rozsah informací o vlivu společnosti ArcelorMittal Ostrava na místní ovzduší, reportáž přesto podává značně zkreslený obraz života v Ostravě. Společnost ArcelorMittal od svého vstupu do Nové Hutě v roce 2003 investovala 2,6 miliardy korun do ekologie. Jen emise prachu se tak od té doby snížily o 50 %. V reportáži dále chybí informace, že dnes závod vypouští jen 3 % prachu ve srovnání se stavem před 30 lety (z původních 40 tisíc tun ročně v roce 1978 došlo ke snížení na 1100 tun v roce 2010). Navíc bude během tohoto října v plném rozsahu spuštěna nová stanice pro odprášení v aglomeraci Sever, která pomocí speciálních filtrů sníží množství prachu uvolněného do ovzduší o dalších 270 tun za rok. Investice do nové odprašovací stanice přišla ArcelorMittal Ostrava na miliardu korun a již nyní běží ve zkušebním provozu, " uvedla Breiová. Poukazuje na další znečišťovatele ostravského ovzduší jakými jsou celá řada dalších velkých průmyslových a energetických zdrojů, lokální způsob vytápění tuhými palivy a doprava, ale také likvidování následků ostravských lagun.

Film je zavádějící

„ArcelorMittal není největším znečišťovatelem na území Moravskoslezského kraje a na území Ostravy není největším producentem karcinogenních látek. Tvrzení, že Ostrava a Moravskoslezský kraj je nejvíce znečištěným místem v Evropě, je zavádějící. Podobné znečištění je i v průmyslové zóně v Itálii. Navíc Moravskoslezský kraj se nachází v oblasti slezské pánve a nejvýznamnější část znečištění se z 2/3 nachází v Polsku a zhruba 1/3 v Moravskoslezském kraji," tvrdí Breiová.

ArcelorMittal Ostrava a.s. je největší hutní firmou v České republice a patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby společnosti jsou 3 milióny tun oceli, exportuje zhruba 50 % produkce do více než 80 zemí celého světa. Zaměstnává téměř 5 tisíc lidí, dohromady s dceřinými společnostmi jich je téměř 9 tisíc. Průměrná mzda zaměstnanců v roce 2010 činila 30 816 korun. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.

Více o Moravskoslezském kraji ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…