Odborový šéf: Budeme stávkovat, dokud vláda nepadne

10.06.2011 15:23

Jiří Zabloudil, předseda odborové organizace ZO OSD Motol působící napříč Dopravními podniky Hlavního města Prahy, se obává, že vláda nechá i po pondělní jednodenní stávce v dopravě situaci dojít do krajnosti. Tedy ke generální stávce. "Naše organizace je připravena stávkovat, dokud vláda nepadne," tvrdí Zabloudil. Reformy, proti kterým odbory stávkují, podle něj rozbijí ekonomiku a sociální cítění země.

Odborový šéf: Budeme stávkovat, dokud vláda nepadne

„Pondělní stávka je vrcholem ledovce, tady je připravena druhá vlna a další a další," uvedl Zabloudil pro ParlamentníListy.cz. Sám nevěří, že by vláda po pondělní stávce byla ochotna odborům naslouchat.

Související: Stávka je tady. V pondělí bude stát celá republika

Celá republika na nohách, tam to dojde

„Nemyslíte si, že by bylo naivní domnívat se, že by stávka v dopravě něco rozhodla? Pokud rozhodne, tak výborně, samozřejmě budeme rádi. Ale já mám dojem, že vláda je natolik tvrdohlavá a zabedněná na to, aby udělala opatření, aby k dalším vlnám nedošlo. Mám obavu, že vláda to nechá dojít až do krajnosti," konstatoval odborář.

A co rozumí pod krajností? „Krajnost je generální stávka, celá republika na nohách," vysvětlil Zabloudil. Ten se neobává, že by stávka v dopravě tím, že zasáhne i ostatní občany na pohodlí, měly odbory ztratit svojí podporu.

„Pokud vím, v tuhle chvíli už devadesát procent společnosti si nepřeje tuhle vládu, není to snad jasné stanovisko?" položil odborář řečnickou otázku. Rozhodně odmítá argumenty ministr financí Miroslava Kalouska, že odbory rezignovaly na sociální dialog a hodlají jen demonstrovat sílu.

Kalousek je jen tam, kde z toho něco má

„Pro pana Kalouska je jedno takové pořekadlo, které se na něj hodí: Každý den dobrý. Ne dobrý den, ale každý den dobrý. On byl všude možně a bude všude možně, jen když on sám z toho něco, když z toho má nějaký profit. Já pana Kalouska a tenhle jeho argument vůbec nemusím," podotkl Zabloudil a dodal: „Samozřejmě, že odbory předložily svojí několikasetstrannou analýzu, najdete ji na ČMKOS.cz. Ale Kalousek se jimi nezabývá. Prostě na to kašle."

Odmítl i zlehčování stávky Kalouskem, že se stávkuje třeba i proti daňové reformě, která je teprve v připomínkovém řízení. „My stávkujeme třeba i proti odchodům do důchodu v sedmdesáti letech, přestože v sedmdesáti do důchodu ještě nikdo nejde. Tady jde o to, že budou nastaveny nějaké kroky, které budou nevratné. Kroky které rozbijí nejen ekonomiku této země, ale celou její sociální cítění, tak jak tady bylo od Marie Terezie budováno," prohlásil Zabloudil.

Stávkokazi nic nevytrhnou

Pro redakci pak potvrdil, že v jeho organizaci, která „jde napříč celou strukturou Dopravního podniku Hlavního města Prahy, je podpora stávky masová. „Opravdu masová. Pokud se generálnímu řediteli podaří sehnat stávkokazy, tak pouze v autobusové dopravě třeba z nadnárodních společností jako je Veolia nebo z nějakých malých firmiček. Ale tím nemůže dopravní podnik ničeho dosáhnout, zvláště když dojde i k blokádám Prahy," myslí si odborář.

Kdy jsou po pondělní stávce odbory schopné jít znovu do obdobné akce? „Pokud se ptáte na názor Zabloudila ze ZO ODS Motol, tak my jsme připraveni jít do toho kdykoliv znovu. My můžeme za hodinu začít stávkovat a stávkovat tak dlouho, dokud vláda nepadne. Ale napříč všemi svazy je ta organizace a koordinace samozřejmě poněkud složitější. Nicméně zorganizovat i vícedenní stávku nebude problém," uzavřel odborový předák.

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…