Paroubkův Benda: Zatím zůstanu v ČSSD. Ale...

24.05.2011 9:21

Přítel Jiřího Paroubka Petr Benda prozatím neuvažuje o opuštění sociální demokracie v případě, že by tak učinil sám Paroubek. Ten v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že možnost přestupu do ČSNS 2005 nevylučuje. „Vidím výzvu, která se rýsuje, tedy dostat do sněmovny historickou stranu spjatou s Edvardem Benešem," potvrdil Paroubek spekulace, že uvažuje o vstupu do mimoparlamentní strany. O jeho vstupu do strany již před časem hovořil bývalý člen ČSSD a dnešní člen vedení strany Jiří Vyvadil.

Paroubkův Benda: Zatím zůstanu v ČSSD. Ale...

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Místopředseda strany Michal Hašek vyjádřil naději, že se Paroubek nestane sněmovním poslancem nesněmovní strany, ale odevzdá poslaneckou legitimaci, aby tak naplnil svá slova o nutnosti nulové tolerance vůči přeběhlíkům.

Na severu Čech, kde Paroubek kandidoval naposledy ve sněmovních volbách 2010, vyvolávají slova o nezájmu o jeho služby ze strany ČSSD různé reakce.

Na jedné straně je zde bývalý stranický šéf Ústeckého kraje Petr Benda, na straně druhé lidé okolo nového vedení krajské buňky ČSSD, kteří Paroubka posílají čas od času „zpátky do Prahy" a vyčítají mu jak příliš drahou kampaň ve volbách 2010, tak i spolupráci s Bendou při nabírání tzv. černých duší. Z jejich facebookových příspěvků lze vyčíst víru v to, že s Paroubkem odejde do ČSNS i okruh jeho nejbližších spolupracovníků. V čele s Petrem Bendou.

Benda: Paroubek může z ČSNS udělat sněmovní stranu

Kmotr Paroubkovy dcery Margarity ale svým odpůrcům na severu zatím velké naděje nedává. „Mám pocit, že současné vedení kraje se proti mně vymezuje, ale nejde o důvody pracovní či věcné, ale čistě osobní, to do politiky nepatří. Co se týče ČSNS 2005, vyjadřovat se k tomu nijak rozsáhle nechci, uvidí se, co jsou fakta a co jen nějaké úvahy. Uvidíme, co přijde v nejbližších dnech. Nechme to ve stádiu úvah, nyní jsem členem ČSSD a budu pro stranu dále pracovat, jak jsem dosud pracoval. Je to ale každopádně ambiciózní projekt," sdělil pro ParlamentníListy.cz Benda.

Podle Bendy má Paroubek šanci udělat z ČSNS sněmovní stranu. Připomíná dobu, kdy v roce 2005 převzal po éře Stanislava Grosse stranu v naprostém rozkladu, aby z ní během několika měsíců dostal historický volební výsledek. „Je to osobnost, je pracovitý, a v dnešní vnitropolitické situaci není nic nemožné," dodal pro ParlamentníListy.cz Benda.

Vrba bude dál rozšiřovat libčeveskou buňku

Rozhodnut setrvat v ČSSD je i další z Paroubkových příznivců, šéf třetí největší stranické buňky v kraji Karel Vrba. V Libčevsi a okolí, kde se mu vzhledem k počtu obyvatel podařilo vytvořit mimořádně silnou místní organizaci, prý sociálnědemokratická myšlenka oslovuje čím dál více lidí.

„O odchodu JP z ČSSD slyším poprvé. Já jsem a nadále i budu členem ČSSD. Vybudoval jsem organizace, které jsou velmi úspěšné v komunální politice, máme dva starosty a místostarostu. Registruji i další zájemce o vstup do ČSSD, ale nevím, jak je přijmout, protože by okamžitě následovalo osočení, že nabírám černé duše," popsal strasti sociálního demokrata z Českého středohoří Karel Vrba.

Se stínovým ministrem Paroubkem prý nepočítal nikdo z vedení

Nynější vedení sociálních demokratů na Ústecku je nakloněno spíše místopředsedovi strany Michalu Haškovi, který je vnímán jako rival lídra Bohuslava Sobotky. Sobotka chtěl Paroubka údajně prosadit na post ministra financí, což v médiích naznačil i on sám. Hašek na Facebooku proto spekuluje nad možností, že za znovuoživeným plánem Paroubkova spolupracovníka Jiřího Vyvadila na změnu stranického dresu stojí Paroubkova uražená ješitnost.

"Pokud to měl být vzkaz Bohuslavu Sobotkovi při sestavování stínové vlády ČSSD, utvrzuje doufám celé vedení ČSSD v tom, že Jiří Paroubek v nové stínové vládě nezasedne. Pokud s touto myšlenkou někteří představitelé ČSSD v uplynulých dnech veřejně koketovali, doufám, že dnes konečně pochopili, oč běží," reagoval pro ParlamentníListy.cz již minulý týden na expředsedovy údajné plány Hašek.

Neoficiální zdroje z Lidového domu ale hovoří o tom, že s Paroubkem jako náhradou za Jana Mládka na postu stínového ministra financí nepočítal nikdo. "Jak Haškovi, tak Sobotkovi je jasné, že pak už by to byla jen jízda v Jiřího stínu," popsal obavy ze síly Paroubka nejmenovaný člen vedení strany.

Související:


Misionář v Děčíně

Paroubkovu "uraženou ješitnost" ale s gustem komentuje například nástupce Petra Bendy v roli krajského lídra socdem Arno Fišera. Naráží především na prvomájový incident, kdy děčínská ČSSD pod vedením poslance Jaroslava Foldyny odmítla expředsedovu účast na prvomájových oslavách, což odsoudil I Bohuslav Sobotka.

"Že o jeho služby není zájem? Já ale nevím, jaké služby nabízí, nevím, s kým to konzultoval, s námi určitě ne. My už jsme ho dlouho neviděli, nevíme, kolik jeho služby pomohou a kolik vlastně stojí. K tomu Děčínu, kdyby nám na 1. máje pomohl postavit stan nebo podium, nebo třeba nafoukl čtyři balónky, tak bychom ho tam určitě rádi viděli. On tam ale přijel jako misionář do Afriky. Myslím, že vliv odchodu JP do ČSNS při naší práci nijak nepocítíme," nechal se pro ParlamentníListy.cz slyšet Fišera.

Lidé s Paroubkovými zkušenostmi patří do europarlamentu

Naopak poslanec Foldyna prý Paroubkově motivaci k odchodu z ČSSD rozumí. "JP je ohromný egoista a chápu, že člověk jako on, který toto vše potřebuje uplatnit, bere postavení řadového poslance ČSSD jako méněcenné. Uplatnění pro něj bych viděl jinde, než v uvažované roli stínového ministra financí. Pokud má v zahraničí strana člověka, který býval předsedou a zároveň premiérem, snaží se jej protlačit z takto špičkové pozice ještě výše. Tedy do evropských struktur. Funkce stínového ministra je spíš nevhodná. Já bych jej viděl spíš v europarlamentu," řekl ParlamentímListům.cz šéf děčínské buňky ČSSD.


Psali jsme:


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…