Politici by se láskou k alkoholu neměli chlubit, nechápe Nešpor

29.05.2010 11:26

Popíjení politiků na veřejnosti je ukázkou jejich arogance. V reakci na případy dvojice českých politických špiček z posledních dnů to uvedl primář bohnické léčebny Karel Nešpor.

Politici by se láskou k alkoholu neměli chlubit, nechápe Nešpor

Politici zvláště v době předvolební kampaně s voliči hojně popíjejí alkohol. Jaký je názor odborníka na léčení závislostí Karla Nešpora, který je zároveň národním koordinátorem Evropského akčního plánu o alkoholu?

"Tak především, pokud popíjejí na veřejnosti, tedy když pracují, dávají tím jasný vzkaz, že pro ně neplatí zákony jako pro ostatní. Normální člověk se totiž v práci obyčejně napít nemůže," řekl ParlamentnímListům.cz Nešpor.

Hrdý na to není

Záliba některých politiků v alkoholovém opojení má prý dvojí tvář. Tu první podle Nešpora dobře reprezentuje místopředseda Schwarzenbergovy TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pan Kalousek je příkladem politika, který se sice napije rád, ale zrovna hrdý na to není," komentuje Nešpor bývalého ministra financí. Takový člověk si prý velmi dobře uvědomuje, že může přijít exces, který mu zrovna nemusí prospět.

Miroslava Kalouska taková věc možná potkala v úterý v podvečer. Na videu, které zveřejnila Česká pirátská strana, používá druhý muž TOP 09 velmi expresivní slovník. Podle člena České pirátské strany, která video zveřejnila, mohl být Kalousek pod vlivem alkoholu.

Kalousek ale tvrdí, že se vracel do sněmovny pro tašku a při setkání s recesisty pouze převzal jejich slovník. Video, kvůli kterému by na západ od našich hranic okamžitě následovala rezignace, však vzali za své členové TOP 09. Mluvčí strany Jan Jakob dokonce založil na Facebooku Klub kokotů, který má v sobotu dopoledne 72 členů.

Související:
TOP 09 podporuje Kalouska, založila Klub kokotů
Jste kokoti, říká Kalousek na videu
Kalousek byl silně nameten, vypovídá svědek natáčení pirátů

Pozor na Zemanovy obdivovatele

Pro Česko mnohem specifičtější je ale podle Nešpora druhá kategorie politiků - milovníků lihovin. Jsou to ti, kteří svou náklonnost k alkoholu dávají na odiv. Zde jmenuje Nešpor především Miloše Zemana. Těmto lidem se jejich koníček může vymknout z ruky mnohem snadněji. Mají totiž obdivovatele, kteří se je snaží následovat.

Související:
Volby u Zemana: Zdravotní bílé víno a tlustý doutník

Ideálním příkladem dopadu takového chování je případ agitátora Zemanovců Jana Utínka, který podle serveru Novinky.cz rozdával předvolební placatku vína s podobiznou Zemana odnaučeným alkoholikům v domově důchodců ve Sloupu v Čechách. „To je opravdu do nebe volající," konstatoval Nešpor, který se sám léčbou alkoholiků zabývá.

Více čtěte:
Zamanovec rozdával víno lidem závislým na alkoholu

Pij náš produkt, zaplatíme ti billboard

Expert na alkoholismus ale upozorňuje ještě na jednu mnohem závažnější skutečnost. „Když vidím politika, který preferuje stále jednu značku alkoholu, říkám si, zda nejde o skrytý sponzoring. Řekněme, že nějaká slavná likérka nebo pivovar si objedná inzerci na billboardech, natisknout ale nechá plakáty politické strany. Naprosto neprůstřelné, kdo by se u předvolebního plakátu ptal, kdo jej platí," řekl ParlamentnímListům.cz Nešpor.

Minimálně v případě Miloše Zemana ale může být nejznámější český bojovník proti alkoholismu v naprostém klidu, žádná likérka totiž nemá důvod kampaň SPOZ platit. Jak Miloš Zeman sám řekl ParlamentnímListům.cz v úvodu své letošní volební kampaně na Zlínsku, slavný karlovarský „Třináctý pramen" už dávno nepije.

Místo toho dává přednost slivovici z jisté vesničky na Valašsku, kde ji údajně mají „nejlepší na světě." Ze zdravotních důvodů pak Zeman popíjí kvalitní bílé víno, místo cigaret pak dává přednost doutníku.

Foto: Karel Nešpor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…