Preventivní prohlídka ve 3 měsících

14.05.2014 0:00

Preventivní prohlídka ve 3 měsících
Foto:
Popisek:

Preventivní prohlídka ve 3 měsících
Děti se po narození rychle mění, rostou a učí se novým dovednostem. V jejich výchově se nesmí nic zanedbat, což mimo jiné znamená, pravidelně s nimi docházet na preventivní prohlídky. Tam zjistíte, jestli kojenec roste, jak má, a dostanete odpovědi na vaše dotazy týkající se zdraví a péče o něj. Ve třech měsících už má vaše dítě za sebou tři preventivní prohlídky, takže víte, co očekávat a na co se připravit.

Psychomotorický vývoj je třeba zkontrolovat
V tomto období by mělo být vyšetření kromě běžných náležitostí jako je měření, vážení hmotnosti a celkové tělesné prohlídky, zaměřeno také na správný vývoj psychomotoriky. Lékař bude kontrolovat, jakým způsobem se kojenec pohybuje, jeho koordinaci a stabilitu. Dále se zaměří na jemnou a hrubou motoriku, tedy například jakým způsobem manipuluje s hračkami. Z hlediska psychomotoriky by v tomto věku už kojenec měl zvládnout:
-    po položení na bříško zvednout hlavičku alespoň v úhlu 45°,
-    na bříšku přetočit hlavu ze strany na stranu,
-    zvedat nohy nad podložku,
-    sledovat předmět, který držíte ve vzdálenosti 15 cm nad jeho obličejem.
 

Očkování
Ve třech měsících vás čeká očkování druhou dávkou hexavakcíny proti záškrtu, tetanu, černému kašli, hemofilovým nákazám, obrně a žloutence typu B. Pokud jste se rozhodli pro očkování proti rotavirovým infekcím, je při této prohlídce vhodná doba na druhou dávku vakcíny.
Dále můžete své dítko chránit proti pneumokokům, což jsou bakterie, které patří k nejčastějším původcům bakteriálních onemocnění v dětském věku, některá z nich mohou být ve vážných případech i smrtelná. Přenášejí se kapénkovou infekcí a způsobují onemocnění jako zánět mozkových blan, otrava krve nebo zánět středního ucha, který postihne okolo 75 % dětí před třetími narozeninami. Jednu z nejrizikovějších skupin představují právě kojenci. Pokud zvolíte vakcínu Synflorix, očkování bude probíhat ve stejných intervalech jako hexavakcína, tedy ve čtyřech dávkách. Dítě dostane tři dávky postupně ve 2., 3. a 4., nebo 3., 4. a 5. měsíci a ve 12 měsících následuje přeočkování. Nemusíte tedy se svým potomkem chodit k lékaři speciálně kvůli tomuto očkování. Vakcíny jsou totiž vyrobeny tak, aby se vzájemně dobře snášely, a mohou se aplikovat při jedné návštěvě pediatra.
 

Na další prohlídku ve 4 měsících
Další preventivní prohlídku byste s dítětem měli absolvovat o měsíc později. Prohlídka probíhá obdobným způsobem jako předchozí, kromě běžného vyšetření bude obsahovat ještě kontrolu zraku a sluchu. Kojenec by měl být očkován další dávkou hexavakcíny, případně i vakcínou proti pneumokokům, pokud jste se pro ni rozhodli. Při této prohlídce je také vhodné navštívit potřetí a naposledy screeningové vyšetření kyčlí u ortopeda, aby se předešlo případné vrozené vadě kyčelního kloubu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…