Rakovina mě nyní v ničem neomezuje

27.01.2016 0:00

Počet mužů s karcinomem prostaty celosvětově roste a tento neblahý trend se nevyhýbá ani České republice.

Rakovina mě nyní v ničem neomezuje
Foto: archiv
Popisek: mladý pár

Dle odhadů u nás bude v roce 2016 žít asi 63 424 mužů se zhoubným nádorem rakoviny prostaty. Současně se snižuje věk, kdy je toto onemocnění mužům diagnostikováno. Na preventivní prohlídky by tedy měli pravidelně docházet od 50 let. Dobrou zprávou pro nemocné je ovšem fakt, že úmrtnost mužů s rakovinou prostaty klesá a zároveň se také zlepšuje kvalita jejich života. S rakovinou prostaty už dlouhá léta bojuje i pan Indrych (67 let).

Mé problémy začaly až před 50. rokem
V mládí jsem žádné vážné nemoci neprodělal. Pocházím z vesnice, kde tehdy žádná osvěta o zdraví a nemocech nebyla. Žil jsem celkem normálně, ale kouřil jsem cigarety a občas se napil alkoholu. S žádnými většími zdravotními problémy jsem se nepotýkal až do 48 let. Tenkrát jsem měnil zaměstnání a při vstupní prohlídce mi lékařka zjistila vysoký krevní tlak a srdeční arytmii. Od té doby pravidelně užívám léky. Další problém nastal, když mi bylo 51 let. V té době mě obtěžovaly bolesti v levé části břicha a já jsem si na ně postěžoval u své obvodní lékařky. Ta mě poslala k urologovi na prohlídku prostaty, po kterém následovala další vyšetření v Olomouci. Po vyšetřeních, která se skládala z odběru vzorku konečníkem, mi byl diagnostikován karcinom prostaty.

Léčba mi nezabírala
Nacházel jsem se v pokročilém stádiu onemocnění, a proto mi byla navržena operace. Po té jsem se zotavoval asi rok a hodnoty prostatického specifického antigenu (PSA), jehož zvýšená hodnota značí onemocnění prostaty, se mi snížily na 0,25. Zhruba po třech letech se tyto hodnoty ale opět zvedly, takže jsem podstoupil menší zákrok, po kterém se hladina PSA zase snížila a i bez užívání léku držela v přijatelných hodnotách. Zhruba po dvaceti dvou letech od operace se mi hodnoty PSA zvedly na 112. V Brně jsem podstoupil scintigrafii skeletu, což je vyšetření v nukleární medicíně, které spočívá v podání radiofarmaka a následně sledování jeho rozmístění v těle. Zde mi lékaři zjistili kostní metastázy. Tehdy jsem začal podstupovat chemoterapii. Zpočátku se hodnoty PSA ze 155 snížily na 17, ale později se začaly zvedat až na 459. Chemoterapii jsem snášel celkem bez problému, ale nezabírala mi.

Dnes už se cítím lépe
S takto vysokou hodnotou PSA mě pan doktor doporučil k paní primářce Katolické do Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Paní primářka mi nasadila léky, které mi hodnoty PSA velmi rychle snížily na 10 a postupně až na 0,82. Asi po dvou měsících užívání těchto léků mi znovu narostly vlasy, o které jsem přišel během chemoterapií. Nyní mě nemoc neomezuje v žádné činnosti. Ale pokud bych se začal léčit dříve, nemusel jsem podstoupit tyto peripetie. Po celou dobu onemocnění mě téměř na každé vyšetření doprovází manželka, která je mi velkou oporou. Všem mužům bych dnes doporučil, aby odložili svůj ostych a chodili na preventivní prohlídky, díky kterým mohou odhalit onemocnění včas a předejít tak dlouhodobé léčbě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…