Řeči o Romech ve službách policie: Udají své lidi nebo je budou krýt?

21.11.2011 17:49

REPORTÁŽ Kutná Hora, jedno z prvních českých měst zařazených světovou organizací UNESCO na seznam kulturního dědictví lidstva, bude mít možná trochu problém. Kvůli Čáslavi a rozhodnutí čáslavského starosty Jaromíra Strnada (ČSSD) zrušit romské ubytovny ve městě. Romové se totiž dle očekávání porozhlédnou po nejbližším větším městě a to je právě Kutná Hora. Jedním z možných řešení jsou podle vedení města romští asistenti policie, které právě nyní Kutná Hora vybírá.

Řeči o Romech ve službách policie: Udají své lidi nebo je budou krýt?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní pochod policejních složek v Praze

Do Čáslavi se nastěhovalo hodně Romů kvůli poněkud zvrhlému a u nás v poslední době často praktikovanému podnikatelskému záměru - pronajmout nemovitost Romům. Nevyžadují žádný vysoký standard bydlení, mají spoustu dětí, takže nějakou střechu nad hlavou potřebují, a v den braní sociálních dávek jsou zcela jistě trochu při penězích. Tento zisk je pro podnikatele jistý, a téměř bez rizika, na sociální bydlení se dá získat i příspěvek od státu. K tomuto způsobu podnikání se uchylují někteří majitelé nemovitostí. K nelibosti a úděsu nejen sousedů z majoritní společnosti, ale i Romů, kteří v místě bydlí již dlouho jako bezproblémoví obyvatelé.


Výchovný pokus

Pro dopravu do Kutné Hory není vlak úplně ideální, nádraží je daleko, do města je to pěkná procházka. Cestou potkáváme skupinku veselých pokuřujících romských kluků, kteří by možná ještě měli být ve škole, ale třeba měli kratší vyučování. ParlamentníListy.cz to zkusily s výchovou, na výtku, že by neměli kouřit, že to není zdravé, odpovídá jeden z chlapců, asi jedenáctiletý „Pani, já nekouřim, náhodou, já si nechám kouřit," šokuje odpovědí mladík. 

Shodou okolností kutnohorská ulice, ve které je poněkud hlučněji a dá se říci, že je zde víc problémů než jinde ve městě, je ulice Čáslavská. A z ní vede silnička rovnou do čtvrti, která nepatří ke Kutné Hoře dlouho, k Neškaredicím, k obci vzdálené od města něco přes dva kilometry. Podle nedávného průzkumu Člověka v tísni, je v této oblasti majorita a Romové v poměru 50 na 50 a problémů až až...

Radnice může jen hlídat klid a pořádek

V Kutné Hoře ve městě je nyní situace lepší jen o to, že z historického centra většina Romů před lety odešla díky privatizaci. Podle slov starosty města, Ivo Šance (BEZPP) je sice v centru i ulička, kterou Romové obývají, ale to jsou právě ti, se kterými nejsou problémy. ParlamentníListy.cz zajímalo, zda se starosta města neobává, že vznikne obdobný problém jako v Čáslavi, to jest že nějaký podnikavý majitel domu pronajme svůj objekt za jistotu sociálních dávek a zda má radnice nějaký nástroj, jak tomu učinit přítrž.

Čtěte také: Šluknovsko, tam je klid a mír. Takhle se chválil vládní úřad pro Romy


„Radnice vlastně žádný nástroj k omezení takového podnikání nemá. Jediné, co můžeme - hlídat klid a pořádek. Jeden případ takového podnikatele máme právě v obci Neškaredice. A je to Rom. Tam tenhle problém je. Ale oni hlavně mají problémy mezi sebou. Jsou tam vlastně dvě party." ParlamentníListy.cz namítají - jsou-li to dvě party, tak nechť si to mezi sebou vyřídí. „A to právě nemůžeme nechat jen tak. Ta jedna parta se totiž snaží, posílá děti do škol, se školou spolupracuje, dokonce založili pro děti taneční kroužek, ale druhá parta žije mezi kriminálem a obydlím. Bylo by špatné nechat to osudu. Speciálně v těchto případech by měli být nápomocní romští asistenti policie," myslí si Ivo Šanc, starosta Kutné Hory.

Užitečná prevence?

Při procházce Kutnou Horou potkává člověk hlavně turisty, na ně je město samozřejmě zaměřené. U historické kašny se ParlamentníListy.cz pokusily oslovit několik lidí. Místní obyvatelka paní Eva, momentálně na mateřské dovolené, slyší informaci poprvé a myslí si, že je to jen vyhazování peněz, že se situace nezmění, natož aby se vyřešila. „Jediné pozitivum, ti cikáni dostanou práci. Pokud ji budou i vykonávat, tak se to jeví jako pozitivní. Pokud budou opravdu pracovat mezi jejich lidma, tak jim to nezávidím a pokud budou jen brát plat, tak mě to zas tak moc nepřekvapí," uzavírá ještě skepticky. Starosta Ivo Šanc vnímá romské asistenty jako prevenci: „a to bez ohledu na to, jestli se sem nějací další Romové přistěhují nebo ne. Myslíme si, že je to užitečné, když pro nic jiného, tak pro snazší komunikaci," řekl pro ParlamentníListy.cz. Podmínky pro zaměstnání asistentů jsou dané a je mezi nimi například bydliště v Kutné Hoře, znalost lokality, alespoň ukončené základní vzdělání a čistý trestní rejstřík... Nicméně již se podařilo kandidáty najít a od dubna by měli nastoupit.

Pro nestrannost to není dobrý nápad?

Majitelka nedaleké restaurace U žlutého kola je dotazem na romskou problematiku v Kutné Hoře spíš překvapena. Z jejího pohledu se ve městě neděje momentálně nic neobvyklého a nemá co by k tomu řekla. To pan Petr, vedoucí obchodu a opravny jízdních kol z dolního konce Jungmannova náměstí, které se přímo napojuje na Čáslavskou ulici, už má jiné zkušenosti. Ale názor na romské asistenty má spíše skeptický: „Jednak je to pro mne novinka, ale když to uvážím, nedokážu si představit, co můžou pro policajty udělat. Dokonce si myslím, že to pro nestrannost věci není moc dobrý nápad," myslí si pan Petr. „Tady v okolí ani Romové moc vylomeniny nedělaj. Je fakt, že jich občas mám plnej krám, koukaj a drze se ptaj. Občas se pokusí mě obloudit - přinesou sem cosi, co se ani kolu moc nepodobá, k opravě, pak se choděj pořád ptát, jestli už to je. Tak jim říkám, že jak přinesou peníze, bude to k vyzvednutí," směje se. Obchod je docela velký a poměrně členitý, těžko ho uhlídat. „Nevím, jestli sem tam něco ukradnou, při inventuře se sem tam nějaká čórka prozradí, ale ono se nepozná, kdo to byl. Jednou mi tu chlap ukradl pumpu, viděl jsem ho, byl bílej... Než jsem se odtud vymotal, byl pryč... Ale abych nevypadal, že se jich nějak zastávám - řekl bych, že je v tomhle státě něco špatně, když lidem, kteří pracují, se vypočítává důchod z toho, co opravdu vydělali, zatímco lidem, kteří nikdy nepracovali se vypočítává z průměrného platu, na který spousta pracujících lidí nikdy nedosáhne," říká na rozloučenou pan Petr, vedoucí z obchodu s jízdními koly, a naráží tak na falešnou informaci o romských důchodech, která často koluje na internetu, ale lidé ji rádi věří.

Psali jsme: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka


Asistenti policie, nebo práskači?

K nápadu na romské asistenty policie je skeptický i podnikatel, pan Tomáš, kterého vyzpovídaly ParlamentníListy.cz cestou k autobusovému nádraží: „Asi s tím moc nesouhlasím. S kamarády jsme to probírali, ale neshodneme se. Ono se zdá, že je to užitečné. Neplechy dělají i bílí, ale Romové mají převahu. Tady se o tom moc nemluví, ale sem tam někoho přepadnou a občas se bojíte jít přes Jungmannovo náměstí, přes Sedlice, u nádraží, na Lorce... Jestli se tyhle problémy vyřeší romskými asistenty, to je vážně otázka..." zamyslel se pan podnikatel.

„Myslím si, že oni třeba budou i vědět pachatele. Ale teď budou mít dvě možnosti - buď ho prásknout - prásknout svoje lidi nebo ho budou omlouvat a krýt. To je právě ta kontroverze, která mi v tom nesedí. Myslím si, že policie ztratí prestiž, když dostane za pomocníky lidi, kteří se sami svojí hlavou neuživí. Nebo budou svým lidem kázat vodu a pít víno? Ne, neumím si to moc představit. Všechny tyhle agentury a instituty pro začleňování bych rozpustil a za ušetřené peníze bych najal autobusy, které by cikáňata vozily do škol. Nepůjdeš? Dobrá, píšu si, ale pro dávky si také nepůjdete. Takhle to je jen drahé začarované kolečko," uzavřel pan Tomáš.

Chtějí vůbec něco dokázat?

Ještě v autobuse se ParlamentníListy snaží vyzvědět názor od jedné z pasažérek. „Pořád by kvůli nim něco zaváděli," říká paní Vlasta. „Vždyť už je to k smíchu, za chvíli bude na každého Roma jedna organizace nebo alespoň funkcionář. Je jasné, že jako nevzdělanci nic nedokážou. Ale chtějí vůbec něco dokázat? Máme je k tomu nutit? A co politici? Kdyby to Kocábové a Uhlové mysleli vážně, tak už tu po 22 letech máme první vzdělanou cigánskou generaci. A zatím je to horší než za komunistů, kdy byla prostě pracovní povinnost a basta. Pracovali - dostali. Dneska nepracují a dostanou mnohem víc. A nejen oni, ale i ti, co se na jejich problematice přiživují. Takže vlastně pro ně je komunizmus až teď. Ten nejlepší," uzavírá žena.  Co dodat? Otázek zůstává víc než odpovědí. Jasné je však to, že náklady na romské asistenty policie v Kutné Hoře by měla zaplatit státní kasa...

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE


Čtěte také:


Ilustrační foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…