Školné by studentům neuškodilo, ničeho si neváží, říká Höschl

22.01.2012 20:24

Psychiatr Cyril Höschl, člen vládní Rady pro vývoj, výzkum a inovace se v rozhovoru pro Lidové noviny vyjádřil k protestům Univerzity Karlovy proti vysokoškolské reformě ministra Josefa Dobeše.

Školné by studentům neuškodilo, ničeho si neváží, říká Höschl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

„Celá reakce je naprosto hysterická a neadekvátní. Mě docela znechutilo, když jsem viděl, jak házeli ty melouny z balkonu. To svědčí o tom, že nějaké menší školné by jim možná prospělo, aby si božích darů víc vážili. Tady jde o otázku, jestli lze vlastní zájmy hájit prostředky víceméně mimo politickými. Vydupat si je na náměstích,“ uvedl Höschl k demonstrujícím studentům.

Škrtá se všude, tak musíme dokazovat užitečnost

Höschl zdůrazňuje, že rozhodně nesoudí, kde je pravda a kde ne – některé připomínky uznává. Přesto podle něj nejsou demonstrace řešením a nespokojení lidé budou vždycky. „Všude se škrtá a tady hučí miliardy jako vichr. Myslet si, že takový tok peněz v době krize udržíte bez kontroly, je bláhovost. My z terciární sféry jsme povinni prokazovat těm, co nás platí, svou užitečnost,“ říká psychiatr.

Podle Höschla mnoho lidí brojí proti mladické nerozvážnosti studentů, s tím ale psychiatr nesouhlasí. „Od revoluce jsem vždycky byl zastáncem co největšího zastoupení studentů, v akademickém senátu jsme jim pokaždé vyhrazovali polovinu míst, protože se ukázalo, že v kritických chvílích, kdy například šlo o to, vypořádat se se starými strukturami, bychom se bez studentů nehnuli ani o milimetr,“ tvrdí Höschl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…