Starý pravičák dobře poznal Babiše. Má pro něj varování kvůli Kalouskovi a posílá mu dopis

02.12.2013 6:36

ROZHOVOR Lustrační zákon bychom určitě neměli rušit, říká první místopředseda Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek. Před dvaceti lety byl členem komise, která o něm jednala, a dodnes je podle něj potřebný. Přesto by rád viděl v čele ministerstva financí předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Ctí presumpci neviny a očekává, že se majitel Agrofertu očistí.

Starý pravičák dobře poznal Babiše. Má pro něj varování kvůli Kalouskovi a posílá mu dopis
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Kdyby se neočistil, tak z toho musí každý vyvodit důsledky. Ale v tomto momentě je podle mého názoru ve vládě velmi potřebný. Jak tam nebude, tak to zase zajede do toho zahnívajícího bahna,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Rudolf Baránek.

Co říkáte povolebnímu vývoji?

Samozřejmě spokojenější bychom byli, kdybychom uspěli ve volbách a byli účastníky jednání. Věřme, že příště už to bude. Jednání se vyvíjejí podle výsledků voleb, nedalo se nic jiného očekávat než dohoda ČSSD, ANO a lidovců, protože si nedovedu představit, že by byl ve vládě Okamura. A co se týká pravicových stran? Mají, co chtěly. A to říkám jako pravicově smýšlející volič. Jejich chyby byly tak enormní a namyšlenost Kalouska tak absolutní, že pravice dopadla, jak dopadla. Stalo se, před čím jsem Petra Nečase varoval, že na Kalouska doplatí. Volební výsledky ODS ukázaly, že volič má oči a uši.

Z voleb může vzniknout vláda, která v rámci možností může být solidní, z nějakých úhybů doleva nemám v tomto momentě obavy, protože sociální demokraté nejsou až takoví levicoví extrémisté, byť některé jejich nápady jdou proti soukromníkům. Hnutí ANO levicové není, hledá svoji pozici, a myslím, že jeho pozice je někde v jemně pravicovém středu. Je otázka, jak ANO pojme problematiku malých a středních soukromníků.

A co se týká lidovců, je vidět, že se poučili z minulosti, že se do ničeho neženou. Dříve jim bylo často celkem jedno, jestli budou ve středolevé nebo středopravé vládě. Pro mne jsou jasnou zárukou, že komunista pro ně není tvor, s kterým by se dalo jednat, takže vláda by mohla mít politicky svoji zajímavost. Pokud jde o ekonomiku, vůbec nevím, kam bude směřovat. Mám samozřejmě obavy, že časem zlikvidují všechno, co jsme za premiéra Nečase udrželi i proti TOPce a proti odborům, tedy nezvýšení sociálního a zdravotního pojištění OSVČ, nezrušení paušálů pro OSVČ nebo nezavedení registračních pokladen s fiskální pamětí a další věci. Myslím, že během roku všechny tyto věci budou zlikvidovány, aniž by tomu někdo mohl zabránit.

Vy jste v minulém volebním období spolupracovali s ODS, díky tomu se vám podařilo některé věci prosadit.

Ano, tak to je.

A budete se snažit o nějakou podobnou spolupráci i s ANO nebo lidovci, kteří by mohli hájit i zájmy malých a středních podnikatelů?

Taková diskuse ve vedení naší strany probíhá, někteří, hlavně ti mladší, jsou toho názoru, že bychom měli hledat spojence. Nejsem proti, ale vysvětluji ze zkušeností z minulosti, že nejde hledat spojence podle značky, že je potřeba počkat, co se objeví ve vládním prohlášení. Když do něj dají protisoukromnické věci, proč s nimi spolupracovat, to pak bude nutné proti nim bojovat. Koaličním vládním prohlášením strany řeknou, jaké jsou ve skutečnosti, ne co říkají před volbami. Pak budeme diskutovat, jestli bude mít cenu s někým z nich spolupracovat, nebo zda bude lepší přejít do tvrdé neparlamentní opozice. Do té doby je to bajkaření.

Strana soukromníků bude upozorňovat, navrhovat, kritizovat, ale také chválit, když bude co. Například panu Babišovi pošlu v pondělí otevřený dopis, který se bude týkat jedné systémové věci, jde o návrh, jak některé věci zlepšit. Jestli to jako Miroslav Kalousek hodí do koše, tak budou stejní, jako byli ti před nimi. Jde o návrh, který může pomoci tisícům lidí a hodně celé republice.

Vy jste před volbami jednali o možném společném sestavení kandidátek s různými politickými stranami. Když dnes vidíte, jak kvůli různým prohřeškům odstupují poslanci i jejich náhradníci z hnutí ANO, protože je vlastně nikdo pořádně neznal, neříkáte si, že kdyby vzali na své kandidátky spolehlivé, prověřené lidi z vaší strany, nemuseli se do takových problémů dostat?

Strana soukromníků jednala o spolupráci se značným počtem stran od středu doprava. Jak se blížily volby, ten kruh jsme zužovali, ve finále zůstalo jednání o naší účasti na jejich kandidátkách pouze s ODS a hnutím ANO. Jak paní Miroslava Němcová, tak pan Andrej Babiš, s oběma jsem shodou okolností vyjednával já, musí uznat, že jsme jednali nesmírně korektně a že to, že jsme se nakonec nedohodli, nebylo proto, že jsme něco pokazili. U ODS skončilo vyjednávání tím, že jejich vedení nemělo sílu říci svým krajům, že chce spolupracovat se Stranou soukromníků ČR a že je nutné jednat o účasti našich lidí na jejich kandidátkách. Nakonec mi vedení ODS navrhlo, abych jednal se všem čtrnácti předsedy krajů. To bylo samozřejmě alibistické, ale abych nic nezanedbal, tak jsem všech čtrnáct předsedů krajských organizací ODS oslovil se žádostí o schůzku. Dodnes mi sedm z nich neodpovědělo. Jediný Zbyněk Stanjura v Moravskoslezském kraji řekl, ano, pojďme jednat, bude to obtížné, ale určitě se nějak dohodneme. Ale jinde v ODS byla o místa na kandidátkách taková rvačka o zbytek kosti, že je nezajímal okolní svět, natož nějací soukromníci.

ODS má asi dvacet tisíc členů, tak chápu, že byl přetlak o místa na kandidátkách. Ale hnutí ANO vzniklo shora, má pár členů, z toho možná většina jsou zaměstnanci Agrofertu. Tam bych spíš čekala, že budou mít snahu doplnit na kandidátky lidi, za které se jim někdo zaručí?

Já jsem se s panem Babišem, ale i s paní Jourovou a jednou i s panem Faltýnkem sešel, žádali, abychom předložili naše personální návrhy. Na ideové konferenci naší strany jsme odsouhlasili dvaapadesát jmen ze všech čtrnácti krajů, a ty jsem ANO nabídl. Poslední jednání s panem Babišem bylo o tom, že jejich kraje naše kandidáty odmítly. Měl jsem dojem, že je z toho Andrej Babiš velmi rozmrzelý, omluvil se za to, že to tak dopadlo. Oznámil jsem mu, že když se jednání tak protahovalo, už jsme nemohli déle čekat, a že se vedení Strany soukromníků den před tím rozhodlo, že půjdeme do sněmovních voleb pod vlastní vlajkou. Na našich kandidátkách byli zástupci Konzervativní strany, SNK-ED, Hnutí politické jednoty, Všelidového hnutí, Nového směru, což je nová strana z Libereckého kraje, strana Občané ČR, zástupci cechů, společenstev atd. Je pravda, skončili jsme šestnáctí z třiadvaceti politických subjektů, volilo nás třináct tisíc lidí, to je celý Benešov, Mělník nebo Domažlice. Ale tvrdím, že jestli tato vláda udělá chyby, lidi pochopí, že si naběhli už dvakrát. Příští rok jsou komunální a evropské volby, uvidíte, že Strana soukromníků bude čím dál úspěšnější, to je prostě bez diskuse. Obrovské množství živnostníků krachuje a nevěřím, že se tato vláda bude zabývat, proč se soukromníci ocitli tak na dně. Krachy malých soukromých firem jsou obrovské lidské tragédie. Dostávám dopisy od soukromníků, kteří k nám teď vstupují. A garantuji vám, že v evropských a hlavně komunálních volbách budeme hodně úspěšní.

Vypadá to, že ministerstvo financí, pokud se ČSSD s ANO a lidovci dohodnou na společné vládě, připadne hnutí ANO, ať už v jeho čele bude sám Andrej Babiš nebo jím navržený nezávislý nestranický odborník. Jste rád, že nebude v čele ministerstva sociální demokrat Jan Mládek, který nazval živnostníky parazity?

Pana Mládka znám od revoluce, to je člověk, který má fůru rozumných ekonomických názorů, ale jeho chybou je, že někdy rychleji mluví, než myslí. Budu velmi rád, jestli na ministerstvu financí bude Andrej Babiš nebo jím určený člověk, protože to je nesmírně obtížné ministerstvo. Také to doteď bylo ministerstvo, které bylo nepřátelské vůči lidem, a bylo jedno, jestli šlo o soukromníky nebo občany, i nepřátelské vůči ostatním resortům. To byl uzavřený elitní svět, a to je nutné rozštípnout. Myslím, že kdyby do jeho čela přišel sociální demokrat, nezměnilo by se nic, protože ti mají návyky přibližně stejné. Proto jsem přesvědčen, že když tam foukne Babišův nový vítr, bude to jen dobře. Myslím, že to je prubířský kámen, a Andrej Babiš si toho je určitě vědom. Zvládnout ministerstvo a dokonce tam zavádět nějaké nové a prospěšné způsoby je velmi těžký, přímo zlomový výkon. Přeji Andreji Babišovi, aby si na tomto záměru „nezlomil vaz“. Kalousek jako opoziční poslanec bude do něho neustále řezat a jeho lidé mu budou z ministerstva financí dodávat informace..

V souvislosti s účastí Andreje Babiše ve vládě se hovoří o jeho minulosti vzhledem k jeho údajné spolupráci s StB, kvůli které nemá čisté lustrační osvědčení. Nevadilo by vám, kdyby byl ve vládě člověk s pozitivní lustrací?

Jsem v politice od roku 1989, a jestli jsem na něco hrdý, co tenkrát mnou vedené Sdružení podnikatelů v této republice dokázalo, jsou to věci, které by bez nás nebyly. My jsme byli silní a našli jsme politické spojence. Jsou to: zákon o půdě 3 T, který nikdo nechtěl, restituce po 25. únor 1948. Já jsem byl první, kdo to jako předseda Sdružení podnikatelů Otakaru Motejlovi jako požadavek přednesl, a teprve potom v noci se o tom hádalo Federální shromáždění ve výborech, u toho jsem byl. Dokonce mě kvůli tomu tehdejší poslanci Fišera a Kučera napadli, že jsem to oznámil v rozhlase dřív, než oni zasedali. Dalšími věcmi, na které jsem hrdý, jsou vznik Českomoravské záruční a rozvojové banky a přijetí lustračního zákona. Byl jsem v komisi pro lustrační zákon. Mnozí ho nechtěli a postupně jsme se dozvídali proč: protože prostě byli v archivech StB vedeni. Považuji Cibulkovy Necenzurované noviny, které seznam spolupracovníků StB zveřejnily, za klíčový dokument demokratického vývoje. Já jsem nebyl komunista ani svazák, mám čistý lustrační osvědčení v bodech a, b i c. To je můj pohled na lustrační zákon: je to zlatý dokument, který mnohým nevyhovuje.

A myslíte si, že už zákon splnil svoji úlohu a že by se už mohl zrušit?

Zrušit? V žádném případě! Proč? Vždyť kohokoli komunisti vytáhnou do vedení kraje, na toho spadne lustr. Tak jsme tomu říkali, když někdo nesplnil podmínky lustračního zákona, že na něj spadl lustr. Čtyřiadvacet let od pádu komunismu není tak dlouhá doba, proto říkám: lustrační zákon nerušit.

Ale co tedy s Andrejem Babišem? Na jedné straně říkáte, aby se lustrační zákon nerušil, na druhé byste ho rád viděl v čele ministerstva financí?

Andreji Babišovi věřím. Když jsme s ním jednali o možné volební spolupráci, on na to zavedl řeč, protože v té době to bylo už aktuální téma, já jsem se na to sám nezeptal. A Andrej Babiš mi řekl, že to je na něj vymyšlené. Já ctím presumpci neviny, nemám důvod mu nevěřit. On si musí obhájit svou čistotu před soudem. Já jsem nebyl komunista, svazák, ani jiskřička, proto tvrdím, že mám právo to říkat. Jak to chce rozlišovat Miloš Zeman? Když byl bolševik, tak byl také pomýlený. Teď už není? Babiš to chce odpracovat a má šanci být prospěšný státu, na rozdíl od Zemana, který prospěšný státu není a nebude. Jsem velmi tolerantní, mám kamarády, hlavně z dělnických profesí, kteří byli komunisty, pracoval jsem s nimi a ani jsem to o nich nevěděl. Fůra lidí někde byla, ale když jde někdo do pozice řízení státu, musí si svou očistu vybojovat a pro mne je do toho momentu nevinný.

Měl by z toho pak vyvodit nějaké politické důsledky, kdyby ho soud neočistil?

Kdyby se neočistil, tak z toho musí každý vyvodit důsledky. Ale v tomto momentě je podle mého názoru ve vládě velmi potřebný. Jak tam nebude, tak to zase zajede do toho zahnívajícího bahna. Sociální demokraté nemají některé špatné odborníky, ale jsou to rutinéři. A tahle politika potřebuje vzbudit, ona nepotřebuje rutinéry, ona potřebuje nové myšlenky, nové přístupy, a ten Babiš je prostě má. Jestli si na nich zlomí vaz, to je věc druhá, to se teprve ukáže. Ale jestli si vaz nezlomí, tak se republika značně očistí a posune dál.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…