To podal Kalousek? Aha, mají o kauze Vondra jasno v ODS

27.01.2011 17:34

ParlamentníListy.cz zjišťovaly reakce předáků ODS na kauzu Vondra. Redakce položila stranickým kolegům Alexandra Vondry dotaz, zda by si měl vzít příklad z exministra životního prostředí Pavla Drobila a odstoupit, aby nepoškodil pověst své strany. Někteří představitelé ODS vyjádřili názor, že celá věc by mohla být mstou ministra financí Miroslava Kalouska.

To podal Kalousek? Aha, mají o kauze Vondra jasno v ODS

První místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová nechtěla reagovat s tím, že kvůli nabitému programu se zatím o kauze neinformovala. Poslanci Pavel Suchánek a David Vodrážka uvedli, že jsou mimo ČR a nemohou nic sdělit stejně tak i senátorka Daniela Filipiová. Vyjádřit se nechtěl ani exministr a místopředseda ODS Pavel Drobil.

Premiér Petr Nečas již ráno sdělil, že za věc objednání konferenčních služeb během českého předsednictví EU nebyl Vondra zodpovědný. "Ekonomický úsek, který zajišťoval tyto věci, nikdy nespadal do kompetence místopředsedy vlády, ale přímo pod vedoucího úřadu vlády," přehrál premiér odpovědnost na tehdejšího šéfa úřadu Jana Nováka. Ten uvedl, že inkriminovanou smlouvu konzultoval s Vondrou.

Sledujeme kauzu Vondra 

Kalouskova pomsta?

Za Alexandra Vondru se v ODS rázně postavili místopředseda poslaneckého klubu Marek Benda či poslanec Aleš Rádl. „A není to náhodou tak, že se Vondra pustil do rozbíjení dlouhodobých struktur na ministerstvu obrany a jejich hlavní aktéři dnes sedí na ministerstvu financí? A proto je cokoli, co se stalo či nestalo během předsednictví automaticky směřováno na něj?" opřel se nepřímo do ministra financí Miroslava Kalouska Benda.

Některá média totiž spekulují o tom, že si Kalousek udržuje vliv na zakázky na ministerstvu obrany již od doby, kdy tam působil, a Vondra chtěl tento jeho vliv eliminovat. Sám ministr Kalousek jakékoliv podobné spekulace jednoznačně odmítá.

Rádl reagoval ještě otevřeněji: „Já Kalouska teď docela chápu, Saša mu prostě leží v žaludku hned dvakrát a nejvíce asi kvůli své nepodpoře toho vypečeného Kalouskova ekotendru. Dalo se čekat, že Kalousek bude dělat cokoli. Takže doufám, že Sašu ani nenapadne, aby se tímhle divadle nechal k něčemu dotlačit."

Poslankyně Jana Černochová míní, že podávání trestního oznámení se asi stává pomalu národním sportem. „Kdože ho podal tentokrát, pan Kalousek? Aha... Pan ministr Vondra dokázal, že má odvahu změnit některé zažité pořádky na ministerstvu obrany a to se asi v politice neodpouští, že? Každopádně věřím, že pan Vondra celou věc brzy vysvětlí a já nemám v tento okamžik důvod pana Vondru jakkoli zpochybňovat," uvedla poslankyně.

Ministr Vondra na odpolední tiskové konferenci označil celou kauzu za mediální. "Když jsem si přečetl titulky v novinách, považuju to nejen za diskreditaci Alexandra Vondry, ale také za snahu o diskreditaci ODS," sdělil. (Více ZDE)

Není dobré odstupovat při nedokázaných obviněních

Místopředseda senátorského klubu Miroslav Škaloud i v případě takzvané kauzy Drobil říkal, že by politici neměli odstupovat kvůli mediálním kauzám a podobný postoj zastává i v případě Vondry.

„Nedomnívám se, že by měli politici odstupovat na základě neprokázaných obvinění. Je to sice populární, řadu lidí by to jistě potěšilo, ale vedlo by to jen k eskalaci převážně nedpodložených a politicky motivovaných útoků. Abych se mohl alespoň trochu zasvěceněji vyjádřit k nějakému prohřešku, potřeboval bych se seznámit jak s konkrétní výhradou, tak odpovědí dotčeného. To nemám k dispozici. To, co je zatím ve zprávách, příliš jasno do situace nevnáší," řekl ParlamentnímListům.cz Škaloud.

Padni komu padni

Senátor Petr Pakosta míní, že kdyby Česká republika nebyla členem Evropské unie, nemusela by se žádná kauza kolem českého předsednictví EU řešit. „Co se týče Alexandra Vondry, nejsem si jistý, zda nejde o další mediální kauzu. Příchodem Věcí veřejných do vlády se různé podobné kauzy vyrojily. Pokud Alexandr Vondra pochybil, tak platí padni komu padni a pokud se ukáže i trestněprávní odpovědnost, měl by být dle zákona potrestán," řekl redakci senátor Petr Pakosta.

Senátor Jiří Oberfalzer míní, že by se hlavně měla celá věc vyšetřit a měla by se zjistit míra odpovědnosti zúčastněných jedinců. „Až teprve pak bych dělal závěr o osobním zavinění nebo politické odpovědnosti na různých úrovních v tehdejším týmu českého předsednictví," dodal Oberfalzer.

Podle europoslankyně Andrey Češkové se zatím jedná o spekulace a toto není podle ní dostatečný důvod k odstoupení politika funkce. Senátor Pavel Eybert řekl, že nezná podrobnosti, ale že je každopádně nutné celou věc vyšetřit. Podobně reagoval i poslanec Petr Bendl, podle něhož se má celá věc vyšetřit dle principu „padni komu padni".

Nečas se Vondry zastal

Podle premiéra Petra Nečase nespadala celá záležitost do kompetence Alexandra Vondry. Z celého grémia a zástupců ODS ve vládě nikdo další na dotaz redakce nereagoval. Nevyjádřili se však například ani senátoři Petr Bratský a Tomáš Kladívko, kteří nedávno vyzvali Pavla Drobila k rezignaci z postu místopředsedy ODS.

K rezignaci už vyzval Vondru například místopředsedové ČSSD David Rath a Milan Urban. Čtvrteční média přinesla informaci, že ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) přidělil zakázku za 766 milonů korun bez výběrového řízení v době předsednictví ČR Evropské unii.

Podle trestního oznámení, které podle policejního zdroje deníku Právo leží od minulého týdne na policejním prezidiu a které podalo ministerstvo financí, šlo o podivnou zakázku za více než tři čtvrtě miliardy korun. Tu Vondrova sekce bez veřejné soutěže "přidělila" firmě Promopro. "V tuto chvíli nebudu nic komentovat," řekl serveru ministr financí Miroslav Kalousek. Sám Vondra by se měl vyjádřit odpoledne na tiskové konferenci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…