Tři hodiny jednání a nic. Vedení VV se nemůže dohodnout na restitucích

10.01.2012 11:03

Výkonná rada Věcí veřejných od osmi hodin ráno jednala o tom, jak bude postupovat vůči svým koaličním partnerům ve věci zákona o církevních restitucích. Po třech hodinách vystoupil před nedočkavé novináře předseda VV Radek John a konstatoval, že úzké vedení zatím nerozhodlo a pokračovat v jednání bude večer.

Tři hodiny jednání a nic. Vedení VV se nemůže dohodnout na restitucích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake, Kateřina Klasnová a Radek John

Věci veřejné jsou rozpolceny v tom, jak se postavit k církevním restitucím. Tajné hlasování výkonné rady strany, zda je ve středu ve vládě podpořit, nebo nikoli, skončilo pět ku pěti, řekl novinářům předseda strany Radek John. Vedení VV se opět sejde dnes v 17:00.

Vládní partneři ODS a TOP 09 žádají VV, aby ve středu bez podmínek ve vládě podpořily zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi. Na něm se všechny koaliční strany už před několika měsíci dohodly se 17 českými církvemi. Pokud pro zákon ministři za VV ve středu ruku nezvednou, pohrozil v pondělí premiér Petr Nečas (ODS) jejich odvoláním z vlády, tedy faktickým koncem nynější třístranné koalice. Věci veřejné to označují za ultimátum a dnes dopoledne podle vyjádření lídrů strany jednaly především o tom, zda takovému nátlaku ustoupit.

Nejmenší vládní strana svůj souhlas s církevními restitucemi podmiňuje požadavkem, aby ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jasně vysvětlil, z čeho bude stát v příštích 30 letech financovat peněžní část vyrovnání. Stát, který také vrátí 56 procent původně církevního majetku, postupně církvím vyplatí 59 miliard korun. Vysvětlení, které Kalousek VV nabídl na pondělním jednání koaličních špiček, ale straně nestačilo.

Rozpolcenost ve vedení VV

"Zásadní je Nečasovo ultimátum. Jak jsem říkal před časem, s Nečasem ani Kalouskem bych si ke stolu nesedl. Nejsou pro mne seriózní. Prosazuji odejít z vlády, pokud nám tím někdo vyhrožuje," sdělil po jednání Výkonné rady čtk jeden z jejích členů.

Ministr školství, který Josef Dobeš, který schůzku opustil těsně před koncem kvůli pracovním povinnostem, novinářům při odchodu řekl, že je ve "velkém vnitřním dilematu" a neví, zda ve středu ve vládě církevní restituce podpoří. Schůzka byla podle něj velmi napjatá.

Věci veřejné přišly o víkendu s vlastním návrhem, jak peníze potřebné na majetkové vyrovnání s církvemi získat, chtějí diskusi o slučování ministerstev a úřadů. Koaliční partneři ale v pondělí odmítli otázku dodržení smlouvy s církvemi spojovat s jakýmikoliv dalšími požadavky. Nenaplnění dohody o vyrovnání státu s církvemi by podle vedení ODS ohrozilo důvěryhodnost vlády. Nejsilnější vládní strana by se na takovém chování odmítla podílet, uvedlo její grémium v dnešním usnesení.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…