Tvrdá realita na Karlovarsku: Mizerně placení Češi jako otroci bohatých Rusů

02.01.2012 19:16

Zatímco se české lázně zaplňují stále více bohatými Rusy a německými penzisty, Češi se z nich rok od roku více vytrácí. V lázeňských zařízeních jsou vykázáni spíše do role špatně placené pracovní sily, navíc hrozí i výrazné snížení pracovních příležitostí v této oblasti.

Tvrdá realita na Karlovarsku: Mizerně placení Češi jako otroci bohatých Rusů
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Vyhlášená lázeňská města v Karlovarském kraji se oblékla do nádherné, pohádkové vánoční atmosféry. Výzdoba jednotlivých sanatorií a hotelů se předhání v tom, která je krásnější, aby přilákala co nejvíce hostů ze zahraničí, na nichž jsou závislí. Zdejší občané se zde však nezřídka stali cizinci ve vlastním městě.

Lázeňská zařízení i obchody většinou ovládli zahraniční podnikatelé, totéž platí i pro jejich klientelu. Domácí se stali levnou pracovní silou. Hotelový personál si přijde na hrubý plat kolem dvanácti tisíc, což je hluboce pod průměrnou mzdou. Servírka, pracující v jednom luxusním hotelu, se ParlamentnímListům.cz  svěřila.

„Nikdy jsem nikomu nic nezáviděla, ale když vidím, jak si náš host koupí láhev koňaku, která obnáší můj měsíční plat, chce se mi fakt brečet. Připadám si jako chudinka, někdy dokonce jako otrokyně. Jistí klienti se k nám tak chovají. Neznají slova "prosím", "děkuji", jen přikazují.“

Kdo si to může dovolit?

Se svou kritikou poměrů se netají ani dlouholetá ředitelka sanatoria Astoria Eva Pavlová: „Je to strašná bída, prakticky nemáme Čechy. Řešíme to v lázeňské komisi, ve Svazu léčebných lázní, v Infocentru, ale situace se stále zhoršuje. Připravujeme se proto na nejhorší. Ministerstvo zdravotnictví v podstatě Čechy vykázalo do role samoplátců, ale kdo si to může dovolit? Když lidé zvažují, zda jet do lázní nebo k moři, za ty peníze si vyberou moře. My se stále více stáváme závislí na zahraničních cestovních kancelářích.“

O tom, že rozhodně nejde o planý poplach, přesvědčil ParlamentníListy.cz i generální ředitel akciové společnosti Léčebné lázně Mariánské Lázně Lev Novobilský. Za největší hrozbu pro české lázeňství považuje, že ministerstvo zdravotnictví hodlá snížit platby pojišťoven za lázeňskou léčbu a argumentuje: „Samozřejmě je to snaha šetřit na nepravém místě.

Lázeňské pobyty pro nemocné pacienty jsou jednou z mála věcí, které přispívají k plnohodnotnému navrácení lidí do pracovního procesu a tím umožňují zajistit státu stálý příjem z daní sociálního a zdravotního pojištění od této skupiny obyvatel," uvedl pro redakci.

Přesto má domácí klientela neustále se snižující úroveň, podobně jako hosté z německy mluvících zemí. Jejich podíl klesl v poslední době na historicky nejnižší čísla. Také v Mariánských Lázních již nyní dominují hosté z post-sovětských zemí.

Jak to dopadne?

Zatím nikdo neví, jak moc bude nakonec úhrada lázeňské péče zkrácena. Je však jisté, že k výraznému omezení dojde. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně by si ti pacienti, kteří jezdí do lázní jen popíjet minerální vody, měli pobyt zaplatit. Těm, co se zde skutečně léčí, například po operaci, infarktu, či úrazu, by se měl pobyt o jeden týden zkrátit. S řadou změn počítá návrh vyhlášky, který pro ministerstvo zdravotnictví připravili zástupci lékařů, pojišťoven, Svazu lázní a úřadu ministra.

Nejistotu i obavy potvrdila ParlamentnímListům.cz radní Karlovarského kraje Eva Valjentová (KSČM): “Dosud nevíme, jak to nakonec dopadne, pan hejtman inicioval s ředitelem lázní Jáchymov panem Bláhou a předsedou Svazu léčebných lázní jednání s ministerstvem, ale na definitivní výsledek stále čekáme. Z mého pohledu je však důležité uvědomit si i to, jak se vládní reformy dotknou oblasti lázeňství a cestovního ruchu. V současnosti pracuje v lázeňských zařízeních Karlovarského kraje přes čtyři tisíce lidí, další provozují bohatou nabídku služeb v oblasti cestovního ruchu.

Někteří lékaři sice pohlížejí na vliv tohoto druhu léčby kriticky s tím, že má jen malý vliv na celkový zdravotní stav pacientů, nicméně balneologičtí odborníci a zkušení lázeňští lékaři mohou doložit význam této cílené péče jak pro stav konkrétního zdravotního problému člověka, tak pro prevenci závažných onemocnění.

Pokud dojde kvůli plánovaným reformám k omezení možnosti využít lázeňskou léčbu a tito lidé si nebudou moci lázně dovolit, bude to v důsledku navíc znamenat razantní omezení pracovních příležitostí v tomto sektoru služeb, tvořícím jednu z hlavních složek zaměstnanosti v  našem kraji,“ dodala Valjentová pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…