Útok mačetami v Novém Boru bude souzen jako pokus o vraždu

09.12.2011 16:14

Čtyři z pěti útočníků, kteří letos srpnu v Novém Boru na Českolipsku napadli mačetami hosty v baru, jsou nově stíháni za pokus o vraždu. Původně byl jejich čin posuzován jako těžké ublížení na zdraví a výtržnictví. O změně informovala náměstkyně ústeckého krajského státního zástupce Lenka Bradáčová. Obviněným mužům nyní hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Útok mačetami v Novém Boru bude souzen jako pokus o vraždu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chodba v domě Romů

Útok se stal 7. srpna v novoborském baru Pivní pomoc. Incidentu měl předcházet konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Mladíci pak údajně ženu začali vulgárně urážet, hosté se jí zastali a mladíky vyvedli. Jeden host měl prý jednoho z Romů také udeřit. Romové se krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty napadli. Výsledkem byli tři zranění.

Sledujeme téma Romové v Novém Boru

Útok je nyní posuzován jako pokus vraždy spáchaný z jiné zavrženíhodné pohnutky a u tří z obviněných také spáchaný na dvou nebo více osobách. "Znak skutkové podstaty "z jiné zavrženíhodné pohnutky" je shledáván ve snaze o pomstu po předchozím malicherném fyzickém konfliktu v baru, nikoliv v pohnutce rasové," vysvětlila Bradáčová.

Tři z pěti Romů, kteří v baru útočili, byli zadrženi krátce po činu. Dva se dosud vypátrat nepodařilo. Antonín Sinu a Jakub Žiga jsou proto nyní stíháni jako uprchlí.

Novoborský incident na severu Čech zvýšil napětí mezi většinovou společností a tamními Romy. Lidé v Novém Boru na něj zareagovali poklidnou demonstrací, na níž odsoudili násilí. Do města ale přilákal i Dělnickou stranu sociální spravedlnosti (DSSS), která v Novém Boru uspořádala pochod. Na bezpečnost v ulicích po útoku začali dohlížet policejní těžkooděnci.

Psali jsme:
Vláda: V Novém Boru je třeba zachovat klid
V Boru chystají demonstraci kvůli romskému útoku mačetami
Od listopadu budou v Novém Boru zase těžkooděnci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…