Vyšší DPH přijde až v lednu. Obchodníci ale zdražili už teď

10.12.2011 20:46

Ceny některých mléčných výrobků, cukrovinek a mražených polotovarů se zvedly už v listopadu. O deset procent. Jedná se o marketingový tah, aby zákazníci v lednu nepocítili výrazné skokové zdražení způsobené zvýšením DPH.

Vyšší DPH přijde až v lednu. Obchodníci ale zdražili už teď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Obchodní řetězce využily předvánoční nákupní horečky a ceny některých potravin zvedají ještě před lednem, kdy se plánuje zvýšit sazba daně z přidané hodnoty o čtyři procenta. To aby nový rok nebyl cenově příliš drastický. Ke čtyřprocentnímu zdražení potravin se totiž zdraží i voda, energie a doprava, takže lze ve finále očekávat potravinové zdražení až o deset procent.

Psali jsme:
Kalousku, těš se. Češi vzali polské maso a benzín útokem

"DPH ještě není zvýšeno a ceny potravin už jsou v pohybu. Je to marketingová taktika, která pochází z Německa, kde byla úspěšně použita při přechodu z marky na euro," řekl serveru Týden.cz prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Podle zjištění Českého statistického úřadu zaznamenaly spotřebitelské ceny v meziročním srovnání rekordní růst o 2,5 procenta. Češi přitom letos výrazně omezili spotřebu. První, v čem se uskromnili, jsou právě nákupy potravin.

Čtěte:
Stát vybírá letos na DPH víc než loni, od firem méně
Ekonomka nevěří, že vyšší DPH pomůže rozpočtu. Zanedbatelně

reklama

autor: par

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…