Známý majitele ProMoPra Veverka: Kalousek ví víc než já

18.02.2011 22:20

Spolupracovník šéfa firmy Promopro Libor Veverka se snažil v rozhovoru pro Hospodářské noviny osvětlil milionové částky, které jako "černou dírou" mizely za rakouské hranice.

Známý majitele ProMoPra Veverka: Kalousek ví víc než já

Novým aktérem stamilionové aféry, kdy v cizině zmizelo více než 135 milionů korun během českého předsednictví EU a objevilo se nakonec na rakouských účtech, je i Libor Veverka.

Ten sám má i přístupová práva k rakouským účtům, na nichž se peníze objevily. On sporné transakce vysvětluje jako částku za zajišťování bezpečné komunikace. Informace přinesly Hospodářské noviny.

Podle ministerstva financí rakouské úřady zablokovaly účty společnosti Deeside Service Solutions, k nimž má právě Veverka přístupová práva. Veverka situaci komentoval vyhýbavě. „ Tuhle informaci nemám. Předpokládám ale, že pan ministr financí má dobré informace. Zatím jsem to ale nezjišťoval. I když to možná zní divně, nebyla to dnes moje priorita," řekl HN.

SLEDUJEME kauzu Vondra

A dodal: „Spíš jsem vysvětloval svým zaměstnancům, známým a přátelům, co se děje. Budu si to ale nepochybně ověřovat. Ať tak, či tak, tohle je věc, která by měla být řešena spíš na úrovni mezinárodní než národní. Je to totiž strašně absurdní."

Zajištění předsednictví EU není snadné, to nezvládne kdejaká firma z garáže

Podle Veverky společnost Deeside Service Solutions získala 135 milionů korun od firmy NWDC za standardní obchodní službu. Uvedl také, že dané informace nejsou žádným tajemstvím, které si policie velmi snadno může zjistit.

Na otázku, o jaké služby šlo, už ale konkrétní odpověď říct nedokázal a argumentoval jen jakousi specializovanou stránkou předsednictví. „To je velice složité. Já to teď navíc nejsem schopen zcela přesně popsat, protože šlo o celou škálu služeb. Jenom to, co si vybavuji, bylo asi 35 položek. Mělo to ale určitou reálnou vazbu na předsednictví."

Vztah mezi ním a majitelem firmy Promopro je prý především přátelský. „Já pana Veselého považuji za kamaráda, hrajeme spolu golf, máme spolu golfový klub. Známe se velmi dobře, ale vykáme si. Nikdy jsme spolu ale nijak nepodnikali, že bych pro něj něco dělal nebo od něj měl nějaké peníze. Jsme zkrátka přátelé.„

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…