Na jihu Čech vzniká druhý Temelín. Lidé chtějí pomoc kraje

18.04.2012 19:36

Druhým nejrizikovějším a nejnebezpečnějším místem po Jaderné elektrárně Temelín je v případě havárie areál firmy Tomegas v Branicích na Písecku. V únoru zde vybuchl rozsáhlý požár a jen zázrakem nelehla obec a několik dalších v okolí popelem. Obyvatelé z Branic i z okolí nyní žádají, aby bioplynová stanice skončila, nebo aby se alespoň nerozšiřovala. Lidé už požádali o pomoc i politiky.

Na jihu Čech vzniká druhý Temelín. Lidé chtějí pomoc kraje
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

 


Občané proto sepsali petici, kde žádají, aby byla provozovna firmy zrušena, nebo aby omezila provoz. Petici odeslali i na krajský úřad. „Nikdo tehdy nevěděl, co se děje, nebyly slyšet sirény. Když jsme viděli plameny a zatřáslo nám to s baráky, tak všichni jen vyděšeně koukali,“ řekla pro ParlamentniListy.cz předsedkyně petičního výboru Milena Vošahlíková. 

Obvinění nepadlo

Problém je, že dodnes se neví, proč se událost stala. Vyšetřovatelé stále nejsou u konce. „Okolnosti a příčiny únorové události i nadále prověřujeme a pracujeme se všemi verzemi. Nikdo obviněn zatím nebyl,“ řekl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Chytřejší nejsou ani hasiči. Přitom se ale mezi místními mluvilo i o možnosti úmyslného zapálení. Petici lidé odeslali i na kraj. Peticí se už tak zabývají jihočeští krajští radní.

„Chci tímto apelovat na všechny vyšetřovací orgány, aby odhalily příčiny této nehody. Současně budu důsledně požadovat po orgánech státní správy a krajského úřadu, aby posuzovaly bezpečnost provozu opravdu v kontextu všech širších okolností, aby se nestalo, že nad tím někdo od stolu úřednicky mávne rukou. Ti lidé se zcela právem cítí ohroženi,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Lidé mají strach. Někteří zvažují, že prodají své nemovitosti. Vědí dobře, že jen těžko je někdo koupí.

„Máme strach. Víte, co to bylo? To bylo jak za války. Mysleli jsme si původně, že bouchl Temelín,“ přiznal jeden z místních.

Však firma Tomegas má stejný havarijní plán, právě jako jihočeská atomka. Kdyby se totiž plameny dostaly až k velkokapacitním nádržím s plynem, vše v okruhu několika kilometrů by bylo již minulostí. Nádrže s plynem jsou navíc i v těsné blízkosti železniční tratě. I pro ni to může znamenat značné ohrožení. A zabezpečení jako takové přitom není nijak výrazné.

Veškerá povolení a dokumentaci ale firma má zcela v pořádku. Odsunout zásobárnu plynu se tak podaří jen těžko. Petenti chtějí alespoň docílit toho, aby se nerozšiřovala. Vloni totiž firma zažádala o rozšíření kapacit. To nyní zvedlo místí i přespolní ze židlí. Chtějí se prý obrátit i na vládu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…