Při stavbě obchvatu obce Plaňany archeologové objevili významné naleziště

04.12.2017 7:36

V rámci přípravných stavebních prací obchvatu západní části obce Plaňany v okrese Kolín na konci léta tohoto roku bylo objeveno významné archeologické naleziště. Dlouhá historie osídlení katastru Plaňan je známá díky nálezům již od konce 19. století, stavaři a archeologové proto spolupracovali od samého počátku zahájení stavby.

 Při stavbě obchvatu obce Plaňany archeologové objevili významné naleziště
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Středočeský kraj - znak

„Tento nález ukazuje příkladnou spolupráci mezi stavaři a archeology. Věděli jsme, že jde o místo s velmi dlouhou historií, proto jsme postupy práce společně koordinovali již před zahájením stavby. To se později ukázalo jako velmi prozíravé. Díky tomu jsme objevili a pomohli zachovat archeologicky významné naleziště z mladší až pozdní doby bronzové a zároveň nebyla ohrožena výstavba obchvatu,“ uvádí radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD).

Již zahájení skrývkových prací v trase obchvatu přineslo první poznatky o výskytu zahloubených pravěkých objektů v místě stavby. Na mírně zvlněném poli bylo prozkoumáno více než padesát zahloubených archeologických objektů z převážně mladší až pozdní doby bronzové (1300 - 1050 př.n.l.). Z původního sídliště se podařilo prozkoumat zejména zásobní a odpadní jámy. Překvapením pro archeology bylo celkem sedm kostrových hrobů ze staršího období - pozdní doby kamenné až starší doby bronzové. V hrobech se dochovaly milodary v podobě keramických nádob, jejichž konzervace spolu s antropologickým určením právě probíhá.

Trochu odlišná a mnohem komplikovanější se ukázala situace na návrší s mírným východním sklonem nad Pražskou ulicí. V místě, kde musela stavba vykácet lesík se ukázalo, že toto místo nebylo patrně nikdy dlouhodobě odlesněno a zemědělsky obhospodařováno a dochovala se zde mocná kultruní vrstva z pozdní doby bronzové. Podle znalostí a zkušeností z několika podobných lokalit se ukazuje, že v této kulturní vrstvě se nachází až o 90 procent více objektů a movitých nálezů než v místech, kde se tato vrstva díky geologickým procesům nebo zemědělské činnosti nedochovala. Již podle prozkoumaných více než 200 objektů můžeme usuzovat na výjimečnost této polohy v pozdní době bronzové. Zkoumány jsou zásobní a odpadní jámy, pozůstatky zahloubených obydlí i konstrukcí z kůlů. Množství objektů obsahuje velké keramické zásobnice, některé dokonce i lidské ostatky. Ve výzkumu budou archeologové pokračovat i přes nepříliš příznivé klimatické podmínky. „Díky vstřícnosti zástupců investora Středočeského kraje a zhotovitele (Bögl a Krýsl) ochotě změnit organizaci a harmonogram stavby, mohou archeologové z Ústavu archeologické památkové péče středních Čech získat maximum dochovaných informací o osídlení západního okraje městyse Plaňany a stavaři zvládnou stavbu dokončit v určeném termínu,“ říká Irena Benková z Ústavu archeologické péče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …