AOPK ČR: Dvacet milionů záznamů o výskytu našich druhů

22.05.2017 18:39

Největší databázi údajů o výskytu a rozšíření druhů živočichů, rostlin a hub na našem území provozuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

AOPK ČR: Dvacet milionů záznamů o výskytu našich druhů
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Největší databázi údajů o výskytu a rozšíření druhů živočichů, rostlin a hub na našem území [1] provozuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Právě dnes počet záznamů překročil hranici dvaceti milionů. Záznamem svého pozorování do ní může přispět kdokoli. Mezinárodní den biodiverzity, který připadá právě na dnešek, vybízí k tomu podívat se nejen na současné, ale i na historické rozšíření jednotlivých druhů. 

„Chtěli jsme, aby databáze sloužila každému, a proto připravujeme její otevření pro širokou veřejnost, ale zájemci si už dnes mohou najít podrobné informace o přibližně 24 tisících druzích na kartách druhů [2]. Pro veřejnou správu je databáze základním zdrojem informací, k dispozici má nejen údaje o druzích chráněných či jinak významných, ale i běžných. I ty jsou často důležité pro pochopení kvality konkrétního území,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. 

Milovníkům přírody také už třetím rokem slouží mobilní aplikace BioLog. Funguje jako terénní digitální zápisník pozorování naší fauny a flóry, propojený přímo s databází. Letošní květen se už stal rekordním měsícem za celou dobu existence aplikace, do databáze už přibylo přes 4,5 tisíce záznamů  - ze skupin jsou nejčastěji zapisováni ptáci. Dnes byla uvolněna nová verze aplikace, která její využívání významně rozšiřuje v souvislosti s otevřením dat pro veřejnost. Data je v ní možné i prohlížet pomocí funkce Mé okolí. Ta uživateli přímo v terénu ukáže, které druhy už v daném místě byly zaznamenány.

„Rádi bychom do ochrany přírody a jejího pozorování zapojili co nejvíce lidí. Mobilní aplikace BioLog jim usnadňuje práci. Nepotřebují tužku ani zápisník, vše mohou lokalizovat, vyfotit a zapsat bez problémů přímo v terénu, jména druhů je možné zadávat i hlasem. Svá pozorování nám zaslalo už 451 milovníků přírody,“ vysvětluje Jan Zárybnický, ředitel odboru informačního systému ochrany přírody Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Link pro stažení aplikace BioLog: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.nature.biolog

Stránky k aplikaci: http://biolog.nature.cz/

Poznámky:

[1] Nálezová databáze ochrany přírody: http://portal.nature.cz
[2] Vyhledávání pro jednotlivé druhy (karta druhu): http://portal.nature.cz/kartydruhu/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…