Akční tým pro spolupráci v justici řeší rozvoj spolupráce mezi PMS a jejími partnery a posílení kompetencí služby

03.04.2018 13:47

Ve středu 28. března se na ředitelství Probační a mediační služby konalo setkání akčního týmu pro spolupráci v justici.

Akční tým pro spolupráci v justici řeší rozvoj spolupráce mezi PMS a jejími partnery a posílení kompetencí služby
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

Práce týmu navazuje na vládou schválenou Koncepci rozvoje probace a mediace do roku 2025 a jeho součástí jsou odborníci z řad PMS, Ministerstva spravedlnosti, Nejvyššího soudu, Nejvyššího státního zastupitelství, Vrchního státního zastupitelství, Institutu pro kriminologii a sociální prevenci, Krajského soudu a dvou Okresních soudů. Diskuse se soustředila na to, jakých změn bude třeba dosáhnout k zefektivnění spolupráce mezi PMS a ostatními resorty justice s cílem naplnit jednotlivé strategické cíle vycházejí z Koncepce.

Jedním z diskutovaných témat byly změny v dohledové činnosti PMS v oblasti výkonu dohledu a přípravy parole. Změna by se měla týkat rozšíření oprávnění PMS reagovat na problémové chování odsouzeného. V současnosti PMS nedisponuje účinnými nástroji a kompetencemi, které by jí opravňovaly k rychlému zásahu. V důsledku toho nyní dochází ze strany soudů k průtahům v reakci na zprávy o nedodržování trestů.

Dále se tým věnoval výkonu trestu Obecně prospěšných prací (OPP). Jedním z bodů jednání byla možnost udělení pravomoci PMS rozhodnout o místě výkonu trestu či vznik tzv. chráněných míst pro pachatele se specifickými potřebami (psychickými problémy, závislostmi, aj). Pozornost se soustředila i na poskytovatele míst pro výkon OPP. V současnosti chybí pojištění, které by řešilo náhradu škod vzniklých během výkonu trestu. Větší ochrana poskytovatelů při vzniku škody během výkonu trestu, motivace a systémová podpora poskytovatelů ze strany státu jsou důležitými faktory pro vytvoření nových míst pro výkon trestu OPP.

Na programu jednání dále bylo uplatňování odklonů ze strany Státního zastupitelství v přípravném řízení, které by přispělo k menší zahlcenosti soudů, zkvalitnění péče o oběti trestných činů, vznik probačních domů a programových center.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…