Armáda ČR: Generál Opata ocenil vojákyně a vojáky za nasazení v boji proti koronaviru

21.05.2020 19:35

Náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Aleš Opata vyznamenal ve středu 20. května vojákyně a vojáky za nasazení v boji proti koronaviru.

Armáda ČR: Generál Opata ocenil vojákyně a vojáky za nasazení v boji proti koronaviru
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Ocenění Laudi Memorabilis a minci převzaly příslušnice Centra biologické ochrany Těchonín: podplukovnice Larisa Solichová, majorka Zuzana Šafusová a nadrotmistryně Regína Kouřilová. Vojákyně pomáhaly v odborném léčebném ústavu Paseka, p.o., kde školily místní personál v dodržování opatření ke snížení nákazy Covid-19.

„Snažily jsme se předat naše vědomosti a zkušenosti, které máme v oblasti ochrany proti nebezpečným nákazám. Koronavirová pandemie představuje pro řadu zdravotnických zařízení zcela novou situaci, hledaly jsme nejvhodnější způsoby ke snižování dopadu této infekce přímo v konkrétním prostředí,“ vysvětlila podplukovnice Larisa Solichová.

Vyznamenání dále obdrželi praporčík Filip Procházka a nadrotmistryně Ludmila Nekvapilová z Centra zdravotnických služeb Vyškov. Oba úzce spolupracovali s Jihomoravskou zdravotnickou záchrannou službou a svými odbornými znalostmi přispěli ke zdárnému zavádění projektu chytrá karanténa.

„Těší mě, že naše vojákyně a vojáci mohou v současné době přispět tam, kde je třeba a zúročit své schopnosti a zkušenosti. Jsem velmi rád, že máme tak dobře vycvičené odborníky, na které je spolehnutí,“ řekl armádní generál Aleš Opata.

Plaketou za záchranu života byli navíc oceněni příslušníci 74. mechanizovaného praporu z Bučovic: četař Martin Burgr a desátník Ondřej Gryc. Při společném nasazení s Policií ČR byli povolaní k osobě se zástavou srdce. „Když jsme přijeli na určené místo, našli jsme ženu v bezvědomí, která nejevila známky života. Poskytli jsme jí první pomoc a až do příjezdu lékaře jsme prováděli masáž srdce,“ popsal desátník Ondřej Gryc.

Po stabilizování životních funkcí ještě vojáci asistovali při transportu do vozidla a doprovázeli sanitku, až k místu, odkud byla žena vyzvednuta vrtulníkem a transportována do nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

16:05 Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

Pražská strojírna bude v letošním roce opět dodávat své výrobky do Berlína. Předmětem zakázky je šes…